0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csak Mexikóban érlel magot a hegyi pálma

A hegyi pálmát (Chamaedorea elegans) mintegy ötven éve termesztik szobanövényként. Világszerte állandó tagja a virágüzletek és növénykereskedések kínálatának, bár számos néven ismert, hívják mexikói bambuszpálmának, gyompálmának, de törpepálmának is. Kevesen tudják, de az eredetileg Mexikóból származó növény csak ott, valamint a szomszédos Guatemalában és Belize-ben hoz magokat.

Vadon termő példányai a dzsungelben is megtalálhatók. Virágcsokrok díszítéséhez a pálmalevelet egész évben lehet vágni. Az őszre beért magokat a helyi lakosok gyűjtik össze.

A mexikói kormány támogatási programokat indított a magszedés ösztönzésére, mivel ez az erdők kivágása nélkül termel fenntartható jövedelmet a helyi lakosság számára.

A hegyi pálma sokféleképpen felhasználható, tehető kis- és nagyméretű edényekbe, floráriumba, és kokedama készítésére is alkalmas. Ellenálló növény, kevés fényt és gondozást igényel. Bármilyen belső térhez jól illeszkedik, párologtatásával javítja a beltéri klímát, légtisztító hatású.

A trópusi növények szaporítóanyag-termelésére szakosodott holland Aardam cég az ősszel betakarított magokat hűtőházban tárolja, és hetente vetnek a folyamatos palántaneveléshez.

A palántákat aztán már a faiskolákban nevelik kész növénnyé szerte a világon. Arthur Spruit, az Aardam vezetője szerint a hegyi pálma magja, palántája és a kész növény egyaránt értékes termék.

Forrás: Kertészet és Szőlészet