Back to top

Az ózonkezelés előnyei a méhészetben

Az ózont az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő, gombaölő szerként tartják nyilván, hogy miként lehet alkalmazni a méhészetben, kiderül a Méhészet szaklap februári számából. Emellett írunk a magyar háztartások mézfogyasztási szokásairól, új rovarunkban bemutatkozik Szomor Balázs, ifjú méhész, és befejező részéhez érkezett "Méhekkel a koronavírus ellen" című cikksorozatunk.

MMG - Az ózonkezelés előnyei a méhészetben

Napjainkban, főleg a vírushelyzet miatt, egyre ismertebbé és elterjedtebbé válik az ózongenerátoros kezelés humán felhasználása és annak kedvező hatásai. Az ózont az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő, gombaölő szerként tartják nyilván, mely gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden zugába, még a legkisebb repedésekbe is. Méhészeti felhasználásának gyakorlati tapasztalatát ismerteti Ungvári Tibor a Méhészet februári számában. Tapasztalatai alapján a léptárolóban lévő lépek védelmére is használható az ózongenerátor, hatékonynak bizonyult a viaszmoly ellen.

"Szomor Balázs vagyok, Kiskőrösről" - kezdi bemutatkozását egy ifjú méhész, aki az új, „Olvasói névjegy” című - remélhetőleg - állandó rovat első írását jegyzi. A kétgyermekes, főállás mellett méhészkedő fiatalember vallja:

„Hamar felismertem, hogy mézemet a legkiválóbb minőségben lehet és szabad csak megtermelnem, hiszen amit csinálok, az nem kevesebb, mint élelmiszer-előállítás.

Minden mézelvételkor a családoknak szükséges mézmennyiséget hagyom a kaptárban, és a méheket igyekszem folyamatos méhlegelőn tartani, ezzel tiszta fajtamézet termelni.” Az „Olvasói névjegyet” a 10-12. oldalakon olvashatják el.

Glicerox? Szolidox? – Előbbit már ismeri a méhész szakma: a varroa atka gyérítését szolgáló oxálsavat tartalmazó tartós hordozó. De utóbbiról még nem hallottunk. Kráner Ferenc méhészmester magyarázza el nekünk, mi is az a Szolidox: „Ez egy olyan Glicerox csík, amely mindig azonos módon, egy jól bevált receptúra és technológia szerint készül. Szerencsémre végigkövethettem a Glicerox magyarországi elindulását a kezdetektől fogva a szomszéd „megaméhészetben” , tapasztalatokat szerezhettem a méhészközösségtől, valamint saját 250 családos méhészetemben a felhasználás közben. Igaz, hogy kezdetekben sok probléma volt vele, de folyamatosan tanultunk belőle, és mára kiforrott egy jó felhasználási gyakorlata.” Erről olvashatunk a 18-20. oldalakon.

A magyar háztartások mézfogyasztási és vásárlási szokásai – ezzel a témával foglalkozik Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó. 307 online kérdőív felvételezését és értékelését végezte el a magyar mézfogyasztási szokásokról. Írásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy „Mi a fontos önnek méz vásárlásakor?”. Érdekes és tanulságos megállapításokat tesz a szerző.

Mint kiderül a válaszokból, meglepő, de méz vásárlása esetén, a döntés meghozatalában a legkevésbé figyelembe vett tényező a méz ára!

Amikor dönt a piacon a fogyasztó, hogy kitől vegyen mézet, a legkevésbé érdekli az ár. De még a csomagolás kinézete sem döntő. Sőt! A biominősítés sem nyom sokat a latban. Akkor mi a legfontosabb szempont? Megtudhatjuk Erdélyi Tibor remek írásából, mely a téma részletes kifejtése okán, több részben jelenik meg a Méhészet szaklapban.

Bross Péter

felelős szerkesztő

 

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

A2-béta-kazein: lehetőség a tejfogyasztás növelésére

A tejben lévő fehérjék több mint 95 százalékát mindössze hat gén kódolja, és közülük négy ugyanazon a kromoszómán helyezkedik el.

Kertészeti termesztés - A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

Rózsák csak rendelésre

Számos európai országban, köztük Dániában is még mindig zárva vannak a kertészeti árudák, az esetleges nyitásra azonban már készülniük kell a termelőknek. A DanRose rózsatermesztő üzemben is javában folynak az előkészületek.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Az első rajtól a Nemzeti Parki Termék védjegyig

A hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor hat éve foglalkozik méhekkel. Hobbiméhésznek tartja magát, mégis nagyon komolyan gondolja a méhészetet, a megtermelt áruk értékesítését, sőt Nemzeti Parki Termék védjegyet is szerzett. Egy igen elkötelezett fiatalembert ismerhetünk meg személyében.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.