0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Leendő állatorvosok hetesi gyakorlata

Egy új megállapodásnak köszönhetően, ezentúl nem lesz olyan végzős az Állatorvostudományi Egyetemen, aki ne látta volna, milyen munkálatokat kell elvégezni egy mezőgazdasági üzemben. A hallgatók két mintagazdaságban három állatfajjal ismerkedhetnek meg a Mezőhegyesen eltöltött egy hét során.

Szakemberek az utóbbi időben több fórumon hangsúlyozták, hogy a szakképzés, illetve a felsőoktatás meglehetősen eltávolodott a gyakorlattól. Megszűntek egyes tangazdaságok, így még akár az is előfordulhatott, hogy egy gazdász- vagy állatorvoshallható alig találkozott szakmája tárgyával. Ezen a gyakorlaton változtat például a február elsejével létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is.

Lázár János, kormánybiztos is ezért kínált a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nevében együttműködési lehetőséget Dr. Sótonyi Péternek, az Állatorvostudományi Egyetem rektorának.

Az együttműködés keretében harmadéves állatorvos hallgatók úgynevezett hetesi gyakorlatot teljesíthetnek a ménesbirtokon, illetve Papp József gazdaságában. Így testközelből ismerhetik meg a legkorszerűbb szarvasmarha, és tradicionális ló- és juhtartási technológiákat úgy, hogy aktívan részt vesznek a napi munkában .

Ebben a félévben összesen 110 hallgató érkezik 10 héten keresztül, az első 11 fős csoport február 8-án meg is kezdte gyakorlatát – valamennyien negatív covidteszt-eredményt produkáltak az érkezés előtt. Ez ugyanis előfeltétele a gyakorlaton való részvételnek.

Az egy hét során az úgynevezett 20-as majorban, a nóniusz és gidrán ménesben, illetve a központi ménesudvarban ismerkednek a „lódoktor” gyakorlati teendőivel, bekapcsolódnak a tenyészkancák körüli napi feladatokba. A tehenészetben az istállómunkák mellett, a teendőik között szerepel a borjak ellátása, és az egyszerűbb állatorvosi feladatok elvégzése is. A juhászatbéli teendőket pedig egy másik mintagazdaságban, Papp József őshonos cigája törzstenyészetében ismerhetik meg.

Az agrármérnök- és állatorvosképzés keretében hagyományos a gazdaságban eltöltött hetesi gyakorlat. Az állatorvosképzésben nagy jelentősége van abban a tekintetben is, hogy az állatorvos-hallgatók közül talán többen elgondolkodnak azon, hogy haszonállat-gyógyászok legyenek. Ugyanis az utóbbi években a végzősök zöme pályáját kisállatok, kutyák, macskák, hörcsögök gyógyításával tervezi tölteni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu