Back to top

Változások a díjlovas szakágban

Nagy port kavart a Magyar Díjlovagló Szakbizottság december 31-én megjelent szabályzatmódosítási terveinek tartalmi kivonata. Bár a megjelent írás közel sem a véglegesnek szánt verzió volt, mégis heves indulatokat váltott ki, és a díjlovaglás szakmai és érdeklődő közönsége is megragadta a véleményalkotás lehetőségét.

 A felmerülő kérdésekre Kerekes Ágnes szakbizottsági tag adott válaszokat lapunknak.

Biztos sokakban felmerült már, ezért az első kérdés, hogy valóban szükség van-e ilyen nagy változtatásokra a magyar díjlovaglásban.

Mindenképp szükséges volt a szabályzat néhány elemének megújítása, mivel a díjlovaglásban világszinten is sok változás történt az elmúlt évtizedekben, és szerencsére a magyar díjlovasok közül is többen érintettek a nemzetközi porondon bevezetett újításokban, mindenképp tartani kell a lépést a felmerülő igényekkel.

Az elmúlt időszakban több érintett szakember keresett meg minket az észrevételeivel, azokat összegyűjtve indultunk el a változások felé.

Az újítások kidolgozása során igyekszünk példát venni olyan nemzetekről, amelyek sikeresebbek nálunk, és adaptálni az ő rendszerüket, természetesen a magyar igényekhez igazítva, amitől a sport népszerűségének növekedését is várjuk.

Mi vezérelte a többlépcsős licencrendszer bevezetését a korábbi, két szintet tartalmazó helyett?

A több lépcsőből álló licencrendszer több szempontból is kedvez a lovasoknak. Egyrészt több sikerélményt kínál azoknak a díjlovasoknak, akik újonnan kerülnek egy bizonyos szintre, hiszen saját kategóriájukban nem kell olyan lovasokkal versenyezniük, akik akár több kategóriával feljebb is szereztek már tapasztalatot.

Másrészt, a következő szint teljesítése mindig egy újabb kihívás lehet, ami ösztönzőleg hat a lovasokra.

Ugyancsak kedvez a magasabb szinten versenyzők számára, mivel ők az elért eredményeik alapján kivívott kategóriájukkal több elismerésre számíthatnak a szakma szereplőitől.

Mi indokolja a magyar bajnokság rendszerének változását?

Kerekes Ágnes: Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlovaséletét
A magyar bajnoki rendszer már egyszer átment egy változáson az elmúlt években, hiszen a korábbi kategóriabajnokságok helyett a versenyen már csak korosztály szerinti kategóriák vannak, illetve a nagydíj szintű felnőtt kategória és a korosztályok bajnokságai mellett hely maradt a nehézosztályú bajnokságnak is.

Ezenfelül ezekkel egy időben kerül megrendezésre a fiatal lovak bajnoksága is. Ahogy az akkori változást is a nemzetközi trend felé irányuló elmozdulás motiválta, a mostanit is emiatt hoztuk létre.

A korosztályok értékelésénél külön érem kiosztására kerül sor egyes feladatokban, ami az Európa-bajnoki rendszer mintáját követi. Ezáltal a lovasok több ízben tehetnek szert elismerésre, és egy esetlegesen rosszul sikerült program után is marad motiváció a következő napra.

A fiatal lovak versenyében az adott évjáratok kategóriáját az FEI-szinthez igazítottuk, mivel szerencsére sok tehetséges és nemzetközi szinten is sikeres ló versenyez díjlovaglásban. Az ő fejlődésük és a nemzetközi versenyekre való minél hatékonyabb felkészülés érdekében volt erre szükség. Azért, hogy a szigorú nemzetközi standardhoz mérten kissé „elkésett”, vagy képzésükben bármely okból lemaradt fiatal lovaknak továbbra is nyújtsunk országos szintű megmérettetési lehetőséget, a korábbi szinteken az idei évtől a championátuson lesz lehetőségük indulni a fiatal lovaknak.

