Back to top

Bíróság mondta ki: az Amazonnak is fel kell tüntetnie a zöldség-gyümölcs származási helyét

Egy fogyasztóvédelmi szervezet perelte be az Amazon Fresht, és a müncheni bíróság igazat adott neki, az online kereskedelemre szakosodott óriáscég élelmiszer-ágazatának ezentúl világos információval kell szolgálnia a zöldség-gyümölcs származási helyéről már a megrendelésnél.

Fotó: Pixabay
A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint az elsőfokú ítélet már tavaly januárban megszületett a Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet által indított perben, most pedig másodfokon is jóváhagyták Münchenben a tavalyi ítéletet. Vagyis kimondta a bíróság, hogy a házhoz szállítókra, és

az Amazonhoz fogható online gigászokra is érvényes a jogszabály,

amely a származási hely egyértelmű feltüntetését előírja.

Németországban 2017 óta működik az Amazon Fresh online élelmiszer-áruház, egyelőre négy nagyvárosban. Mindenesetre, aki zöldséget-gyümölcsöt szeretne házhoz rendelni, annak a származási országot illetően eddig be kellett érnie annyival, hogy a paprika például Spanyolországból, Hollandiából, Marokkóból és Izraelből is származhat, a szőlő pedig Brazíliából, Argentínából, Peruból vagy Egyiptomból.

Az Amazon azzal érvelt, hogy az online kereskedelemben ez bevett gyakorlat,

és az az oka, hogy a vevők akár 27 nappal a szállítás előtt leadhatják a rendelésüket, a bolt viszont nem tudja ennyivel előre, hogy akkor éppen honnan fogja beszerezni az adott árut.

A bíróság arra az uniós rendeletre hivatkozott, amely kimondja, hogy csak kifogástalan állapotú, nem hamisított, piacképes minőségű zöldség-gyümölcs értékesíthető, a származási ország megjelölésével. Tehát ország, egyes számban, és nem országok. A bíró – amellett, hogy rámutatott, mennyire nem életszerű, hogy egy paradicsom egyszerre két országban teremjen – kifejtette, hogy a fogyasztónak joga van eldönteni, melyik ország áruját preferálja minőségi, környezetvédelmi, szociális vagy egyéb megfontolásból.

Nem fogadta el a bíróság az Amazonnak azt az érvelését sem, hogy ha előre meg kell adni a származási országot, akkor nagyobb készlettel kell dolgoznia és több lesz az élelmiszerhulladék – számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.