Back to top

Változások a díjlovas szakágban

Nagy port kavart a Magyar Díjlovagló Szakbizottság december 31-én megjelent szabályzatmódosítási terveinek tartalmi kivonata. Bár a megjelent írás közel sem a véglegesnek szánt verzió volt, mégis heves indulatokat váltott ki, és a díjlovaglás szakmai és érdeklődő közönsége is megragadta a véleményalkotás lehetőségét.

 A felmerülő kérdésekre Kerekes Ágnes szakbizottsági tag adott válaszokat lapunknak.

Biztos sokakban felmerült már, ezért az első kérdés, hogy valóban szükség van-e ilyen nagy változtatásokra a magyar díjlovaglásban.

Mindenképp szükséges volt a szabályzat néhány elemének megújítása, mivel a díjlovaglásban világszinten is sok változás történt az elmúlt évtizedekben, és szerencsére a magyar díjlovasok közül is többen érintettek a nemzetközi porondon bevezetett újításokban, mindenképp tartani kell a lépést a felmerülő igényekkel.

Az elmúlt időszakban több érintett szakember keresett meg minket az észrevételeivel, azokat összegyűjtve indultunk el a változások felé.

Az újítások kidolgozása során igyekszünk példát venni olyan nemzetekről, amelyek sikeresebbek nálunk, és adaptálni az ő rendszerüket, természetesen a magyar igényekhez igazítva, amitől a sport népszerűségének növekedését is várjuk.

Mi vezérelte a többlépcsős licencrendszer bevezetését a korábbi, két szintet tartalmazó helyett?

A több lépcsőből álló licencrendszer több szempontból is kedvez a lovasoknak. Egyrészt több sikerélményt kínál azoknak a díjlovasoknak, akik újonnan kerülnek egy bizonyos szintre, hiszen saját kategóriájukban nem kell olyan lovasokkal versenyezniük, akik akár több kategóriával feljebb is szereztek már tapasztalatot.

Másrészt, a következő szint teljesítése mindig egy újabb kihívás lehet, ami ösztönzőleg hat a lovasokra.

Ugyancsak kedvez a magasabb szinten versenyzők számára, mivel ők az elért eredményeik alapján kivívott kategóriájukkal több elismerésre számíthatnak a szakma szereplőitől.

Mi indokolja a magyar bajnokság rendszerének változását?

Kerekes Ágnes: Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlovaséletét
A magyar bajnoki rendszer már egyszer átment egy változáson az elmúlt években, hiszen a korábbi kategóriabajnokságok helyett a versenyen már csak korosztály szerinti kategóriák vannak, illetve a nagydíj szintű felnőtt kategória és a korosztályok bajnokságai mellett hely maradt a nehézosztályú bajnokságnak is.

Ezenfelül ezekkel egy időben kerül megrendezésre a fiatal lovak bajnoksága is. Ahogy az akkori változást is a nemzetközi trend felé irányuló elmozdulás motiválta, a mostanit is emiatt hoztuk létre.

A korosztályok értékelésénél külön érem kiosztására kerül sor egyes feladatokban, ami az Európa-bajnoki rendszer mintáját követi. Ezáltal a lovasok több ízben tehetnek szert elismerésre, és egy esetlegesen rosszul sikerült program után is marad motiváció a következő napra.

A fiatal lovak versenyében az adott évjáratok kategóriáját az FEI-szinthez igazítottuk, mivel szerencsére sok tehetséges és nemzetközi szinten is sikeres ló versenyez díjlovaglásban. Az ő fejlődésük és a nemzetközi versenyekre való minél hatékonyabb felkészülés érdekében volt erre szükség. Azért, hogy a szigorú nemzetközi standardhoz mérten kissé „elkésett”, vagy képzésükben bármely okból lemaradt fiatal lovaknak továbbra is nyújtsunk országos szintű megmérettetési lehetőséget, a korábbi szinteken az idei évtől a championátuson lesz lehetőségük indulni a fiatal lovaknak.

A csapatverseny eddigi kiírása sok kritikát kapott az elmúlt években, főként mert a lovasoknak egy programmal többet kellett lovagolniuk a bajnokság alatt, ami kimerítő lehet egy amúgy is fontos versenyen, ahol mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni magából és a lovából.

Emiatt sokan nem is vállalták a megmérettetést. Az új rendszer kiküszöböli ezt a problémát, ugyanis az Európa-bajnokságokhoz hasonlóan a korosztályos lovasok a saját kategóriájuknak megfelelő csapatprogramot fogják lovagolni. Ettől a lovasok számára kedvező lépéstől a csapatbajnokság népszerűsödését várjuk.

Történt-e változás a championátus rendszerében?

Az újítások a championátus rendszerét is érintették. A korábban említett fiatal ló kategória bevezetésén túl a lovasok felmerülő igénye alapján kiírásra kerül az LM kategória is. Az egyéni kategóriákban továbbra is megmarad a CDN-B, illetve CDN-A versenyekről történő minősülés, de a 2021-es évtől a championátus csapatbajnokságában való indulási jogot kizárólag a régiós döntőn való részvétellel tudják megszerezni a lovasok.

Szeretnénk felpezsdíteni a vidék díjlo­vas­életét! Célunk, hogy az összes régióban egységes, és ezáltal országos szinten is átlátható legyen a régiós bajnokságok rendszere.

Az egyes területi fordulókat a döntők követik, melyek mindenképpen a champio­nátus országos bajnokság előtt lennének. A régiós döntők megrendezését a szakbizottság anyagilag is segítené, támogatná.

Miért szükséges a championátuson való részvételi lehetőség korlátozása?

A championátus elsősorban azoknak a lovasoknak kíván megmérettetési lehetőséget nyújtani, akik a magyar bajnoki rendszerben nem tudnak eredményesen versenyezni. Mivel ők sokat számító tagjai a díjlovas társadalomnak, és a szakbizottság fontosnak tartja, hogy megkapják a nekik járó elismerést, a különböző kizáró okok az ő érdekeiket szolgálják.

Losonczy Anikó már minősült a felnőtt Eb-re

Van tervben további változás bevezetése?

A championátus rendszerének változásánál a már említett régiós bajnokságokra vonatkozó újításokon és támogatáson felül a CDN-B versenyek rendezési költségein és terhein is szeretnénk könnyíteni. A kis startszámú, többségében egynapos versenyek rendezőinek sokszor nehéz kigazdálkodni még a verseny rendezési költségeit is.

Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy minden kategóriában elegendő az összevont, kétbírós bírálat.

A minősítő pontrendszer is mindenképpen fejlesztésre szorul, ennek kidolgozása folyamatban van.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Tizenegy döntős van.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.

Lázár Zoltán győzelemmel hangolt a budapesti négyesfogathajtó Eb-re

Lázár Zoltán győzelmével zárult a szilvásváradi nemzetközi négyesfogathajtó verseny.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Együttműködési lehetőségek

Július elején Székelyföldön járt Nagy István magyar agrárminiszter. Több programon vett részt, illetve találkozott az erdélyi gazdaszervezetek képviselőivel, gazdákkal, agrárszakértőkkel, szakoktatókkal, polgármesterekkel és politikusokkal is.

Ők lettek a III. Érdi Vágta győztes lovasai

Július 18-án álltak rajthoz a térség lovasai a simonpusztai Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban. A település már harmadszorra rendez Elővágtát, de most először került sor arra, hogy itt rendezzék meg a Jótékonysági Sztárfutam első közös edzését, amely a hírességek döntőre való felkészülésének egyik állomását is jelentette.