Back to top

Nyakunkon az izlandi bor – megvan az öregedés ellenszere?

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása.

Izlandon sok minden csodálatos: a táj, a tenger gyümölcsei, a tiszta víz és különösen a Kék lagúna. Emlékeimben eddig úgy élt, hogy főleg vodkát vagy a Brennivin nemzeti italt (egy másik szeszes folyadék) fogyasztanak. A borról azonban soha nem hallottam. Azóta megjelent a Kvöldsól, az izlandi organikus bor, amely bogyókból - varjúbogyóból, áfonyából és rebarbarából - készül. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása. Az emelkedő hőmérséklet következtében valószínűsíthető, hogy hamarosan a házasításba szőlő is kerül.

Ha valaki a fiatalság forrását keresi, akkor megtalálja az izlandi Húsavíkot, egy skandináv várost az északi sarkkör közelében, az éjféli nap földjén.

Gyönyörű halászfalu, amely Izland északi partján, a Skjalfandi-öbölben fekszik. Legismertebb nevén Európa bálnavadász fővárosa.

Ómar Gunnarsson, 49 éves húsavíki őslakos, az egyetlen borász Izlandon, és a világon egyedüliként olyan bort készít, amely teljes egészében organikus varjúbogyóból, vad áfonyából és rebarbarából készül. A címkéjén olvasható: Kvöldsól, ami izlandi nyelven "éjféli napot" jelent, nemcsak ízletes, akár a szőlőből készült bor, hanem – egyesek szerint - sokkal finomabb és egészségesebb is.

Gunnarsson tanult kulináris szakács, és mindig is érdekelt volt saját borának elkészítésében. 1991-ben kezdett kísérletezni, és hét évvel később "tiszta szerencsével" rá is bukkant titkos receptjére: 80% varjúbogyóval, 19% rebarbarával, a többi vad áfonyával és izlandi gyógynövényekkel (amelynek pontos összetevőit nem árulja el) készített Gunnarsson 2001-ben dobta piacra a címkét 6000 palackkal.

"A bogyók Húsavík környékéről és Izland nyugati fjordjaiból származnak. A rebarbarát kis magántulajdonban lévő kertekben termesztik Izland minden tájáról.

A boromban mindennek frissnek és organikusnak kell lennie, ez nagyon fontos" - mondja.

A Helsinki Egyetem Farmakognóziai Osztálya által a növények fenolos vegyületekkel folytatott biológiai aktivitásáról készített tanulmány kimutatta, hogy a varjúbogyónak, az alacsonyan növekvő, Izlandon őshonos örökzöldnek magas a flavonoid aktivitása a növényben található flavonolok, kalkonok és dihidrokalkonok miatt. A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek elnyelik az UV-sugárzás által okozott oxigénalapú szabad gyököket. A flavonoidok emellett kiküszöbölik a nehézfémeket, gátolják a lipidperoxidációval járó koleszterintermelést és megakadályozzák a szervezet gyulladásos folyamataihoz kapcsolódó leukotrin képződést.

A rebarbara szárak gazdag fitokémiai anyagok, beleértve a galloil-észtert is, amely fontos szerepet játszik a koleszterin termelésének gátlásában.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rebarbara rendszeres fogyasztása csökkenti az össz- és az LDL-koleszterint. A vizsgálatok a rebarbarában olyan vegyületeket azonosítottak, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulását, amelyek hasznosak lehetnek a stroke megelőzésében.

Az áfonya antioxidáns ereje magas klorogénsav- és antocianintartalmából származik. Az áfonya gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megelőzni és enyhíteni az ízületi gyulladásos tüneteket.

Egyes kutatók szerint a "francia paradoxon" annak a ténynek köszönhető, hogy a bor valójában több erős flavonoid alkohol tinktúrája. A gyógynövényes tinktúrák hatékonyabbak, mint a glicerinből származó vagy száraz kivonatok, mivel a gyógynövényekben található fitokemikáliákat az alkohol erősíti.

A Kvöldsól egy átalakított tejgyárban készül.

"A bor nagyon ízléses, gazdag bogyós íze, kevés fűszerrel és tölggyel a végén" - mondja Ómar.

"Mindenféle sajthoz, gyümölcshöz, bogyós gyümölcsökhöz és a legtöbb ételhez jól passzol."

Amellett, hogy Ómar Izland egyetlen borásza, Ómar még egy világbajnoki címet birtokol: a palacsintasütés Guinness-világrekordját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertészeti termesztés - A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Nevet keres a 150 eurós csúcsbor

A szekszárdi Vesztergombi Pince legújabb csúcsbora már palackban pihen, de még nem tudni, hogy milyen név kerül majd a címkére. Az biztos, hogy kiváló évjáratban, mesés alapanyagból készült, és körülbelül 150 eurós polci ára lesz.

Fakadnak a rügyek, az olajos szereket már mellőzzük – Növényvédelmi előrejelzés 10. hét

Az ismét melegedő időben egyre-másra fakadnak a gyümölcsfák rügyei, rövid időn belül be kell fejezni az olajos lemosó permetezéseket, nehogy a permetlé kárt tegyen bennük. Előjöttek a vadméhek és a katicabogarak, de aktivizálták magukat a hideg elől elbújt poloskák is. Elérkezett továbbá a kerti pázsit megtisztogatásának ideje.

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Világbajnok gyümölcsszárítmányok

Amit almából és meggyből készítenek, azzal piacvezetők a világon. Kizárólag úgynevezett igényes piacokra szállítanak, tehát Nyugat-Európába, Skandináviába, Japánba, Dél-Koreába, vagy újabban az USA-ba és Kanadába.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Most kell metszeni a kajszit - megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.