Back to top

Öt kiváló rosé maradt versenyben

Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében. Céljuk, hogy megtalálják azt a rosét, amely méltó módon képviseli a jubileumi rendezvényt a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain, és amely a nyárköszöntő esemény hivatalos ünnepi bora lesz.

A pályázatra mintegy negyven borászattól több mint ötven kiváló rosé érkezett. A győztes kiválasztása két fordulóban történik:

a közelmúltban lezajlott első fordulóban kizárólag szakmai zsűri értékelte a tételeket, míg a hamarosan sorra kerülő második fordulóban a legjobb öt rosét kóstolja újra a szakmai zsűri, illetve két szerencsés SPAR vásárló és egy Rosalia látogató, hogy közösen döntsenek a végső favoritról.

Utóbbi három főt kérdőív és sorsolás segítségével választják ki a SPAR beszerzői és a rendezvény szervezői.

Az első kóstolási és bírálati kör zsűrijének tagjai voltak Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának főigazgatója, Zilai Zoltán, a VinAgora Nemzetközi Borverseny és a Rosalia igazgatója, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Tar Tiborné, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdaságának vezető technikusa, Antal Gábor, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. online kommunikációs vezetője, Mánya Virág Veronika, a SPAR Magyarország vezető szortiment managere, Klausz Róbert, a SPAR Magyarország szortiment managere, valamint Kővári Gábor, a SPAR Magyarország marketing managere.

A benevezett borokat természetesen vakon kóstolták a bírálók, mindennemű előzetes információ nélkül. A szoros versenyben végül az egyéni pontszámok összesítése után az alábbi négy termelő öt roséja jutott tovább a második fordulóba:

  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Kunsági borvidék (két borral)
  • Paulus Molnár Borház – Móri borvidék
  • Fritsch Pince – Villányi borvidék
  • Belward Pincészet – Pécsi borvidék

Érdekesség még, hogy mind az öt tétel cuvée, és nem fajtabor, és mindegyik házasítás tartalmaz vagy Kékfrankost, vagy Pinot noirt. Az előreláthatóan február végén megrendezésre kerülő második, végső forduló eredményéről és a Rosalia idei ünnepi boráról hamarosan hírt adunk!

A SPAR Magyarország és a Borkult kapcsolata közel 20 éves múltra tekint vissza.

A feleket összeköti a magyar bor iránti elkötelezettség, és a borkultúra folyamatos fejlesztésére tett erőfeszítések. Az együttműködés csúcspontja 2007 óta minden évben a Borkult által szervezett Budapest Borfesztivál, melynek a SPAR Magyarország a főtámogatója. A két cég közötti viszony 2020-ban tovább mélyült, hiszen a SPAR Magyarország vált a Rosalia Fesztivál szakmai főtámogatójává. Az évente közel 35.000 látogatót vonzó nyárköszöntő fesztivál 2021-ben ünnepli 10. születésnapját, és

a jubileum alkalmából egy egyedi, exkluzív rosé piacra dobása a cél, Rosalia névvel és arculattal, melyet pályázat útján választanak ki a két cég képviselői.

A nyertes bor a SPAR polcaira kerül, széleskörű, országos listázottsággal, Rosalia címkével, borász megnevezésével, emellett a jubileumi, 10. Rosalia Fesztivál bora lesz, kizárólag a SPAR főtámogatói standján lesz kóstolható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

Februárban nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Februárban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar az idén

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.

Robotizált burgonya-feldolgozás

A Fenaco Landesprodukte Európában egyedülálló robotot helyezett üzembe burgonya csomagolására a svájci Bät­terkindenben. A kétrészes robotot a TwinAutomation startup cég és a Fenaco Landesprodukte vállalat szoros együttműködésével fejlesztették ki.

10 éves mélyponton a marhahúsfogyasztás

Oroszországban tavaly 1,94 millió tonnára esett vissza a marhahúsfogyasztás, mely 3,4 %-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A nagymértékű csökkenés legfőbb okát a HoReCa szektor bezárása és a fogyasztók alacsonyabb jövedelme jelenti.

A spanyol szamócatermelők tisztességes árakat követelnek

A gyümölcstermelő gazdák hétfőn tiltakoztak a spanyol Huelva tartományban, tisztességes árakat és tisztességes bánásmódot követelve.