Back to top

Lítium-klorid: új vizsgálatok - harc az atkák ellen

Az atka elleni küzdelemben évek óta ígéretesnek tűnő vegyület hatásairól a közelmúltban két közlemény jelent meg.

Kolics Éva és munkatársai az Insects (2020., 11.333. szám) tudományos szaklapban a lítium-klorid hatékonysági vizsgálatairól számoltak be.

A vegyület laboratóriumban, impregnált csíkokban (impregnáló folyadék: 0,78 mMol/liter LiCl-oldat) alkalmazva, az összes atkát 3-84 perc alatt elpusztította.

Gyakorlati körülmények között pedig, fiasításmentes időszakban (télen) családonként 1-5 db, 2,28 M/l töménységű LiCl-oldattal impregnált szalagot raktak be. Csurgatásos módszerrel 40 ml 250 mM-os oldatot juttattak be méhcsaládonként. Az eredmények a laboratóriumban mértekhez hasonlóak voltak. Feltételezik, a vegyület érintkezéssel (kontakt módon) fejti ki hatását, valamint, hogy a szermaradványszint képződésének a kockázata minimális.

Az olasz lap referálója megjegyzi, bármilyen, a gyógyászatban alkalmazni kívánt szer kipróbálása során csupán az első lépcsőfok annak tisztázása, az egyáltalán hatékony-e? Ezt követően ugyanis még számos tényezőt, így az alkalmazó szervezetre gyakorolt esetleges mellék-, vagy mérgező hatásokat, élelmiszer-egészségügyi kockázatot kell vizsgálni, nem is említve a javasolt kezelési adagok és módszerek pontos megállapítását.

Kutatásaik alapján J. Prešena és munkatársai (Szlovénia) a Food Chemistry 2020.333. számában az atkairtásban használni kívánt lítium-kloridnak éppen az ilyen kockázatait tették közzé.

Vizsgált méh­családjaikat 3 napon át 25 mM koncentrációjú sziruppal kezelték, míg a kontroll családok csak a szokásos cukorszörpöt kapták. Utóbbiakhoz képest a lítium-klorid-szirupos családokban a felnőtt korú méhegyedek száma észrevehetően magasabb volt. A vegyület eljutott a fiasításba is: számításaik szerint a kezelést követő 3. napon 36-45 mg, a 9. napon pedig még mindig 4-8 mg LiCl volt kimutatható a bábingekben, kg-onként. A vegyület megjelent a kezelt családok mézmintáiban, ahol szintje 0,4-1,2 mg/l volt.

A lítium-kloridnak a Varroa destructor atkára gyakorolt hatásait részletező eddigi kutatások és a fenti adatok figyelembe vételével tehát megállapítható, hogy
  • azok csak kevés méhcsaláddal, fiasításmentes időszakban történtek és a kezelések hatékonyságát más, ilyenkor alkalmazható akaricidével (pl. oxálsavval) nem hasonlították össze;
  • a méhekre gyakorolt (pl. mellék-, v. mérgező) hatások pontos ismerete legalább olyan fontos a vegyület atkairtó szerként történő esetleges alkalmazása során, mint az élősködővel szemben mutatott hatékonyságáé;
  • vízoldékonysága révén bejut(hat) a méhészeti termékekbe (méz, virágpor, méhpempő), ami élelmiszer-higiéniai problémákat vet fel.

A szerző cikkét azzal a figyelmeztetéssel zárja, hogy az atka ellen kizárólag engedélyezett, ismert hatású készítményeket alkalmazzunk. A lítium-kloridról ez nem mondható el.

G. Guido cikkét a L'apis 2020/11. számából ismertette:
dr. Tóth György

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A2-béta-kazein: lehetőség a tejfogyasztás növelésére

A tejben lévő fehérjék több mint 95 százalékát mindössze hat gén kódolja, és közülük négy ugyanazon a kromoszómán helyezkedik el.

Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elején két tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma” az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égi vándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztrált kiadványok megjelenését az Agrárminisztérium támogatta.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Az első rajtól a Nemzeti Parki Termék védjegyig

A hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor hat éve foglalkozik méhekkel. Hobbiméhésznek tartja magát, mégis nagyon komolyan gondolja a méhészetet, a megtermelt áruk értékesítését, sőt Nemzeti Parki Termék védjegyet is szerzett. Egy igen elkötelezett fiatalembert ismerhetünk meg személyében.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.