0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Barackpálinkák a Szupermenta poharában

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Szupermenta csapata a barackpálinkákat. A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is.

E tekintetben a tapasztalatok tömören összegezhetők: a tesztelt barackpálinkák élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzőik alapján mindenben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Változatosabb eredménnyel zárult a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata.

Kiderült, hogy két termék esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az eltérés miatt a szakemberek azonnal intézkedtek és mindkét barackpálinkát kivonták a forgalomból, előállítójukat szankcionálták és kötelezték a termékek kereskedelemből való visszagyűjtésére. Ráadásul ezen termékek esetén a gyártmánylapok megfelelő hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök. Az egyik problémás ital esetében például a címkén szereplő önkéntesen használható megkülönböztető jelölés nem indokolta a termék gyártmánylapján az előállító.

Egy termék esetében prémium minőségre utaló állítás szerepelt a jelölésen, amit azonban a gyártmánylapon nem indokoltak meg.

A Nébih ellenőrei értesítették a termék gyártóját a hiányosságról, egyúttal kérték annak javítását. További két esetben a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte a gyártókat, a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt.

Fontos szempont volt továbbá a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. E téren két ital esetében merült fel probléma.

youtube://v/8Mwny9v91pU

Összegezve, hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól. Két terméket minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt kivont a forgalomból a hatóság, szankcionálták a termékek gyártóját, valamint kötelezték őket azok forgalomból történő visszagyűjtésére.

Két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, együttesen 100 000 forintértékben.

A problémás termékek gyártói a hatósággal együttműködőek voltak. További két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt, a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakemberek.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az élen az Agárdi Miraculum kajszibarack pálinka végzett. A második helyezést a Nobilis kajszibarack pálinka nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Márton és lányai kajszibarack pálinka „léphetett fel”.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/barackpalinkak-a-poharban/

Forrás: Nébih