Back to top

Bíróság mondta ki: az Amazonnak is fel kell tüntetnie a zöldség-gyümölcs származási helyét

Egy fogyasztóvédelmi szervezet perelte be az Amazon Fresht, és a müncheni bíróság igazat adott neki, az online kereskedelemre szakosodott óriáscég élelmiszer-ágazatának ezentúl világos információval kell szolgálnia a zöldség-gyümölcs származási helyéről már a megrendelésnél.

Fotó: Pixabay
A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint az elsőfokú ítélet már tavaly januárban megszületett a Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet által indított perben, most pedig másodfokon is jóváhagyták Münchenben a tavalyi ítéletet. Vagyis kimondta a bíróság, hogy a házhoz szállítókra, és

az Amazonhoz fogható online gigászokra is érvényes a jogszabály,

amely a származási hely egyértelmű feltüntetését előírja.

Németországban 2017 óta működik az Amazon Fresh online élelmiszer-áruház, egyelőre négy nagyvárosban. Mindenesetre, aki zöldséget-gyümölcsöt szeretne házhoz rendelni, annak a származási országot illetően eddig be kellett érnie annyival, hogy a paprika például Spanyolországból, Hollandiából, Marokkóból és Izraelből is származhat, a szőlő pedig Brazíliából, Argentínából, Peruból vagy Egyiptomból.

Az Amazon azzal érvelt, hogy az online kereskedelemben ez bevett gyakorlat,

és az az oka, hogy a vevők akár 27 nappal a szállítás előtt leadhatják a rendelésüket, a bolt viszont nem tudja ennyivel előre, hogy akkor éppen honnan fogja beszerezni az adott árut.

A bíróság arra az uniós rendeletre hivatkozott, amely kimondja, hogy csak kifogástalan állapotú, nem hamisított, piacképes minőségű zöldség-gyümölcs értékesíthető, a származási ország megjelölésével. Tehát ország, egyes számban, és nem országok. A bíró – amellett, hogy rámutatott, mennyire nem életszerű, hogy egy paradicsom egyszerre két országban teremjen – kifejtette, hogy a fogyasztónak joga van eldönteni, melyik ország áruját preferálja minőségi, környezetvédelmi, szociális vagy egyéb megfontolásból.

Nem fogadta el a bíróság az Amazonnak azt az érvelését sem, hogy ha előre meg kell adni a származási országot, akkor nagyobb készlettel kell dolgoznia és több lesz az élelmiszerhulladék – számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.