0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együnk több szőlőt – védi a bőrt is

A szőlőfogyasztás védhet az UV-sugárzás káros hatásaitól, állapította meg nemrég egy amerikai tanulmány. Az Alabama Egyetem kutatói szerint a hatás a szőlőben található polifenoloknak köszönhető: a kísérleti alanyok kevésbé égtek le az UV-sugárzástól. Sejtszinten pedig kevesebb jelét találták a károsodásnak.

A kutatók teljes szőlőbogyóból készült por fogyasztásának hatását figyelték meg, amiből 2,25 csésze friss szőlőnek megfelelő mennyiséget ettek meg naponta a kísérleti személyek, két héten keresztül. A kísérlet előtt és két hét elteltével azt vizsgálták, hogy mennyi UV-fény vált ki bőrpirosodást a besugárzást követő napon. Ezt a küszöbértéket nevezik minimális bőrpír dózisnak (Minimal Erythema Dose, MED).

Megállapították, hogy több UV-sugárzás hatására alakul ki bőrpír a szőlőfogyasztás után,

a MED értéke majdnem 75 százalékkal emelkedett. A biopsziával kiemelt bőrmintákban pedig kevesebb DNS-károsodást, elhalt bőrsejtet és gyulladást jelző markert találtak a kéthetes szőlőfogyasztást követően. Ezek a károsodások vezethetnek ugyanis hosszú távon bőrrákhoz, ami az USA-ban minden ötödik 70 évesnél idősebb embert fenyeget. A legtöbb ilyen megbetegedés a sok napon töltött idővel hozható összefüggésbe. A bőröregedés is nagyrészt a napsütés UV-sugárzásának tulajdonítható.

A szőlő tehát ehető napvédőnek tekinthető, ami egy újabb „réteggel” egészítheti ki a trópusi fényre kifejlesztett napozószerek adta védelmet.

A pontos hatásmódot tovább vizsgálják az egyetem szakemberei, miután sikerült meghatározni azt a molekuláris utat, ami a károsodott DNS kijavításához vezet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com