0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bizakodásra ad okot a gyarapodó túzokállományunk

Sikeresnek bizonyulnak a túzokvédelmi programok, az idei felmérések szerint a Kárpát-medencei, azon belül pedig a hazai állomány is tovább növekedett. A szakemberek szerint a fokozottan védett madárfajnak a túzokszinkron adatai megközelítőleg 10 százalékos emelkedést mutatnak.

A túzok legnagyobb egybefüggő fészkelőállománya Magyarországon él.

A Kárpát-medencében két fő régió különíthető el a túzokállományok szempontjából: nyugatpannon és keletpannon, mindkét régióban telelőterület és dürgőhely (párzási hely) is található.

Ezeken a területeken a természetvédelmi szakemberek minden télen felmérik a túzokcsapatok létszámát, ugyanis ilyenkor a madarak összeverődnek, ezáltal pontosabb képet lehet kapni a régiókban található állományukról.

A szinkronszámlálás 2017 óta hét országban (Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában) egyszerre és összehangoltan zajlik „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című LIFE pályázat keretében.

A legnagyobb előfordulási helyük a keletpannon régió, itt 1553 egyedet számláltak januárban, míg a nyugatpannon régió minimum 620 madárnak ad otthont a szinkronszámlálás alapján.

Ezen adatok alapján kijelenthető, hogy a Kárpát-medencei túzokállomány igazoltan 2200 példányra növekedett, mintegy 200 egyeddel többet regisztráltak a korábbi évekhez képest.

A hazai állományok a Mosoni-síkon, a Duna-Tisza közén és Kelet-Magyarországon élnek. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Felső-Kiskunság szikes pusztái tradicionális túzok élőhelyek, itt jelentős állomány, mintegy 569 példány tartózkodott a felmérés napjaiban. Egy másik nagyobb állomány, 524 példány, a Dévaványai-síkon él a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

A túzok Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta pedig fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet és a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában is hangsúlyos szerepet kapott az állomány védelmének és növelésének kérdése.

De számos egyéb program is segíti a túzok védelmét, például egyre több gazdálkodó folytat túzokbarát mezőgazdasági művelést, emellett kiemelt figyelmet kap a túzok- és apróvadvédelmi vadgazdálkodás megvalósítása.

A faj hosszú távú jövőjét illetően van okunk a bizakodásra, de a természetvédelmi szakemberek elismerendő munkájára továbbra is nagy szükség van.

youtube://v/8ZQ5UO74fo4

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu