Back to top

Brexit: zűrzavaros brit méhimport

Évtizedek óta importálnak méheket az Egyesült Királyságba melegebb éghajlatú országokból, hogy feltöltsék a szigetországi állományt. A brexit következtében azonban a méhek importálása tiltottá vált.

Egy kenti méhész, Patrick Murfet szerint ez hatalmas csapás, és már bánja, hogy a brexitre szavazott - írja az euronews.com.

- 40 éve vagyok a szakmában, sosem hittem volna, hogy így pórul járok egy olyan fejlemény miatt, amely nem csak nekem, de az ország számára is hátrányos. Nevetséges az egész. Még tavaly márciusban megrendeltük a méhrajokat, erre most azt mondják: állj!

15 millió példányt tenyésztettek nekünk Olaszországban, a számlákat pedig nekem kell fizetnem – mondja a méhész.

A férfi terve az volt, hogy a nyitott ír határon keresztül hozatja be a méheket az Egyesült Királyságba, majd Észak-Írországon keresztül Angliába.

- Azt mondták, így is visszafordítják a méheket, elpusztítják őket, ellenem pedig eljárást indítanak a behozatalukért. Erre kértem a jogszabályt, hogy mi alapján járnának el így, de nem kaptam semmit, mert nincs erre vonatkozó jogszabály – panaszkodik tovább a méhész.

- Ezek a körtefák néhány hónapon belül virágba borulnak, a farmerek Patrick méheitől is várnák, hogy beporozzák őket. Amennyiben nem így lesz, az 20 százalékos visszaesést jelent a termésben – mondja helyszíni tudósító, Luke Hanrahan.

A méhész szerint a korlátozás nem csak nekik és a termelőknek lesz rossz, de a vevőknek is, mert a hazai gyümölcs helyett európait kell importálni. Nagyon szerencsétlen helyzet.

- Hogy lehet egy egész iparágat így tönkre tenni? Ez a méhészet halálos ítélete. Lehetetlen az import méhrajokat hazaiakkal pótolni – mondja Paul.

A jelenlegi jogszabályok szerint rajokat nem, csak méhkirálynőket lehet az Egyesült Királyságba importálni. A brit kormány már jelezte, keresi a megoldást a kialakult helyzetre.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről – 1. rész

Nem kevesebb, mint három évtizede küzd a magyar mezőgazdaság az osztatlan közös tulajdon problémakörével. De miért is tekintünk problémaként az osztatlan közös tulajdonra? Az nem igényel különösebb magyarázatot, hogy egy többször tíz, akár több száz tulajdonos birtokában lévő ingatlan esetében aligha érvényesülhet a tulajdonosi szemlélet.

Kihívások a brexit után

Azt már az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való távozásáról szóló népszavazás után sejteni lehetett, hogy a briteknek az integrált belső piacról való távozása nagy kihívást jelent majd az uniós partnerországok oda exportáló vállalatainak. Alig telt el néhány hét a brexit hatályba lépése és a vámhatárok újbóli felhúzása óta, a kihívásokkal kapcsolatos sejtések máris valósággá váltak.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.