A csapatverseny eddigi kiírása sok kritikát kapott az elmúlt években, főként mert a lovasoknak egy programmal többet kellett lovagolniuk a bajnokság alatt, ami kimerítő lehet egy amúgy is fontos versenyen, ahol mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni magából és a lovából.

Emiatt sokan nem is vállalták a megmérettetést. Az új rendszer kiküszöböli ezt a problémát, ugyanis az Európa-bajnokságokhoz hasonlóan a korosztályos lovasok a saját kategóriájuknak megfelelő csapatprogramot fogják lovagolni. Ettől a lovasok számára kedvező lépéstől a csapatbajnokság népszerűsödését várjuk.

Történt-e változás a championátus rendszerében?

Az újítások a championátus rendszerét is érintették. A korábban említett fiatal ló kategória bevezetésén túl a lovasok felmerülő igénye alapján kiírásra kerül az LM kategória is. Az egyéni kategóriákban továbbra is megmarad a CDN-B, illetve CDN-A versenyekről történő minősülés, de a 2021-es évtől a championátus csapatbajnokságában való indulási jogot kizárólag a régiós döntőn való részvétellel tudják megszerezni a lovasok.

Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlo­vas­életét! Célunk, hogy az összes régióban egységes, és ezáltal országos szinten is átlátható legyen a régiós bajnokságok rendszere.

Az egyes területi fordulókat a döntők követik, melyek mindenképpen a champio­nátus országos bajnokság előtt lennének. A régiós döntők megrendezését a szakbizottság anyagilag is segítené, támogatná.

Miért szükséges a championátuson való részvételi lehetőség korlátozása?

A championátus elsősorban azoknak a lovasoknak kíván megmérettetési lehetőséget nyújtani, akik a magyar bajnoki rendszerben nem tudnak eredményesen versenyezni. Mivel ők sokat számító tagjai a díjlovas társadalomnak, és a szakbizottság fontosnak tartja, hogy megkapják a nekik járó elismerést, a különböző kizáró okok az ő érdekeiket szolgálják.

Losonczy Anikó már minősült a felnőtt Eb-re

Van tervben további változás bevezetése?

A championátus rendszerének változásánál a már említett régiós bajnokságokra vonatkozó újításokon és támogatáson felül a CDN-B versenyek rendezési költségein és terhein is szeretnénk könnyíteni. A kis startszámú, többségében egynapos versenyek rendezőinek sokszor nehéz kigazdálkodni még a verseny rendezési költségeit is.

Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy minden kategóriában elegendő az összevont, kétbírós bírálat.

A minősítő pontrendszer is mindenképpen fejlesztésre szorul, ennek kidolgozása folyamatban van.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újratervezés után a fogathajtó szakág

Mondok József váratlan halála új helyzet elé állította a Magyar Lovassport Szövetség, valamint a Fogathajtó Szakág vezetését.

Megugorja az elvárásokat is

"Nagyon szerettem volna ennyi idősen úgy lovagolni, mint ahogy ő tud” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt cikkünk szereplőjéről édesapja, a magyar bajnok díjugrató Janik Attila.

Járvány rázza meg a lovasvilágot, de ezúttal nem a Covid

Tíz európai országban március 28-ig lefújták az összes lovasversenyt, Magyarországon március 16-ig tart a zárlat. Az ok egy veszélyes vírusbetegség, a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formája (EHV-1).

Az első rajtól a Nemzeti Parki Termék védjegyig

A hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor hat éve foglalkozik méhekkel. Hobbiméhésznek tartja magát, mégis nagyon komolyan gondolja a méhészetet, a megtermelt áruk értékesítését, sőt Nemzeti Parki Termék védjegyet is szerzett. Egy igen elkötelezett fiatalembert ismerhetünk meg személyében.

Így készülünk mi...

Távlovasaink újult erővel kezdtek neki 2021-nek, szinte mindannyiuk bizakodva és várakozva tekint az új esztendőre, a tavalyi pandémiás helyzet reméljük, lassan már a múlté lesz. Új év, új remények – tartja a mondás.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.