0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem engedhetjük ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlását!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara határozottan kiáll a magyar illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai MERSOCUR-országok közötti kereskedelmi megállapodást. Fellépünk az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen!

A COPA–COGECA – az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek – több mint 23 millió gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet képviselő, meghatározó érdekképviseleti szerv. A testület február 18-19-i online elnökségi ülésén – melyen Győrffy Balázs, a NAK elnöke is részt vett – megerősítette, hogy

határozottan felhívja a figyelmet az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás erős kockázataira.

Az Európai Tanács portugál elnökének beiktatását követően újraindultak az EU és a Mercosur-országok (Mercosur: Dél–amerikai Közös Piac, tagja Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay, társult tagjai: Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Peru) közötti kereskedelmi megállapodás ratifikálására vonatkozó tárgyalások. A COPA-COGECA pedig kampányt indít, hogy megértesse: miért nem támogathatja az EU lakossága és gazdálkodói közössége a megállapodást annak jelenlegi formájában. A kampány egyszerűen, közérthetően és példákkal magyarázza el, hogy milyen félelmeket kelt a megállapodás.

youtube://v/azsZSmMISoY

A COPA-COGECA – az Európai Baromfi-feldolgozó és -kereskedők Szövetségével (AVEC) és az Európai Cukorrépa-termesztők Nemzetközi Szövetségével (CIBE) együtt – a közösségi médiában indított videós kampányt.

Ebben is felhívják a figyelmet, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan az EU-Mercosur megállapodás az uniós gazdálkodók számára,

különösen, hogy közben meg kell feleljenek az Európai Zöld Megállapodás markáns célkitűzéseinek. A Mercosurral kötendő megállapodás mezőgazdasági fejezete számos hátránnyal jár, különösen az amúgy is érzékeny ágazatokban. Az európai gazdálkodók joggal félnek a már aláírt és még ratifikálandó szerződések hatásaitól, ezt megerősíti a mezőgazdasági termékeket érő kumulatív hatást bemutató bizottsági tanulmány is. A videóban hozott példa magáért beszél: a baromfiágazatban a Mercosur-országokból importált mennyiség megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével.

A megállapodás tovább szélesíti a kettős mércét, az EU-s gazdálkodók kárára.

A példaként kiragadott cukorrépa-ágazat kiválóan illusztrálja ezt. A megállapodás értelmében Európa olyan cukrot és etanolt importál, amely nem felel meg a gyártási szabványainak. A CIBE szerint Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak. Míg az EU a „Farm to Fork” stratégia keretében ambiciózus célokról beszél, ez a kettős mérce teljesen érthetetlen, és azzal jár, hogy a termelés átkerül olyan országokba, ahol a gyártási szabványok meghatározására nincsen ráhatása Európának.

A NAK a COPA–COGECA szervezettel közösen felhívja az Európai Parlament figyelmét arra, hogy emelje fel a hangját ez ellen, védje a magyar, illetve az uniós gazdálkodók és a fogyasztók érdekeit!

Forrás: Magyar Nemzeti Agrárkamara