Így szó esett a hagyományos vagy szórványgyümölcsösök 21. században betöltött szerepéről is, valamint a bajor gazdálkodók példáján keresztül bemutatták, hogyan lehet ezt a speciális gazdálkodási formát akár márkajegynek tekinteni.
Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, elhanyagolt szórványgyümölcsösökre (hagyományos vagy kaszálógyümölcsösök) alapozva jól működő, megélhetést biztosító gazdaságot, helyi gyümölcsfeldolgozót létesítettek, és kidolgozták a helyi értékeket képviselő márkát.

Jutta Grießer és Norbert Metz, az Allfra Regionalmarkt Franken GmbH ügyvezetői elkötelezett gazdái a Hesselberg régióban található Kappelbuck település mellett épségben megmaradt szórványgyümölcsösöknek. Nem csupán gondozzák a fákat, hanem feldolgozott formában is forgalmazzák a kiváló minőségű gyümölcsöt. Ehhez a környékbeli szórványgyümölcsösök tulajdonosaitól is felvásárolnak, ennek köszönhetően sehol nem vész kárba az értékes termés. Vállalkozásukkal nem csupán a régió gyümölcsöseinek, hanem a tájkép változatosságának, a növény- és állatfajok sokféleségének megőrzéséhez is hozzájárulnak.
Regionális kincsek
A vállalkozás egyértelmű célja, hogy ezek a szórványgyümölcsösök újra értéket képviseljenek. Szerintük ezt csak akkor tudják megvalósítani, ha a gazdák megfelelő ellenértéket kapnak a jó minőségű gyümölcsért, és bekapcsolódva a helyi gazdasági körforgásba, együtt erősítik a régiót.
Mindezt úgy, hogy a gyümölcsös és a vele szoros szimbiózisban létező legelő vagy rét természetes egyensúlyába nem avatkoznak bele sem gépi kaszálással, sem a fák permetezésével.
A szórványgyümölcsösök hasznosítása többszörös, hiszen a fák alatti területek legelőként is szolgálhatnak, a füves sorközökben egész nyáron vadvirágok nyílnak, kiváló élőhelyet, bőséges táplálékforrást és búvóhelyet kínálnak a rovarevő és ragadozó madaraknak, kisragadozóknak, ragadozó ízeltlábúaknak (pl. zengőlegyek, ragadozó atkák), és a beporzó rovaroknak egyaránt, így szerepük a kártevők szabályozásában is meghatározó jelentőségű.
A gyümölcsösök faji változatosságának fenntartása teszi lehetővé, hogy a termelők nagy választékkal jelenhessenek meg a piacon. A szórványgyümölcsös tehát érzékeny ökoszisztéma, a biodiverzitás képviselője, de mindenekelőtt termést és megélhetést nyújtó mezőgazdasági terület, amely garantálja a különleges ízeket, a gasztronómiai élvezeteket. Valódi regionális kincsek. A feldolgozott termékeket a vállalkozás jellemzően helyben értékesíti, arra törekedve, hogy minél több helyi boltot szolgáljon ki a régió termékeivel.
A bajorországi felmérések szerint jelenleg körülbelül hatmillió gyümölcsfa található a szórványgyümölcsösökben, míg 1965-ben ez a szám húszmillió volt. A gyümölcsfák háromnegyede tehát eltűnt a bő fél évszázad alatt. Ezt az irányt szeretnék megfordítani, ez azonban csak akkor sikerülhet, ha megéri a gazdáknak ápolni az ültetvényeket.

