Izlandon sok minden csodálatos: a táj, a tenger gyümölcsei, a tiszta víz és különösen a Kék lagúna. Emlékeimben eddig úgy élt, hogy főleg vodkát vagy a Brennivin nemzeti italt (egy másik szeszes folyadék) fogyasztanak. A borról azonban soha nem hallottam. Azóta megjelent a Kvöldsól, az izlandi organikus bor, amely bogyókból - varjúbogyóból, áfonyából és rebarbarából - készül. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása. Az emelkedő hőmérséklet következtében valószínűsíthető, hogy hamarosan a házasításba szőlő is kerül.
Gyönyörű halászfalu, amely Izland északi partján, a Skjalfandi-öbölben fekszik. Legismertebb nevén Európa bálnavadász fővárosa.
Ómar Gunnarsson, 49 éves húsavíki őslakos, az egyetlen borász Izlandon, és a világon egyedüliként olyan bort készít, amely teljes egészében organikus varjúbogyóból, vad áfonyából és rebarbarából készül. A címkéjén olvasható: Kvöldsól, ami izlandi nyelven "éjféli napot" jelent, nemcsak ízletes, akár a szőlőből készült bor, hanem – egyesek szerint - sokkal finomabb és egészségesebb is.

Gunnarsson tanult kulináris szakács, és mindig is érdekelt volt saját borának elkészítésében. 1991-ben kezdett kísérletezni, és hét évvel később "tiszta szerencsével" rá is bukkant titkos receptjére: 80% varjúbogyóval, 19% rebarbarával, a többi vad áfonyával és izlandi gyógynövényekkel (amelynek pontos összetevőit nem árulja el) készített Gunnarsson 2001-ben dobta piacra a címkét 6000 palackkal.
"A bogyók Húsavík környékéről és Izland nyugati fjordjaiból származnak. A rebarbarát kis magántulajdonban lévő kertekben termesztik Izland minden tájáról.
A Helsinki Egyetem Farmakognóziai Osztálya által a növények fenolos vegyületekkel folytatott biológiai aktivitásáról készített tanulmány kimutatta, hogy a varjúbogyónak, az alacsonyan növekvő, Izlandon őshonos örökzöldnek magas a flavonoid aktivitása a növényben található flavonolok, kalkonok és dihidrokalkonok miatt. A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek elnyelik az UV-sugárzás által okozott oxigénalapú szabad gyököket. A flavonoidok emellett kiküszöbölik a nehézfémeket, gátolják a lipidperoxidációval járó koleszterintermelést és megakadályozzák a szervezet gyulladásos folyamataihoz kapcsolódó leukotrin képződést.
A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rebarbara rendszeres fogyasztása csökkenti az össz- és az LDL-koleszterint. A vizsgálatok a rebarbarában olyan vegyületeket azonosítottak, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulását, amelyek hasznosak lehetnek a stroke megelőzésében.

Az áfonya antioxidáns ereje magas klorogénsav- és antocianintartalmából származik. Az áfonya gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megelőzni és enyhíteni az ízületi gyulladásos tüneteket.
Egyes kutatók szerint a "francia paradoxon" annak a ténynek köszönhető, hogy a bor valójában több erős flavonoid alkohol tinktúrája. A gyógynövényes tinktúrák hatékonyabbak, mint a glicerinből származó vagy száraz kivonatok, mivel a gyógynövényekben található fitokemikáliákat az alkohol erősíti.
A Kvöldsól egy átalakított tejgyárban készül.
"Mindenféle sajthoz, gyümölcshöz, bogyós gyümölcsökhöz és a legtöbb ételhez jól passzol."
Amellett, hogy Ómar Izland egyetlen borásza, Ómar még egy világbajnoki címet birtokol: a palacsintasütés Guinness-világrekordját.