Back to top

Négyen birkóztak vele, mire bekerült a kocsiba - így zajlott az ürömi emubefogás

Sikerült befogni a Róka-hegyen látott emut - az akció részleteiről pedig egész pontos részleteket tudott meg a 444.hu egy olvasójától, Flórától.

Napközben érkeztek hírek arról, hogy túrázók ezzel a látvánnyal szembesültek a Dunazug-hegyvidékhez tartozó Róka-hegyen:

 

 

A NAGY VASÁRNAPI EMU BEFOGÁS! Mára nem terveztünk semmi extra dolgot. A reggeli rutin etetés után még egy kis bála...

Közzétette: Szentendrei Kisállatkert – 2021. február 21., vasárnap

 

Hogy mi történt ezután? Flóra elmondása szerint értesített több szervezetet, a Maugli Állatvédő Egyesület kiküldött 4 embert, köztük egy állatorvost, és a Természetvédelmi Őrszolgálat is megérkezett három emberrel - írja a 444.hu.

„Viszont mire kiértek (kb. egyszerre), eltelt másfél óra, ami alatt az állat szeretett volna továbbállni,

többek között a környező utcák felé, melyet sikerült megakadályoznunk - azt viszont nem, hogy felmenjen egészen a kőfejtő tetejére egészen lehetetlen helyeken, majd a másik oldalon a sűrű cserjésben elvesszen” - írja Flóra a túráról, ami sokkal izgalmasabbra sikerült annál, mint amire számíthattak, amikor elindultak egy februári vasárnapon.

A folytatás sem lett laposabb: „Mi folytattuk túránkat - a több, mint két órás emuhajsza után- kémlelve, hátha újra nyomára bukkanunk. Így is lett, megláttuk a Békahát dűlőnél.” Ismét értesítették a szervezeteket, ezután az állatorvos segítségével sikerült befogni az emut Ürömnél.

„Nem volt könnyű dolguk, négyen gyűrték le, amiből 3 szép szál férfiember volt” - érzékeltette az emubefogás nehézségeit Flóra, amit a szentedrei kisállatkert munkatársai így fogalmaztak meg:

„A teljesen szelídnek tűnő állatot a maga megszokott kifutójában biztos nem lett volna nehéz irányítani, viszont a szabadban egy menekülni akaró 170 centis akár 60 kilós futómadár elfogása finoman szólva sem egyemberes feladat és akkor még nem is említettem a brutális erős lábakat 4-5 centis karmokkal a végén... Tehát nem meglepő, hogy négy embernek ez közel negyed óra bírkózást jelentett mire az emu szállításra készen a kocsiba került.”

Miután pokrócot tettek rá és összekötötték a lábait, elvitték az autóhoz. Egy állatorvos elmondása szerint az emut hobbiállatként tartják a környéken. Átmenetileg a szentendrei kisállatkertbe került, innen szállítják el várhatóan hétfőn.

Forrás: 
444.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.

Megérkezett az első fekete gólya

Tegnap megérkezett Afrikából az első fekete gólya a Gemenc erdeibe. A fokozottan védett madár először elfoglalta fészkét, ezután mintegy fél óráig takarította azt, majd vélhetően élelem után indult. A madár nincs meggyűrűzve, de az erdőgazdaság osztályvezetője szerint ez a példány tavaly is Gemencen tartózkodott, általában ugyanazok a párok használják a fészkeket.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdőben

A vadászható vadfajok az erdők fáihoz és más élőlényeihez hasonlóan a természeti tőke részei és az erdei ökoszisztémára gyakorolt hatásukat a gazdálkodási módszerek nagyban befolyásolják. Az oly sok természetjáró számára élményteli perceket szerző őzek, gímszarvasok, vaddisznók és más vadfajok élete szoros összefüggésben van az erdők fejlődésével, jólétével és fennmaradásával.

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.