Back to top

Harmincötmillió forint gyűlt össze a vadászoktól

A 2013-ban induló Országos Jótékonysági Vadászaton először összesen 40 fő regisztrált. A kezdeti lépéseket továbbiak követték, 2019-ben már az egész országra kiterjesztették a jótékonysági vadászatot, 19 megye 19 kijelölt kórházának adakoztak a vadászok. A hagyományok szerint december 27-én megrendezett esemény során tavaly 35 millió forint gyűlt össze a regisztrált vadászoknak köszönhetően.

Az összegyűlt összeg mértéke alig marad el az előző évi eredménytől, ami igencsak komoly teljesítménynek számít, hiszen a koronavírus-járvány okozta korlátozások és bizonytalanságok sok vadász számára kétségessé tették a részvételt.

Tavaly összesen 1000 vadász és további 200 támogató szervezet adakozott a jótékonysági vadászaton, ezzel pedig elkezdődhet a támogatandó kórházakkal az egyeztetés, hogy milyen eszközt szeretnének kapni a rájuk eső összegből.

A kezdeményezés 2013-ban Fejes László kezdeményezésével vette kezdetét. 2019-től már az ország összes megyéjében rendeznek jótékonysági vadászatokat, tavaly pedig először a szomszédos országok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így Szerbiában és Romániában is rendeztek egy-egy vadászatot.

Fotó: Varga Tibor

Ezzel a lépéssel a jótékonysági vadászat ötlete néhány éven belül országosról nemzetközi szintre emelkedett.

Az idén megrendezendő hazai vadászati világkiállítás méltó helyszíne lehet a jótékonysági vadászat, mint egyfajta hungarikum bemutatására, így a kiállításra kilátogató külföldi vadászok is megismerkedhetnek e nagyszerű kezdeményezéssel.

A jótékonysági vadászat szellemisége pedig tökéletesen összhangban áll a világkiállítás gondolatiságával.

A magyar vadásztársadalom által létrehozott karitatív program példaként szolgálhat arra, hogy más nemzetek vadásztársadalmai is megvalósítsák azt, és létrejöjjön a vadászok között egy széles körű, határokon átívelő összefogás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdőben

A vadászható vadfajok az erdők fáihoz és más élőlényeihez hasonlóan a természeti tőke részei és az erdei ökoszisztémára gyakorolt hatásukat a gazdálkodási módszerek nagyban befolyásolják. Az oly sok természetjáró számára élményteli perceket szerző őzek, gímszarvasok, vaddisznók és más vadfajok élete szoros összefüggésben van az erdők fejlődésével, jólétével és fennmaradásával.

Újra látták 180 év után a titokzatos madarat a borneói esőerdőben

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Érdemes figyelni a túrázóknak a vaddisznók ellési időszaka miatt

Az Agrárminisztérium (AM) a Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt - áll a bejegyzésben.

Szalonkavarázs

A friss tavaszi szellőben már hallani az erdő ásítását. Ahogy téli álomból való lassú ébredését követve nagyot nyújtózik, rügyei apránként kipattannak, majd leveti magáról cúg rakta dunyháját, hogy ismét fellélegezhessen. De az alkonyattal, ha rövid időre is, elteszik magukat másnapra a berek lakói, csak az erdő királynője járja cvikkekben táncát fiatalosok felett, az esthajnali szürkületben.

Erdőfelújítás szajkóval

Az erdészek áldott tevékenysége mellett egyes vadfajok is segédkeznek az erdőfelújításban. A szajkó, népies nevén a mátyásmadár, bár dúvadnak számít fészekfosztó kártétele miatt, azonban ellenpontozza ezt azzal, hogy jelentős szerepet játszik az erdő ökológiai folyamatainak fenntartásában, így az erdőfelújításban is.