Back to top

A vaddisznók, a szürkék, a vizslák, az emuk, és a többiek…

Milyen jövő előtt állnak a műélelmiszerek? Melyek az előnyei a durok sertésfajta tenyésztésének? Miként segít a lovaglás a figyelemzavaros, autista, vagy mozgásszervi problémákkal élő gyerekeken? Miért kell a vaddisznóállomány jelenős részét kilőni? A többi között ezekre is választ találhatnak a Kistermelők Lapja februári számában.

MMG - Kilövés előtti vaddisznók, fejlesztés lóháton, az emu haszna, és a kecsketartás titka

A Kistermelők Lapja februári számában olvashatnak még a régen honosult  bronz- és a rézpulyka fajtákról, melyeket szívósság, betegségek iránti ellenállóság, s egyebek mellett kiváló húsminőség is jellemez.

Bemutatjuk az izlandi ló hazai tenyésztésének egyik színterét. Az első törzskancák a kétezres évek elején érkeztek hazánkba. Az izlandi lovak hivatalos tenyésztési célja egy egészséges, termékeny és kitartó hátasló, egy robusztus, mégis elegáns és sokoldalú ló kialakítása öt kiváló jármóddal. Ez a cél a sport- vagy hobbilovaknál jellemző, azonban lehet az izlandi lovaknak egy lovas körökben kevéssé kedvelt hasznosítási módja is: a húslótartás.

Palántanevelési kisokosból hasznos tanácsot kaphatnak a kiskertművelők, akik esetleg már azt is megálmodták, hogy idén mekkora felületen és milyen növényeket szeretnénk termeszteni, ám döntés előtt állnak, hogy helybe vessenek vagy palántázzunk?

És vajon lóháton minden könnyebb?

Úgy tűnik igen, hiszen Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

A műélelmiszerekről is írunk. Az előállítási technológiáktól kezdve a kémiai összetételig, iparág jelenétől a jövőjéig, a 3D-s nyomtatók szerepéről, például a hátszín, tarja, vagy comb formájú műhús előállításában.

A magyar kutyafajták sorozatban a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizslát vesszük gorcső alá. Vélhetően a magyar vizsla egyik őse, a mára már kihalt kopó lehetet, amelyet vadászkutyaként használhattak a honfoglaló őseink. A másik őse vélhetően a török hódítókkal érkezett sárga színű vadászkutya volt. A Kárpát-medencében ekét fajtából jöhetett létre a magyar vizsla alaptípusa.

Piacozni, pedig Parádfürdőre invitáljuk az olvasóinkat a Palóc Piacra, ahol a hét minden napján lehet közvetlenül magyar termelőktől származó mézeket, szeder lekvárt és szörpöket, füstölt árut, kézműves söröket, helyi pálinkákat, sajtokat, a gyógynövényekből készült termékeket, a zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni.

Legyen az olvasónk!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

Támogatást igényelhetnek az ebtenyésztők a magyar ebfajták törzskönyvéhez

Egy tavaly év végén megjelent rendelet alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek árának emelkedését az ágazat szereplői

A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

Szebb napokat is megéltek már az almériai paradicsomtermesztők - 122 millió eurót kapnak a fejlesztésekre

Spanyolország azt kéri Brüsszeltől, hogy legyen nagyon éber a Marokkóból származó paradicsommal kapcsolatban. A spanyol Mezőgazdasági, Halászati ​​és Élelmezésügyi Minisztérium főtitkára sürgette az Európai Uniót, hogy szavatolja a szomszédos országokból származó paradicsom behozatalára vonatkozó feltételek betartását.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.