Back to top

Szórványgyümölcsösök - Különleges márkajegy

Az idén digitális formában, két napra szűkítve megrendezett Nemzetközi Zöld Héten több előadás és videóösszeállítás is foglalkozott az európai, valamint a németországi vidékfejlesztési célokkal, a regionalitás, térségi gondolkozás népszerűsítésével.

Így szó esett a hagyományos vagy szórványgyümölcsösök 21. században betöltött szerepéről is, valamint a bajor gazdálkodók példáján keresztül bemutatták, hogyan lehet ezt a speciális gazdálkodási formát akár márkajegynek tekinteni.

Közép-frankföldi bajor gazdák a regionális célokat és a helyi ízvilágot összekapcsolva néhány évvel ezelőtt egyedi értékláncot építettek fel.

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, elhanyagolt szórványgyümölcsösökre (hagyományos vagy kaszálógyümölcsösök) alapozva jól működő, megélhetést biztosító gazdaságot, helyi gyümölcsfeldolgozót létesítettek, és kidolgozták a helyi értékeket képviselő márkát.

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak az intenzív gyümölcsültetvények miatt
Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak az intenzív gyümölcsültetvények miatt

Jutta Grießer és Norbert Metz, az Allfra Regionalmarkt Franken GmbH ügyvezetői elkötelezett gazdái a Hesselberg régióban található Kappelbuck település mellett épségben megmaradt szórványgyümölcsösöknek. Nem csupán gondozzák a fákat, hanem feldolgozott formában is forgalmazzák a kiváló minőségű gyümölcsöt. Ehhez a környékbeli szórványgyümölcsösök tulajdonosaitól is felvásárolnak, ennek köszönhetően sehol nem vész kárba az értékes termés. Vállalkozásukkal nem csupán a régió gyümölcsöseinek, hanem a tájkép változatosságának, a növény- és állatfajok sokféleségének megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Regionális kincsek

A vállalkozás egyértelmű célja, hogy ezek a szórványgyümölcsösök újra értéket képviseljenek. Szerintük ezt csak akkor tudják megvalósítani, ha a gazdák megfelelő ellenértéket kapnak a jó minőségű gyümölcsért, és bekapcsolódva a helyi gazdasági körforgásba, együtt erősítik a régiót.

Az állományok, a fák szakszerű gondozása egyúttal a táj ápolását is jelenti.

Mindezt úgy, hogy a gyümölcsös és a vele szoros szimbiózisban létező legelő vagy rét természetes egyensúlyába nem avatkoznak bele sem gépi kaszálással, sem a fák permetezésével.

A szórványgyümölcsösök hasznosítása többszörös, hiszen a fák alatti területek legelőként is szolgálhatnak, a füves sorközökben egész nyáron vadvirágok nyílnak, kiváló élőhelyet, bőséges táplálékforrást és búvóhelyet kínálnak a rovarevő és ragadozó madaraknak, kisragadozóknak, ragadozó ízeltlábúaknak (pl. zengőlegyek, ragadozó atkák), és a beporzó rovaroknak egyaránt, így szerepük a kártevők szabályozásában is meghatározó jelentőségű.

A gyümölcsösök faji változatosságának fenntartása teszi lehetővé, hogy a termelők nagy választékkal jelenhessenek meg a piacon. A szórványgyümölcsös tehát érzékeny ökoszisztéma, a biodiverzitás képviselője, de mindenekelőtt termést és megélhetést nyújtó mezőgazdasági terület, amely garantálja a különleges ízeket, a gasztronómiai élvezeteket. Valódi regionális kincsek. A feldolgozott termékeket a vállalkozás jellemzően helyben értékesíti, arra törekedve, hogy minél több helyi boltot szolgáljon ki a régió termékeivel.

Bár a gyümölcstermesztés ezen formája nagyon is praktikusnak, kézenfekvőnek tűnik, a gyümölcsfaállomány rendkívüli mértékben csökkent az elmúlt évtizedek alatt.

A bajorországi felmérések szerint jelenleg körülbelül hatmillió gyümölcsfa található a szórványgyümölcsösökben, míg 1965-ben ez a szám húszmillió volt. A gyümölcsfák háromnegyede tehát eltűnt a bő fél évszázad alatt. Ezt az irányt szeretnék megfordítani, ez azonban csak akkor sikerülhet, ha megéri a gazdáknak ápolni az ültetvényeket.

A szórványgyümölcsösök a hagyomány és a biodiverzitás képviselői
A szórványgyümölcsösök a hagyomány és a biodiverzitás képviselői

Büszkék a termékeikre

A cég termékein Hesselberger jelölés látható, ez egyértelműen jelöli a származási helyet is. Ez persze a vállalkozás számára bizonyos korlátokat jelent, hiszen az alapanyagokat ennek megfelelően kizárólag ebből a szűk, jól behatárolt régióból, azaz Hesselberg 30 kilométeres vonzáskörzetéből szerezhetik be. Elkötelezettségük azonban egyfajta vállalati filozófia is, hiszen a mára megbecsült és elismert márka sikere annak is köszönhető, hogy a termékek jól közvetítik az emberek Hesselberghez való kötődését, viszonyrendszerét. A régió gazdái méltán büszkék a termékekre, a közös siker egyúttal a munkájuk elismerése is.

A felmérések szerint részben ez a fajta személyesség és a helyi termékek jó minőségének a felismerése az oka annak, hogy a szórványgyümölcsösökbe, ha lassan is, de visszatér az élet.

A hesselbergi gyümölcs kimagasló minőségű, intenzív ízű. A leszüretelt termésből a helyi gyümölcsfeldolgozóban a gazdák jelenlétében készítik el a frissen préselt gyümölcslevet. A helyben történő feldolgozás, a lehető legrövidebb út garantálja, hogy a gyümölcslé kimagasló minőségű lesz, az előző nap betakarított termést már másnap feldolgozzák. A termelők a termés érkezésétől, a méréstől kezdve a mosáson át a frissen préselt gyümölcslé palackba (vagy zsákba) töltéséig személyesen ellenőrizhetik a minőséget, így kísérhetik végig a saját gyümölcsük útját a virágzástól a késztermékig.

Származási hely, amely egyben márkajegy is
Származási hely, amely egyben márkajegy is

Nemes célok

A vállalkozás gazdasági érdekei természetesen fontosak, ám Norbert Metz nem csupán vállalkozónak, hanem tájápolónak, tájfenntartónak is vallja magát. Ezért soha nem helyezi a piacgazdasági szempontokat a fák, a régió érdekei elé. Így például nem vásárolnak fel máshonnan termést. Csak azt veszik, ami az adott évben, az adott régióban termett. Nem a gyors meggazdagodás a célja, hanem az, hogy a gazdák az összes gyümölcsüket értékesíthessék, hiszen ez biztosítja a megélhetésüket, a gyümölcsösök fennmaradását, a fák megóvását.

Egyedi értékek

Maria Gruber a Lallinger Winkelben gondozza saját szórványgyümölcsösét. Szenvedélyesen dolgozik azért, hogy a régi ízletes fajtákat génforrásként megőrizze. Ezzel az allergiásoknak is segít, számos kutatás igazolta ugyanis, hogy ezeket a régi gyümölcsfajtákat az allergiások is jobban tolerálják.

Mint mondja, a bajor gyümölcs kiváló minőségű élelmiszer, mindamellett értékes genetikai kincs.

Az egyes fajták mind-mind egyedi értéket képviselnek, mindegyiknek más az íze, ami hatalmas marketingértékkel bír a szupermarketek kínálatával szemben, épp emiatt nagyon bízik benne, hogy újra visszanyerik méltó megbecsülésüket ezek a fajták.

A régi, ízletes fajtákra az allergiások kevésbé érzékenyek
A régi, ízletes fajtákra az allergiások kevésbé érzékenyek

Peter Jungbeck, a Mezőgazdasági Intézet munkatársa szerint éppen a koronavírus-járvány mutatott rá arra, hogy a regionális gyümölcs-, illetve élelmiszerellátás milyen fontos. Úgy véli, hogy ki kell használni a kínálkozó lehetőséget, és most kell nekilátni a gyümölcsösök népszerűsítésének, még akkor is, ha az elmúlt néhány évtizedben az intenzív gyümölcsültetvények egyszerűen kiszorították a piacról ezt a gazdálkodási formát.

A fenntartható gazdálkodás több előnyére is felhívta a figyelmet.

A szórványgyümölcsösök nemcsak változatosabbá teszik a tájat, hanem szinte észrevétlenül hozzájárulnak környezetük érzékeny ökoszisztémájának a megőrzéséhez. Ezek a jellemzően magas törzsű gyümölcsfák ugyanis megtörik a szelet, így az kevésbé szárítja ki a talajt. Gyökérzetük pedig a talaj vízháztartásában tölt be fontos szerepet, mert az erős gyökerek sokkal több vizet képesek megkötni a talajban.

Bár Bajorországban úgy tűnik, újra divatja lesz a hagyományos termesztésű gyümölcsöknek, ahhoz, hogy ennek a termesztéstechnológiának és a regionális termékeknek valóban biztos jövője legyen, fontos, hogy a fogyasztók is megismerjék ezeket az ökológiai és gazdasági szempontokat, és meggyőződjenek a termékek gasztronómiai értékeiről.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.