Back to top

Járványvédelmi intézkedések az állattartó telepeken

Egy állattartó életében az egyik legfontosabb feladat a járványvédelmi intézkedés, a telepre beérkező tárgyakkal, személyekkel behozható kórokozók elleni védelem. Cikkünkben most egy összefoglalót olvashat arról, mely eszközök lehetnek segítségére a védekezésben.

Ebben a sertéspestis és madárinfluenza által veszélyeztetett időszakban az állattartó telepeknek különös tekintettel kell lenniük a higiénia fenntartására, hiszen ennek segítségével óvhatják meg a telep egészségét.

Nem kis feladat, hiszen olyan dolgokra is gondolnunk kell, mint a telepre érkező autók gumija, vagy a belépő személyek cipőjének talpa.

Aki jártas az állattartó telepek fenntartásában, bizonyára egyetért azzal, hogy az állatok egészségvédelmének leghatékonyabb módja a higiéniai kapu kialakítása. Ahol nap, mint nap ki- és bejárnak az emberek és szállítmányozó autók, ott elengedhetetlen a láb-, vagy kerékfertőtlenítő szőnyeg használata, a fertőtlenítő kapu és a háti- vagy kézi permetező alkalmazása a gépjárművek részére.

A belépő személynek, vagy a beléptetésre kerülő eszköznek minden esetben meg kell várni a fertőtlenítőszer behatási idejét, mielőtt áthalad a beléptetési ponton, hiszen ha nem így tennének, a fertőtlenítő beléptetési rendszer alkalmazása eredménytelen lenne.

Ha fokozni szeretnénk a higiéniai kapu hatékonyságát - és egyben a beléptetés biztonságát is -, ajánlatos gyors behatású fertőtlenítőszert alkalmazni. Az ok igen egyszerű: minél gyorsabb a behatási idő, annál gördülékenyebb lesz a beléptetési folyamat és annál nagyobb biztonsággal fog megtörténni a kórokozók elleni védekezésünk.

A higiénia kapu kialakítására kifejezetten ajánlott a VIREX20 fertőtlenítőszer , mely 5 másodperces behatási idővel rendelkezik.

A fertőtlenítőszer mellett használható eszközök a fertőtlenítő szőnyeg és az erősített, extra teherbírású kerékfertőtlenítő szőnyeg.

Kifejezetten nagy hatásfokkal és gazdaságos működtetéssel használhatók a fertőtlenítő kapuk, ám ha meg tudjuk oldani a beérkező járművek manuális fertőtlenítését, akkor segítségünkre lehetnek a háti permetezők is.

Ha szeretne még több aktuális és hasznos információról értesülni az állattartás területén, netán érdeklik legújabb akciós ajánlataink, látogasson el webshopunkra és iratkozzon fel hírlevelünkre még ma! (x)

 

 

Forrás: 
PetFarmVet kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

A2-béta-kazein: lehetőség a tejfogyasztás növelésére

A tejben lévő fehérjék több mint 95 százalékát mindössze hat gén kódolja, és közülük négy ugyanazon a kromoszómán helyezkedik el.

Támogatást igényelhetnek az ebtenyésztők a magyar ebfajták törzskönyvéhez

Egy tavaly év végén megjelent rendelet alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.