0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bíróság mondta ki: az Amazonnak is fel kell tüntetnie a zöldség-gyümölcs származási helyét

Egy fogyasztóvédelmi szervezet perelte be az Amazon Fresht, és a müncheni bíróság igazat adott neki, az online kereskedelemre szakosodott óriáscég élelmiszer-ágazatának ezentúl világos információval kell szolgálnia a zöldség-gyümölcs származási helyéről már a megrendelésnél.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint az elsőfokú ítélet már tavaly januárban megszületett a Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet által indított perben, most pedig másodfokon is jóváhagyták Münchenben a tavalyi ítéletet. Vagyis kimondta a bíróság, hogy a házhoz szállítókra, és

az Amazonhoz fogható online gigászokra is érvényes a jogszabály,

amely a származási hely egyértelmű feltüntetését előírja.

Németországban 2017 óta működik az Amazon Fresh online élelmiszer-áruház, egyelőre négy nagyvárosban. Mindenesetre, aki zöldséget-gyümölcsöt szeretne házhoz rendelni, annak a származási országot illetően eddig be kellett érnie annyival, hogy a paprika például Spanyolországból, Hollandiából, Marokkóból és Izraelből is származhat, a szőlő pedig Brazíliából, Argentínából, Peruból vagy Egyiptomból.

Az Amazon azzal érvelt, hogy az online kereskedelemben ez bevett gyakorlat,

és az az oka, hogy a vevők akár 27 nappal a szállítás előtt leadhatják a rendelésüket, a bolt viszont nem tudja ennyivel előre, hogy akkor éppen honnan fogja beszerezni az adott árut.

A bíróság arra az uniós rendeletre hivatkozott, amely kimondja, hogy csak kifogástalan állapotú, nem hamisított, piacképes minőségű zöldség-gyümölcs értékesíthető, a származási ország megjelölésével. Tehát ország, egyes számban, és nem országok. A bíró – amellett, hogy rámutatott, mennyire nem életszerű, hogy egy paradicsom egyszerre két országban teremjen – kifejtette, hogy a fogyasztónak joga van eldönteni, melyik ország áruját preferálja minőségi, környezetvédelmi, szociális vagy egyéb megfontolásból.

Nem fogadta el a bíróság az Amazonnak azt az érvelését sem, hogy ha előre meg kell adni a származási országot, akkor nagyobb készlettel kell dolgoznia és több lesz az élelmiszerhulladék – számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu