Back to top

Ezüst akácia: vágott virág és érzéki illaszerek alapanyaga

Az idei tél eddig nem kényeztetett el minket napsugarakkal, legtöbbször a fakószürke, ködös tájat látjuk, kint és bent is. Ilyenkor még képeken is jól esik látni színpompás virágokat, és még inkább élőben. Már egy csokor mimóza felébreszti téli álmukat alvó érzékeinket és mosolyt varázsol az arcunkra. Akkor mire lehet képes egy egész hegynyi?

Acacia dealbata: az ezüst mimóza kedvelt a virágkötők körében is
Fotó: wikipedia
Fényesen ragyog, mint a Nap

Az ezüst akácia (Acacia dealbata) a pillangósvirágúak családjába tartozó örökzöld. Ausztráliában őshonos, ahol 30 méteresre is megnőhet, azonban a Földközi- tenger vidékén általában csak 3- 5 méteres magasságot ér el.

Dél- Afrikában a csersavban gazdag, illetve gumiszerű mézgát szolgáltató kérge miatt termesztik. A XIX. században jelent meg és terjedt el a többnyire kedvező feltételeket biztosító Franciaország déli régiójában és már Spanyolországban is hatalmas területen tudta megvetni a lábát.

Kavicsos, jó vízelvezetésű, semleges vagy enyhén savas kémhatású talajon, napfényes, erős szelektől védett helyen találja meg a számítását. Javítja a talaj termőképességét, segít megelőzni a talajeróziót. A gyökerei kapcsolatban állnak bizonyos talajbaktériumokkal, melyek képesek megkötni a légköri nitrogént, és ennek egy részéből a környező növények is profitálnak. Jól tűri a szárazságot, azonban a hideggel kissé hadilábon áll, nálunk nem télálló, mivel -10 °C körül már károsodik.
A kétszeresen szárnyalt levelekből álló örökzöld lombozat egész évben dekoratív, és kissé páfrányokra emlékeztető jelleget ad neki. Apró, fejecskébe tömörülő virágai a hajtások végén nyílnak télen, kora tavasszal. A bársonyos gömböcskék beragyogják az erdőket, a kerteket, a szívünkbe melegséget és vidámságot, téli hangulatú otthonainkban pedig jókedvet csempésznek.

A hegy, amelyik pomponruhába öltözött

A Tanneron-hegységet januárban és februárban sárga virágtenger borítja. „Európa legnagyobb mimóza-erdeje” 90 hektáron terül el, ahol a látogatók nagy örömére gyalogutak és ösvények segítik a tájékozódást, sőt kerékpárral és autóval is megközelíthető. A Côte d'Azur Bormes-les-Mimosas- tól Grasse-ig tartó 130 km-es Mimóza útja kedvelt a kirándulók között, különösen kora tavasszal a virágzás idején.

Levelei és virágai is hasonlóak az érintésre csukódó levelű Mimosa pudica-hoz, hiszen rokonok
Fotó: wikipedia
A pamacsok ünnepe

A mimóza Mandelieu-la Napoule szimbólumává vált, ahol 1931. óta szentelnek ünnepséget a virágnak. Ilyenkor minden az elbűvölő pomponok körül forog, káprázatos látvány, magával ragadó virágillat, mely még a gasztronómiát is inspirálja.

A Stevan Katić által 1969-ben alapított mimóza fesztivál több mint 5 évtizedes múltra tekint vissza. Montenegróban február közepén veszi kezdetét a kb. egy hónapon keresztül tartó kulturális látványosság, a minden korosztálynak kedvező és meglepetéseket okozó programokkal.

Ihletadó

Nemcsak vágott virágként kedvelt, de hőközlés után ehető is. Palacsintát, fánkot, virágzselét, fagylaltot, csokoládét, cukorkákat, szirupot, koktélt ízesítenek a pollenben gazdag virágokkal, és kandírozható is. Az elbűvölő virágok több ízben megihlették a konyhaművészetet. A virágokat szívesen formálják meg tortából, és kedvelt saláták, hidegtálak, tojásos ételek készítésekor is, amikor a mimózahatást reszelt tojássárgájával jelenítik meg.

Az aranysárgán ragyogó, fele-fele arányban pezsgőt és narancslét tartalmazó Mimóza koktél szintén róla kapta a nevét. Főzést követően a magja és a zsenge levele, hajtása is fogyasztható. A virágokból sárga, a hüvelyekből zöld festéket nyerhetünk. Figyelmeztetés! Sem étkezésre, de még kozmetikumokhoz sem szabad virágboltból származó virágokat használni, mert azok vegyszerrel kezeltek lehetnek.

Egyes részei fogyaszthatók is, de virágbolti példányait vegyszerezik, így azok csak dísznek valók
Fotó: wikipedia
A mimóza-lelkek vigasza

A pelyhes pamacsok illata kiegyensúlyozó, harmonizáló, hangulatjavító, nyugtató, vigasztaló, bátorító, és afrodiziákus hatású. Jót tesz idegesség, nyugtalanság, szorongás, fásultság, csalódottság, ingerültség, túlérzékenység, ideggyengeség, bátortalanság és sérült önbizalom esetén. Segít, hogy ismét kapcsolatba lépjünk nőiességünkkel valamint, hogy képesek legyünk jobb színben látni a világot, és bizakodóbban tekinteni a jövőnkre. A légies napsárga gömböcskék arra figyelmeztetnek, hogy ne kerüljük el az élet fényét, hanem fogadjuk be bátran.

Szépít is, nem csak szép

Alkalmas érzékeny, kombinált, és tisztátalan bőr ápolására. Táplálja, nyugtatja és regenerálja az irritált bőrt. Romantikus, púderes illata kedvelt érzéki illatszerek, vágykeltő masszázsolajok készítésénél. A parfümipar rajong érte, többnyire más virágillatokkal kombinálják. pl.: Champs Elysées (Guerlain), Poême (Lancôme), de a keleties fűszerek világában is megállja a helyét, ezt bizonyítja a Chanel ihlette Coco vagy a Love Mimosa az Amouage-tól.
A mimóza remek választás, ha szeretnénk magunkat egy kis extra fényességgel és lenyűgöző illattal körülvenni, ami még a komorság élét is csorbítja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Rózsák csak rendelésre

Számos európai országban, köztük Dániában is még mindig zárva vannak a kertészeti árudák, az esetleges nyitásra azonban már készülniük kell a termelőknek. A DanRose rózsatermesztő üzemben is javában folynak az előkészületek.

Olajretek-vetőmag – biztonságosan

Az olajretek-vetőmag termőterülete hazánkban ritkán haladja meg a 10 ezer hektárt. A megtermelt vetőmag túlnyomó része export célú termeltetés, kisebb részét a Magyarországon zöldítésre vetett keverékek komponenseként használják fel.

Sok szeretettel Nőnap alkalmából!

Minden kedves hölgy olvasónknak eredményes és békés évet kívánunk a nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Fekete Szabolcs okleves kertészmérnök csodálatos kompozícióból állítottunk össze egy „kis csokrot”.

Fakadnak a rügyek, az olajos szereket már mellőzzük – Növényvédelmi előrejelzés 10. hét

Az ismét melegedő időben egyre-másra fakadnak a gyümölcsfák rügyei, rövid időn belül be kell fejezni az olajos lemosó permetezéseket, nehogy a permetlé kárt tegyen bennük. Előjöttek a vadméhek és a katicabogarak, de aktivizálták magukat a hideg elől elbújt poloskák is. Elérkezett továbbá a kerti pázsit megtisztogatásának ideje.

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.