Back to top

Változások a díjlovas szakágban

Nagy port kavart a Magyar Díjlovagló Szakbizottság december 31-én megjelent szabályzatmódosítási terveinek tartalmi kivonata. Bár a megjelent írás közel sem a véglegesnek szánt verzió volt, mégis heves indulatokat váltott ki, és a díjlovaglás szakmai és érdeklődő közönsége is megragadta a véleményalkotás lehetőségét.

 A felmerülő kérdésekre Kerekes Ágnes szakbizottsági tag adott válaszokat lapunknak.

Biztos sokakban felmerült már, ezért az első kérdés, hogy valóban szükség van-e ilyen nagy változtatásokra a magyar díjlovaglásban.

Mindenképp szükséges volt a szabályzat néhány elemének megújítása, mivel a díjlovaglásban világszinten is sok változás történt az elmúlt évtizedekben, és szerencsére a magyar díjlovasok közül is többen érintettek a nemzetközi porondon bevezetett újításokban, mindenképp tartani kell a lépést a felmerülő igényekkel.

Az elmúlt időszakban több érintett szakember keresett meg minket az észrevételeivel, azokat összegyűjtve indultunk el a változások felé.

Az újítások kidolgozása során igyekszünk példát venni olyan nemzetekről, amelyek sikeresebbek nálunk, és adaptálni az ő rendszerüket, természetesen a magyar igényekhez igazítva, amitől a sport népszerűségének növekedését is várjuk.

Mi vezérelte a többlépcsős licencrendszer bevezetését a korábbi, két szintet tartalmazó helyett?

A több lépcsőből álló licencrendszer több szempontból is kedvez a lovasoknak. Egyrészt több sikerélményt kínál azoknak a díjlovasoknak, akik újonnan kerülnek egy bizonyos szintre, hiszen saját kategóriájukban nem kell olyan lovasokkal versenyezniük, akik akár több kategóriával feljebb is szereztek már tapasztalatot.

Másrészt, a következő szint teljesítése mindig egy újabb kihívás lehet, ami ösztönzőleg hat a lovasokra.

Ugyancsak kedvez a magasabb szinten versenyzők számára, mivel ők az elért eredményeik alapján kivívott kategóriájukkal több elismerésre számíthatnak a szakma szereplőitől.

Mi indokolja a magyar bajnokság rendszerének változását?

Kerekes Ágnes: Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlovaséletét
A magyar bajnoki rendszer már egyszer átment egy változáson az elmúlt években, hiszen a korábbi kategóriabajnokságok helyett a versenyen már csak korosztály szerinti kategóriák vannak, illetve a nagydíj szintű felnőtt kategória és a korosztályok bajnokságai mellett hely maradt a nehézosztályú bajnokságnak is.

Ezenfelül ezekkel egy időben kerül megrendezésre a fiatal lovak bajnoksága is. Ahogy az akkori változást is a nemzetközi trend felé irányuló elmozdulás motiválta, a mostanit is emiatt hoztuk létre.

A korosztályok értékelésénél külön érem kiosztására kerül sor egyes feladatokban, ami az Európa-bajnoki rendszer mintáját követi. Ezáltal a lovasok több ízben tehetnek szert elismerésre, és egy esetlegesen rosszul sikerült program után is marad motiváció a következő napra.

A fiatal lovak versenyében az adott évjáratok kategóriáját az FEI-szinthez igazítottuk, mivel szerencsére sok tehetséges és nemzetközi szinten is sikeres ló versenyez díjlovaglásban. Az ő fejlődésük és a nemzetközi versenyekre való minél hatékonyabb felkészülés érdekében volt erre szükség. Azért, hogy a szigorú nemzetközi standardhoz mérten kissé „elkésett”, vagy képzésükben bármely okból lemaradt fiatal lovaknak továbbra is nyújtsunk országos szintű megmérettetési lehetőséget, a korábbi szinteken az idei évtől a championátuson lesz lehetőségük indulni a fiatal lovaknak.

A csapatverseny eddigi kiírása sok kritikát kapott az elmúlt években, főként mert a lovasoknak egy programmal többet kellett lovagolniuk a bajnokság alatt, ami kimerítő lehet egy amúgy is fontos versenyen, ahol mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni magából és a lovából.

Emiatt sokan nem is vállalták a megmérettetést. Az új rendszer kiküszöböli ezt a problémát, ugyanis az Európa-bajnokságokhoz hasonlóan a korosztályos lovasok a saját kategóriájuknak megfelelő csapatprogramot fogják lovagolni. Ettől a lovasok számára kedvező lépéstől a csapatbajnokság népszerűsödését várjuk.

Történt-e változás a championátus rendszerében?

Az újítások a championátus rendszerét is érintették. A korábban említett fiatal ló kategória bevezetésén túl a lovasok felmerülő igénye alapján kiírásra kerül az LM kategória is. Az egyéni kategóriákban továbbra is megmarad a CDN-B, illetve CDN-A versenyekről történő minősülés, de a 2021-es évtől a championátus csapatbajnokságában való indulási jogot kizárólag a régiós döntőn való részvétellel tudják megszerezni a lovasok.

Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlo­vas­életét! Célunk, hogy az összes régióban egységes, és ezáltal országos szinten is átlátható legyen a régiós bajnokságok rendszere.

Az egyes területi fordulókat a döntők követik, melyek mindenképpen a champio­nátus országos bajnokság előtt lennének. A régiós döntők megrendezését a szakbizottság anyagilag is segítené, támogatná.

Miért szükséges a championátuson való részvételi lehetőség korlátozása?

A championátus elsősorban azoknak a lovasoknak kíván megmérettetési lehetőséget nyújtani, akik a magyar bajnoki rendszerben nem tudnak eredményesen versenyezni. Mivel ők sokat számító tagjai a díjlovas társadalomnak, és a szakbizottság fontosnak tartja, hogy megkapják a nekik járó elismerést, a különböző kizáró okok az ő érdekeiket szolgálják.

Losonczy Anikó már minősült a felnőtt Eb-re

Van tervben további változás bevezetése?

A championátus rendszerének változásánál a már említett régiós bajnokságokra vonatkozó újításokon és támogatáson felül a CDN-B versenyek rendezési költségein és terhein is szeretnénk könnyíteni. A kis startszámú, többségében egynapos versenyek rendezőinek sokszor nehéz kigazdálkodni még a verseny rendezési költségeit is.

Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy minden kategóriában elegendő az összevont, kétbírós bírálat.

A minősítő pontrendszer is mindenképpen fejlesztésre szorul, ennek kidolgozása folyamatban van.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megvannak a Nemzeti Vágta első indulói a Vajdaságból

2021. június 19-én, Szabadkán rendezték meg az idei első Elővágta futamot, a Vajdasági Vágtát. Rengeteg látogató érkezett a Bácskai Lovasklub pályájára, hogy szurkoljanak a lovasoknak és kishuszároknak.

Nevada Casino Caracas

Bevallom, én is azok közé tartozom, akik némileg hadilábon állnak a dátumokkal. Az még csak hagyján, hogy a saját születésnapomat is el szoktam felejteni, hiszen ilyenkor nagyvonalúan megbocsátok magamnak, de másokkal szemben ez bizony udvariatlanság.

Eggi's choice - biztosan győzött a Nemzeti Díjban

Fantasztikus idővel nyerte meg Eggi’s Choice az év első klasszikus tenyészversenyét, a Nemzeti Díjat istállótársa Tervel, valamint Arhimed előtt. A kancák Hazafi Díjában Envious hatalmas csatában győzött. A Batthyány-Hunyady Díj erős mezőnyében a két évvel ezelőtti Magyar Derby-nyerő, Golden Sea nem adott másnak esélyt.

A nyitás szellemében jelent meg a Pegazus júniusi száma

A versenyek, amelyekről a júniusi Pegazusban tudósítunk, még zárt kapuk mögött zajlottak, de már abszolút benne volt a levegőben a közeljövőbeli nyitás szele, és szinte minden szerzőnk írásából érződik az emiatti lelkesedés.

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Májusi eső aranyat ér...

A díjlovasversenyek történetében egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont hatalmas lovasstadionjában.