Back to top

A pandémia mellékhatása: Romániából érkezik a legtöbb kölyökkutya Angliába

Az Egyesült Királyságba importált kutyák száma több mint 50% -kal nőtt a karantén időszak alatt – a megszokotthoz képest a Romániából származó behozatal 67% -kal ugrott meg.

A héten az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség (APHA) éves statisztikát tett közzé, amely bemutatja az Egyesült Királyásába kereskedelmi okokból behozott kutyák számát.

Az EU-ból importált kutyák száma 52% -kal növekedett. 2019-ben 39 562, ezzel szemben 2020-ban már 60 190 kutyát vittek be az Egyesült Királyságba.

David Bowles, az RSPCA állatvédő szervezet vezetője szerint "riasztó, de nem meglepő" a hatalmas növekedés. A pandémia alatt látták a kutyák iránti kereslet növekedését, és talán nem meglepő, hogy ez az illegális tenyésztők és kereskedők számát is megnövelte.

"A gátlástalan tenyésztőkkel és eladókkal kapcsolatos nyomozásunk során olyan szervezett bűnözői bandákat tártunk fel, akik kölyökkutyákat importáltak - gyakran Írországból és kelet-európai országokból, például Romániából -, hogy eladják a gyanútlan vásárlóknak itt, az Egyesült Királyságban."

Az RSPCA elindította #ForPupsSake kampányát, amelyben felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy 15 hétről 24 hétre emelje meg a kölyökkutyák behozatalának minimális életkorát, valamint, hogy hatékonyabb ellenőrzést végezzenek a határokon.

A jótékonysági szervezet jobban meg akarja védeni a fogyasztók jogait és a közegészségügyet, mivel a lakosság jelentős része át lett verve, súlyos pénzekkel húzták le őket, a külföldről érkező kutyák pedig gyakran egészségügyi ellenőrzés nélkül kerülnek be az országba.

Forrás: 
agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.