Back to top

Harc a repce rovarkártevői ellen

A négy részes Corteva online konferencia utolsó napján – a napraforgót, a kukoricát és a kalászosokat követően – a repce került a figyelem középpontjába. Ebben a kultúrában sem maradnak hatékony készítmények nélkül a termelők.

Mint Borsos László, a Corteva AgriScience ügyvezetője elmondta, a rovarölő szerek és a herbicidek területén is újdonsággal készülnek a szezonnyitásra. A szakember elmondta, egy akkora cégnél az innováció nem választható opció, hanem kötelező. A szántóföldi online konferenciát – terveik szerint – a kertészeti kultúrákra kihegyezett tanácskozás követi.

A repce rövid időn belül az extenzív termesztésintenzitású kategóriából átigazolt a legintenzívebb szántóföldi kultúrák közé.

Talán ezért is befolyásolta leginkább a hatóanyag változás. A neonikotionidokat érintő 2013-as moratórium, majd a 2015-ös engedély visszavonás, a szerves foszforsavakat és további neonikotionidokra vonatkozó 2019-2020-as engedély visszavonások. Ennek következtében voltak évek, amikor szinte megvédhetetlen volt a repce, mondhatjuk, „elengedték a kezét”.

Az elmúlt években folyamatosan csökkentek azon hatóanyagoknak a száma, melyek a repce rovarok elleni védekezésben bevethetőek. Ez nem csak megköti a gazdák kezét, de a rezisztencia kialakulásának rémével is fenyeget. Pedig ez az olajosnövényünk nem szűkölködik rovarkártevőkben. Így kerül képbe a Corteva legújabb éter típusú piretroidja, az etofenprox hatóanyagú Magma.

A repce vetésterülete kis mértékben elmaradt az előző évitől, ami elsősorban a szárazság rovására írható. Majd jött az őszi csapadék, és ezzel együtt a gyomosodás. Ráadásul újabb gyomfajok jelentek meg.

Erre a kihívásra válaszolt a Corteva az Arylex aktív Korvetto gyomirtószerrel. Legújabb készítményük a legújabb technológiával készült, a NeoEC formulációmég jobb hatékonyságot eredményez.

S, milyen esetekben indokolt a repce tavaszi gyomirtása? Kései vetés esetén, vagy ha ősszel nem volt lehetőség a védekezésre, sikertelen őszi gyomirtás, vagy vadkár okozta gyomosodás miatt. Az elmúlt ősszel a repce gyomirtási időszakában a sokévi átlaghoz viszonyítva 25 százalékkaltöbb csapadék hullott a vetésekre. Viszont a korai hibridek esetében elvégzett korai poszt gyomirtások a bemosó csapadék hiányában csak részlegesen voltak hatékonyak. Az átlagosnál melegebb ősz következtében a repce gyomnövények csírázása október végén megindult, míg a kései vetések kezelése sok helyen elmaradt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.