Back to top

CEMOS traktor: megnövekedett hatékonyság

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

21022200.jpg

A jó gépkezelőket még jobbá teszi
Fotó: AXIÁL Kft.
Szeptember közepén tíz tapasztalt gazdálkodó, gépkezelő gyűlt össze Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Dániából Németország Szász-Anhalt tartomány egy nagy gazdaságában, hogy megvizsgálják a traktorokhoz fejlesztett, párbeszéd alapú CEMOS gépkezelő-támogató rendszer optimalizálási lehetőségeit.

A műveletet a DLG műszaki és technikai tesztközpontjának mérnökei kísérték figyelemmel, akik nemcsak a menetsebességet, hanem az összes gépkapcsolat üzemanyag-fogyasztását is rögzítették.

Ezen kívül dokumentálták, hogy a gépkezelő és a CEMOS hogyan módosította a traktorok gépbeállításait a mérések során.

A kezelők kultivátorokkal három napig sekélyen és mélyen dolgoztak az enyhén és nagyon agyagos tesztterületeken. A próba első részében a kezelők a saját belátásuk szerint módosíthatták a két CLAAS AXION 870 CMATIC traktor beállításait, például a traktor súlyozását, az abroncsnyomást és a motorterhelést, de mindezt a CEMOS használata nélkül. A CLAAS nemcsak a traktorokat, hanem a különféle pótsúlyokat is rendelkezésre bocsátotta. A gumiabroncs-nyomást az integrált CLAAS CTIC 2800 abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel tudták gyorsan beállítani. A kezelők addig folytatták a beállítások módosítását, amíg el nem érték az általuk vélt optimális teljesítményt.

Több résztvevő előre elvégezte a házi feladatot, és megvizsgálta a beállítások optimalizálásának lehetőségeit – például a fogyasztás, a nyomaték és az optimális fordulatszám-tartományok tekintetében.

Ezek a kezelők kétségkívül igazi szakemberként álltak a feladathoz.

Ezt követően az összes tesztet megismételték, de már a CEMOS használatával. A gépkezelők vagy a megfelelőnek ítélt optimalizálási javaslatokat erősítették meg, vagy alternatív javaslatokat kértek a CEMOS-tól a traktor beállításához. Szükség esetén ebben a körben is kicserélhették a súlyokat, beállíthatták a gumiabroncsok nyomását és megváltoztatták a motorfojtást. Ez a folyamat is addig zajlott, amíg az optimális teljesítményt el nem érték.

Nagyobb területteljesítmény – kevesebb fogyasztás

A tesztek sikeres befejezése után elemezték és kiértékelték a rögzített adatokat a DLG Tesztközpontban. Az átfogó értékeléshez összehasonlították és átlagolták a CEMOS-szal és a CEMOS nélkül végzett munkák adatait. A következő eredmények születtek:

a CEMOS messze túlmutatott a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer puszta hatásán: képes volt 16,8 százalékkal csökkenteni a fogyasztást,

és ezzel egyidejűleg a kezelők 80 százalékánál akár 16,3 százalékkal növekedett a területteljesítmény. Ha az üzemanyag-fogyasztási adatok különbségét (CEMOS nélküli 50 liter/óra, CEMOS használatával 41,6 liter/óra) 3000 üzemórára kivetítjük, akkor egy nagy traktor akár 25 200 liter gázolajat és 67 000 kg szén-dioxidot is megtakaríthat! Ezenkívül a nagyobb területteljesítmény révén a gazdálkodó vagy a bérvállalkozó által ledolgozott órák száma akár 490 órával csökkenhet, ami majdnem 50 munkanapnak felel meg. Az online CEMOS-kalkulátor segítségével kiszámíthatja saját gazdaságának potenciális megtakarítását!

(Ennek angol nyelvű verziója a https://www.claas.co.uk/products/technologies/cemos-2020/calculator, német nyelvű verziója a https://www.claas.de/produkte/technologien/cemos-2020/kalkulator oldalon található.)

21022201.jpg

Fotó: AXIÁL Kft.

Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mivel a résztvevők a legjobb gépkezelők közé tartoznak, volt idejük alaposan átgondolni a traktor beállításainak optimalizálását, valamint alaposan felkészültek a tesztre.

A CEMOS az egyetlen olyan rendszer a piacon, amely túlmutat a puszta gumiabroncsnyomás-szabályozáson, a megfelelő súlyok kiválasztásán és a hidraulikus vonóerő szabályozáson, segítségével sikerül úgy beállítani a gépet, hogy az elérje az abszolút optimumot mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás szempontjából. A CEMOS most a traktoroknál is új mércét állít fel a hektáronkénti liter fogyasztási és az óránkénti hektár területteljesítmény adatoknál, és ezt egy független tesztintézet is megerősítette. Ezenkívül a CEMOS nemcsak a traktort és a hozzá csatlakoztatott munkagépet, hanem a kezelő képességeit is optimalizálja, mivel a CEMOS-szal való folyamatos, kölcsönös kommunikáció által a kezelő is állandóan tanul – és ez egy folyamat, mivel a körülmények évről évre, minden munka során változnak.

További optimalizálási lehetőségek

21022202.jpg

Fotó: AXIÁL Kft.
„A piacon egyedülálló a CEMOS-ba integrált szántás-asszisztens is” – magyarázza Guido Hilderink, a CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH termékmenedzsere. „Ezt azonban nem vizsgálták a DLG tesztjében.

Tapasztalataink és a jól ismert szakfolyóiratok által elvégzett előzetes tesztek megerősítették, hogy ez további jelentős optimalizálási lehetőségeket kínál.

Amennyiben az ekét nem megfelelően állítjuk be, az hatalmas hatással lehet a fogyasztásra, a munka minőségére és teljesítményére. Az ilyen típusú beállítási hibákat elkerülhetjük CEMOS használatával, mivel a rendszer tárolja az összes ekegyártó termékeinek adatait.”

Mivel a CEMOS gyakorlatilag minden munkavégzésre kiterjeszthető, a következő években további területekre tervezik bővíteni a CEMOS tudását. „A DLG-teszt megerősítette azt, amiben eddig is biztosak voltunk: a CEMOS traktorokhoz sikeres lesz a piacon” – magyarázza Guido Hilderink. „Úttörő lépést jelent a traktorok fejlesztésében.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a nagyon motivált és rendkívül tapasztalt gépkezelők sikeresen használják a rendszert a teljesítményük további fokozásához.”

A CEMOS opcióként kapható az új CLAAS ARION 500 CMATIC, ARION 600 CMATIC, AXION 800 CMATIC és AXION 900 CMATIC traktorokhoz, valamint utólagosan beszerelhetők e sorozatok 2018 utáni érintőképernyős, CEBIS-szel szerelt traktorjaiba.

Forrás: 
Axiál Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.