Back to top

A Holdújév ünnepi fogásai nem csak Kínában hoznak szerencsét

A 2021-es Holdújév ünnepe során olyan szerencsehozó ételeket fogyasztanak előszeretettel Kínában, mint a tavaszi tekercs, a húsos táska vagy éppen a rizstorta. A két hetes ünnep során a hagyomány szerint az ételnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen lesz az elkövetkező év.

Hivatalosan 2021. február 12-én kezdődött el a kínai újév, mely idén a bivaly éve. Kínában ez az ünnep általában két hétig tart, Szilvesztertől a Lápmás Fesztiválig, melyet a holdév naptár első hónapjának a tizenötödik napján tartanak.

Az étel fontos szerepet játszik a kínai újév ünneplésekor, ugyanis ebben a két hétben számos olyan ételt fogyasztanak, melyeknek szimbolikus jelentése van a régi hagyományok szerint.

Az olyan ételeket, mint a tavaszi tekercs és a húsos/zöldséges/rákos táskák azért fogyasztják előszeretettel ebben az időszakban, mert a szerencsét és az újév virágzását társítják hozzá. Más ételek, mint például a rizsgolyók a családot és az összetartozást szimbolizálják az örömteli ünnepi időszakban.

Hét étel, melyek meghozzák a szerencsét a Bivaly évében

Tavaszi tekercs

A tavaszi tekercset, kínai nevén „Chun Juan-t” azért fogyasztják előszeretettel az ünnep során, mert a gazdagságot és jólétet hozza meg az újévben a hiedelmek szerint.

A monda úgy tartja, hogy ha ezt az ételt fogyasztjuk, tonnányi aranyat hoz számunkra ebben az évben.

Az olajban sült tekercseket gyakran töltik savanyú töltelékekkel, mint például zöldségekkel vagy húsokkal. A tölteléket általában lisztből és vízből álló „köpenybe” tekerik, majd kisütik, amitől különleges aranyszínűk lesz.

Dumpling, azaz töltött táska

A kínai számára a töltött táskák, más néven „Jiaozi-k” szintén a jólétet szimbolizálják, melyek alapvető fogásai az újévi menünek, ellenben ezeket egész évben szívesen fogyasztják. A Graceful Cuisine, gasztronómiai blog szerint ezt az ételt előszeretettel fogyasztják az ünnepi időszak során, és az aranyrudakhoz hasonlítják, mert hasonló formájú pénzeket használtak a Mind dinasztia idejében, Kínában.

A táskák töltelékét általában darált hús és apróra vágott zöldségek keverékéből készítik, melyet vékony tésztába csomagolnak.

Az elkészítésének több módja is ismert, vannak, akik forrázzák, sütőben vagy éppen olajban sütik vagy éppen csak készre gőzölik.

Noodles, a hagyományos kínai tészta

Azok a tészták, amiket az újév során fogyasztanak általában hosszabbak, mint amit a hétköznapokon tálalnak, ennek azaz oka, hogy a hosszú életet és a boldogságot társítják hozzá.

Ezek a tészták akár 60 cm hosszúak is lehetnek, melyre „Chang Shou Mian-ként”, azaz „hosszú életként” tekintenek a mondás szerint.

Ám nem csak újévkor, hanem más ünnepek alkalmával is előszeretettel találják, mint például születésnapokon.

Párolt hal

Egy különleges fogás, amit valószínűleg az étkezőasztalon találhatunk a Kínai Új Év során, az a hatalmas párolt hal, ami a jómódot szimbolizálja. A kínai hagyomány úgy tartja, hogy amikor a halat majdnem teljesen elfogyasztják, kis maradékot kell hagyni a tányéron az ételből, mert a hiedelmek szerint így félretesznek valamit év végére is, majd többet képesek elérni a következő évben. A hagyomány részét képezi az is, hogy a halnak a feje mindig az idősebb rokonok felé kell, hogy nézzen, ezáltal mutatják ki tiszteletüket.

A babonához tartozik az is, hogy szerencsétlenséget hoz, ha a halat átfordítjuk, mert az a hajó felborulását jelenti.

Rizstorta

A rizstorta egy olyan sütemény, melyet ragacsos rizsből készítenek és fogyasztása jó szerencsét hoz. A kínai neve „Nian Gao”, a „felsőbbrendű életre” utal, mely szerint azok előtt virágzóbb év áll, akik hittel fogyasztják el ezt az ételt. A rizstortát a hagyomány szerint ragacsos rizslisztből, búzakeményítőből, sóból, vízből és cukorból készítik, majd gőzölik, sütik vagy éppen hidegen fogyasztják.

Rizsgolyó

A rizsgolyó, vagy kínai nevén „Tang Yuan” egy olyan desszert, amit ragadós rizsliszt és víz keverékéből gömb formájúra gyúrnak, majd megfőzik és a forrásban lévő vízben vagy édes sziruppal tálalják. Általában ezeket az édességeket a Lámpás Fesztiválon fogyasztják, mely két héttel a kínai újév kezdete után tartanak.

A „Tang Yuan” a családot és az összetartozást jelképezi, ezért gyakran más családi ünnepekkor is fogyasztják.

Gyümölcs

Az újév egyik szimbolikus gyümölcse a narancs, mely gazdagságot és bőséget jelent a gömbölyű formája miatt és „arany” színe is hozzájárul ehhez. A nagy mennyiségű mandarin-, narancs- és pomelofogyasztáson kívül, Kínában az emberek gyakran az otthonaik köré is helyeznek ezekből a gyümölcsökből. Valamint előszeretettel ajándékoznak ilyen gyümölcsöket szeretteiknek az emberek az ünnepi időszak során.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

Kertészeti termesztés - A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

Világszerte egyre drágább az élelmiszer

Az idén februárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Világbajnok gyümölcsszárítmányok

Amit almából és meggyből készítenek, azzal piacvezetők a világon. Kizárólag úgynevezett igényes piacokra szállítanak, tehát Nyugat-Európába, Skandináviába, Japánba, Dél-Koreába, vagy újabban az USA-ba és Kanadába.