Back to top

Kukorica starter műtrágyázás: a Corn Starter Plus-szal nagyobb biztonságban van a termés!

Minél kiszámíthatatlanabb az időjárás, annál jobban felértékelődik a helyes agrotechnika és a szakszerű tápanyagutánpótlás a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünknél, a kukoricánál.

Ugyanis tavaszi kelésű növényeink közül ennek terméshozama múlik leginkább az évjáraton (csapadék, aszály), miközben a jó minőségű bőséges terméshez tápanyagszükséglete is jelentős. Ma a megtérüléshez elengedhetetlen a vetéssel egy menetben kijuttatható starterek használata.

Ebben a termékkategóriában továbbra is a magyar termelők egyik legkedveltebb választása az IKR Agrár Kft. Corn Starter Plus indító műtrágyája.

Arról, hogy ez miért van így, milyen gyakorlatban dolgozni a starterrel, Mészáros Márton növényorvost, a Bőnyi Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. Növénytermesztési Ágazatvezetőjét kérdeztük.

A Bőnyi Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. körülbelül 1600 hektáros területen fogja össze a növénytermesztési munkákat Győr-Moson-Sopron megyében. Vetésforgójukban az őszi búza mellett a kukoricának van még főszerepe, ezt kisebb mennyiségben intenzív termeléstechnikájú zöldborsó, csemegekukorica és cukorrépa egészíti ki. Az inputanyagok terén a gazdálkodásban már hosszú évek óta számítanak az IKR Agrár Kft. agrárintegrátor szakértői tanácsaira, termékeire. A bór kiegészítéssel megújult Corn Starter Plus starter műtrágyájára is először a velük dolgozó területi képviselő ajánlására figyeltek fel. Az utánajárás megerősítette őket abban, hogy a Corn Starter Plus jó választás lesz, majd a termésnövelő anyag használatának eredményei később igazolták is, hogy jól döntöttek.

„A gazdaságunk mindig nyitott volt az újdonságokra, így mikor az IKR Agrár Kft. területi képviselője felhívta arra a figyelmünket, hogy a Corn Starter Plus további mikroelemkiegészítésként már bórt is tartalmaz, egyből érdekelni kezdett minket.

A korábbiakban a műtrágyázáshoz sikeresen alkalmaztuk már a Corn Starter műtrágyát is, így kíváncsiak voltunk a továbbfejlesztett termékre, annak lehetőségeire. Az indító műtrágyából a vetéssel egy menetben 150 kg-ot juttattunk ki hektáronként. A komplex tápelemösszetételt visszatükrözték a fejlődésben a növények, mindezek fényében pedig elmondható, hogy az ár-érték aránya is kiváló a starternek.”- meséli Mészáros Márton.

Mit tapasztaltak?

„Alkalmazásának köszönhetően intenzívebb növekedést, zöldebb növényállományt láttunk a földeken, a könnyen elérhető tápanyagnak hála pedig különösen a kezdeti időszakban gyorsan fejlődtek a növények. A jobb kondíciónak köszönhetően ezt az előnyt az állomány később is megőrizte. A magas foszfortartalom miatt a hidegebb időszakokkal is könnyebben megbirkózott a vetés, a magnézium pedig az aszályok átvészeléséhez volt hasznos.

Megtermékenyülés és szemtelítettség tekintetében a Corn Starter Plusban található cink egyértelműen megtérülő befektetés.

Mivel mind a termékminőséggel, mind a hatással elégedettek voltunk, így biztosan a jövőben is alkalmazni fogjuk a termés biztosításához.” (x)

www.ikragrar.hu

 

 

Forrás: 
IKR Agrár Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: elrugaszkodást az agrárpiacon!

Egyik napról a másikra ránk törő időjárási szélsőségek, növekvő termelési költségek, csökkenő felvásárlási árak, és mindezekhez még a koronavírus-járvány. Pedig eddig is sok egyéb teher nehezedett a szlovákiai agrártermelők vállára. Vajon mennyire jók az idei kilátásaik? Mi az esélye a szlovákiai agrárpiac elrugaszkodásának?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.