Back to top

Motorral szántják fel a somogyi erdőket

Huszonkilenc somogyi gazda, polgármester és vadásztársasági elnök adott ki közös nyilatkozatot az erdőket felszántó illegális motorosok miatt, ugyanis egyre gyakoribb az illegális terepjárós, quad- és terepmotoros forgalom a külső-somogyi településeken.

Ez komoly károkat okozhat a természetnek, s zavarja az erdőlátogatókat. Az érintettek arra hívták fel a figyelmet: a természetjárás törvényben rögzített és íratlan normáit nem mindenki ismeri, illetve tartja tiszteletben.

Illusztráció

A problémát felvető polgármesterek, gazdálkodók és a vadásztársaságok képviselői szerint az elharapózó illegális terepjárós, terepmotoros és quados forgalom már egyre több konfliktushoz vezet. – A terepjárósok és quadosok az utóbbi időben többször is feltűntek a környéken – mondta Schádl Szilárd karádi polgármester a sonline.hu-nak. – A felázott, sáros területen a nagy terepgumis gépek könnyen tönkretehetik az utat, s olyan barázdát csinálnak, hogy a többi jármű csak nehezen vagy egyáltalán nem tud közlekedni. Településünkhöz nagyjából 5200 hektár külterület tartozik, s az ismeretlen közlekedők többször is kárt okoztak a földutakban, melyek karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik. A javításra több millió forintot kell fordítani.

Karádon mezőőr is segíti a megelőzést, és Schádl Szilárd szerint bírságra számíthatnak az illegálisan közlekedők, ha sikerül tetten érni őket.

– A gépek tönkreteszik a gyalogosok, a kerékpárosok és a gazdálkodók által is használt földútjainkat. Ezenkívül letapossák a gazdák terményeit is – áll abban a felhívásban, amelyet a Sefag Zrt. osztott meg honlapján. – A meredek domboldalakon komoly talajpusztulást okoznak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) érdeklődésünkre egyebek mellett azt is közölte: Somogy megyében elsősorban a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett meg azoknak a száma, akik az erdőket nem annyira a természet iránti szeretetből keresik fel, hanem inkább versenypályának használják az erdei utakat. A járműveikkel zavarják az erdők rendjét, az állatok nyugalmát, ami az őszi szarvasbőgés időszakában kiemelten kártékony és veszélyes is. – Éppen ezért a Siófoki Rend­őrkapitányság munkatársai az együttműködő szakemberekkel közösen rendszeresen tartanak összehangolt akciókat – tájékoztatott a rend­őrség. – Ezek célja az erdészeti, a természetvédelmi, és a közlekedési szabálysértések elkövetésének megelőzése, megakadályozása, valamint az elkövetők felelősségre vonása. Az erdőkben a jogsértések megelőzése érdekében a jövőben is számítani lehet az összehangolt akciókra.

Quad a desedai bringaúton

Beszámolók szerint nemrég egy bicajos a desedai kerékpárúton találkozott quadosokkal. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sonline.hu-t arról tájékoztatta: erdőterületet csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad látogatni. Oda autóval, motorral, quaddal és egyéb motoros járművel – az erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység kivételével – tilos a behajtás.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.