Back to top

Új almafajták kerülnek piacra Dél-Tirolból

Két dél-tiroli konzorcium, a VOG és a VIP három új almafajta bevezetését jelentette be, Tasty Trend kampányában. Az emberek ízlése nagyon különböző és változik is, ezért a dél-tiroli almatermesztők folyamatosan keresik az új fajtákat. Ezek a csak általuk forgalmazott almák kiváló ízükkel és jó tárolhatóságukkal tűnnek ki, ráadásul biotermesztésre is alkalmasak.

Fotó: Fruitecom
A VOG tevékenységében a fajtaválaszték szélesítése és a fajtainnováció alapvető jelentőségű: a kiválasztás fő szempontja az íz és az érzékszervi tulajdonságok, de figyelik a termesztési tulajdonságokat, a tárolhatóságot, valamint a piaci trendeket és fogyasztói igényeket. Dél-Tirolban a különböző tengerszint fölötti magasságok, az alpesi és a mediterrán klíma találkozása nagyon sok almafajta termesztését teszi lehetővé.

Integrált és ökológiai termesztésben egyaránt kiváló minőséget tudnak elérni.

Az új fajtákkal a termőtáj fontos céljához, a fenntartható gazdálkodáshoz is közelebb jutnak, ugyanis a Giga® és a RedPop® varasodásellenálló fajta, vagyis jóval kevesebb permetezéssel lehet termeszteni. Mindhárom fajta alkalmas biotermesztésre is. Kiválóan tárolhatók, ezért az almaidény második felében kerülnek piacra.

Fotó: Fruitecom
A Giga® belga fajta, a Goldrush és a Nicoter keresztezéséből származik. Igen nagy, gömbölyű gyümölcse kiegyensúlyozottan édes-savas és fűszeres aromájú, húsa szilárd. Héja sárga alapszínen sötétpirosra színeződik. Dél-Tirolban október elején-közepén szedhető, augusztusig tárolható.

A RedPop® fajtát az olasz CIV nemesítette, egyik szülője a Gala. Mérete közepes, színe intenzív piros, sárga alapszínen kissé csíkozott. Húsa roppanó és lédús, kimondottan édes, savtartalma alacsony. Augusztus közepétől szedhető. 

Fotó: Fruitecom
A Cosmic Crisp® fajtát a Washington Egyetemen hozták létre az Enterprise és a Honeycrisp keresztezésével. 

Az USA-ban már nagy népszerűségre tett szert. Különleges minőségű alma, roppanó húsú, finom szövetű, nagyon lédús, édes-savas, kiválóan tárolható.

Sárga alapszínen sötétpirosra színeződik, nagy fehér lenticellái vannak. Október elején szedhető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Rózsák csak rendelésre

Számos európai országban, köztük Dániában is még mindig zárva vannak a kertészeti árudák, az esetleges nyitásra azonban már készülniük kell a termelőknek. A DanRose rózsatermesztő üzemben is javában folynak az előkészületek.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

Olajretek-vetőmag – biztonságosan

Az olajretek-vetőmag termőterülete hazánkban ritkán haladja meg a 10 ezer hektárt. A megtermelt vetőmag túlnyomó része export célú termeltetés, kisebb részét a Magyarországon zöldítésre vetett keverékek komponenseként használják fel.

Sok szeretettel Nőnap alkalmából!

Minden kedves hölgy olvasónknak eredményes és békés évet kívánunk a nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Fekete Szabolcs okleves kertészmérnök csodálatos kompozícióból állítottunk össze egy „kis csokrot”.

Fakadnak a rügyek, az olajos szereket már mellőzzük – Növényvédelmi előrejelzés 10. hét

Az ismét melegedő időben egyre-másra fakadnak a gyümölcsfák rügyei, rövid időn belül be kell fejezni az olajos lemosó permetezéseket, nehogy a permetlé kárt tegyen bennük. Előjöttek a vadméhek és a katicabogarak, de aktivizálták magukat a hideg elől elbújt poloskák is. Elérkezett továbbá a kerti pázsit megtisztogatásának ideje.

Világbajnok gyümölcsszárítmányok

Amit almából és meggyből készítenek, azzal piacvezetők a világon. Kizárólag úgynevezett igényes piacokra szállítanak, tehát Nyugat-Európába, Skandináviába, Japánba, Dél-Koreába, vagy újabban az USA-ba és Kanadába.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.