Büszkék a termékeikre
A cég termékein Hesselberger jelölés látható, ez egyértelműen jelöli a származási helyet is. Ez persze a vállalkozás számára bizonyos korlátokat jelent, hiszen az alapanyagokat ennek megfelelően kizárólag ebből a szűk, jól behatárolt régióból, azaz Hesselberg 30 kilométeres vonzáskörzetéből szerezhetik be. Elkötelezettségük azonban egyfajta vállalati filozófia is, hiszen a mára megbecsült és elismert márka sikere annak is köszönhető, hogy a termékek jól közvetítik az emberek Hesselberghez való kötődését, viszonyrendszerét. A régió gazdái méltán büszkék a termékekre, a közös siker egyúttal a munkájuk elismerése is.
A hesselbergi gyümölcs kimagasló minőségű, intenzív ízű. A leszüretelt termésből a helyi gyümölcsfeldolgozóban a gazdák jelenlétében készítik el a frissen préselt gyümölcslevet. A helyben történő feldolgozás, a lehető legrövidebb út garantálja, hogy a gyümölcslé kimagasló minőségű lesz, az előző nap betakarított termést már másnap feldolgozzák. A termelők a termés érkezésétől, a méréstől kezdve a mosáson át a frissen préselt gyümölcslé palackba (vagy zsákba) töltéséig személyesen ellenőrizhetik a minőséget, így kísérhetik végig a saját gyümölcsük útját a virágzástól a késztermékig.

Nemes célok
A vállalkozás gazdasági érdekei természetesen fontosak, ám Norbert Metz nem csupán vállalkozónak, hanem tájápolónak, tájfenntartónak is vallja magát. Ezért soha nem helyezi a piacgazdasági szempontokat a fák, a régió érdekei elé. Így például nem vásárolnak fel máshonnan termést. Csak azt veszik, ami az adott évben, az adott régióban termett. Nem a gyors meggazdagodás a célja, hanem az, hogy a gazdák az összes gyümölcsüket értékesíthessék, hiszen ez biztosítja a megélhetésüket, a gyümölcsösök fennmaradását, a fák megóvását.
Egyedi értékek
Maria Gruber a Lallinger Winkelben gondozza saját szórványgyümölcsösét. Szenvedélyesen dolgozik azért, hogy a régi ízletes fajtákat génforrásként megőrizze. Ezzel az allergiásoknak is segít, számos kutatás igazolta ugyanis, hogy ezeket a régi gyümölcsfajtákat az allergiások is jobban tolerálják.
Az egyes fajták mind-mind egyedi értéket képviselnek, mindegyiknek más az íze, ami hatalmas marketingértékkel bír a szupermarketek kínálatával szemben, épp emiatt nagyon bízik benne, hogy újra visszanyerik méltó megbecsülésüket ezek a fajták.

Peter Jungbeck, a Mezőgazdasági Intézet munkatársa szerint éppen a koronavírus-járvány mutatott rá arra, hogy a regionális gyümölcs-, illetve élelmiszerellátás milyen fontos. Úgy véli, hogy ki kell használni a kínálkozó lehetőséget, és most kell nekilátni a gyümölcsösök népszerűsítésének, még akkor is, ha az elmúlt néhány évtizedben az intenzív gyümölcsültetvények egyszerűen kiszorították a piacról ezt a gazdálkodási formát.
A szórványgyümölcsösök nemcsak változatosabbá teszik a tájat, hanem szinte észrevétlenül hozzájárulnak környezetük érzékeny ökoszisztémájának a megőrzéséhez. Ezek a jellemzően magas törzsű gyümölcsfák ugyanis megtörik a szelet, így az kevésbé szárítja ki a talajt. Gyökérzetük pedig a talaj vízháztartásában tölt be fontos szerepet, mert az erős gyökerek sokkal több vizet képesek megkötni a talajban.
Bár Bajorországban úgy tűnik, újra divatja lesz a hagyományos termesztésű gyümölcsöknek, ahhoz, hogy ennek a termesztéstechnológiának és a regionális termékeknek valóban biztos jövője legyen, fontos, hogy a fogyasztók is megismerjék ezeket az ökológiai és gazdasági szempontokat, és meggyőződjenek a termékek gasztronómiai értékeiről.