Back to top

Ismerkedjünk meg a big data fogalmával

Mi is az a big data, és valójában milyen előnyökkel, kihívásokkal jár az emberek, a vállalkozások és a környezet számára?
Egyre növekszik az elektronikus eszközök használata, és a gyártási folyamatok is egyre inkább digitalizálódnak. Ennek eredményeként minden nap hatalmas mennyiségű digitális adat keletkezik mind a gazdaságban, mind az emberek személyes és szociális tevékenységei által.
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az adatok teljes és globális mennyisége 2025-re 530%-kal nő majd 2018-hoz képest.

Az adatok fontos részét képezik az EU digitális átalakulásának. A mesterséges intelligencia, amely egyike az uniós prioritásoknak az adatokra támaszkodik, és fejlődése attól függ, hogy Európában hogyan kezelik az adatokat. A mindennapi életünket és a gazdaságot formáló digitális szolgáltatásoknak szerves részét képezik az adatok. Az Európai Parlament adatvédelmi jogszabályokon dolgozik, hogy az embereknek, a vállalkozásoknak, a helyreállításnak és a zöld átmenetnek is előnye származzon a hatékony adatstratégiából.

Mi az a big data?

A big data kifejezés olyan összegyűjtött adathalmazokra utal, amelyek annyira nagyok és összetettek, hogy új technológiákra, például mesterséges intelligenciára van szükség a feldolgozásukhoz. Az adatok több különböző forrásból származnak. Gyakran azonos típusúak, például több millió mobiltelefon GPS-adatait használják a forgalmi dugók enyhítésére; de kombinálhatóak is lehetnek, például az egészségügyi feljegyzések és a betegek alkalmazás-használata. A technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az adatokat nagyon gyorsan, közel valós időben gyűjtsék össze és elemezzék, így jutva új következtetésekre.

Honnan származik a big data? 

Létrehozhatják az emberek mobilalkalmazásokban az interneten - beleértve a közösségi médiát és a kereskedelmi tranzakciókat, e-kormányzati nyilvántartásokat, stb. 

De gépekkel is előállítható, ideértve az okos autókat, gyárakat, GPS-műholdakat és az időjárási adatokat gyűjtő műholdakat stb. 

A big data számos területen nagyszerű lehetőségeket kínál.

Ipar: A big data lehetővé teszi a vállalatok számára az innovációt, akár az emberek szükségleteinek és igényeinek jobb elemzésével, akár teljesen új termékek kínálatával. Az adatok emelhetik a termelékenységet és elősegíthetik a költségek csökkentését is, például az értékesítés vagy karbantartás előrejelzésével az intelligens gyárakban.

Környezet: A műholdas adatok segíthetik a kutatást, és támogathatják az EU-t az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésében, valamint a természeti katasztrófák, például a tűzvészek megelőzésében és azok kezelésében. Az ipari termelési hatékonyság javításával csökkenteni kell a kibocsátást és a hulladéktermelést.

Egészségügy: A klinikai adatsorok elemzése - péládul az anonimizált egészségügyi nyilvántartások vagy a betegek által az alkalmazásokba bevitt adatok - segítheti a diagnosztika javulását és a gyógyszerfejlesztést és csökkenthetik a költségeket.

Mezőgazdaság: A gazdák a műholdak és az érzékelők adatait felhasználhatják az erőforrások - például a víz vagy a napfény - jobb felhasználására és az alkalmazkodására a változó körülményekhez.

Állami szektor: Az adatok és az elemzések növelhetik a közszolgáltatások hatékonyságát és eredményességét, hogy a polgárok számára testre szabottabb szolgáltatásokat kínáljanak és javítsák az átláthatóságot.

Szállítás: A GPS-ről és a közösségi médiából gyűjtött big data segíthet a forgalmi dugók enyhítésében. A forgalom jobb szabályozása hozzájárul az idő- és üzemanyag-megtakarításhoz, valamint csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

Ha az EU elmulasztja a big data lehetőségeinek kiaknázását, az jelentősebb uniós programok, mint például a zöld megállapodás optimálisnál alacsonyabb végrehajtását jelentheti és negatív következményekkel járhat a fogyasztókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra nézve.


 

 

Forrás: 
europarl.europa.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Ötven év ötven nappal hosszabb nyár - magyar kutatás a klímaváltozásról

Az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzése alapján az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon, a nyár viszont ötven nappal hosszabb lett, mint a hetvenes években volt. A változás egybevág az északi félteke egészén tapasztalható évszak-eltolódásokkal. A folyamat következtében várhatóan az ökológiai rendszer szerkezete sérül.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

„Erdőt a jövőnek kell létrehozni, nem a múltnak”

Első alkalommal jutott be magyar pályázó a COPA-COGECA női innovációs díjának döntőjébe. Biró Boglárka erdőmérnök, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője nemcsak hazánkat képviselte elsőként az európai női gazdálkodókat reprezentáló versenysorozatban, hanem az erdőgazdálkodást is.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.