0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Erdőfelújítás szajkóval

Természetes erdőfelújítási módszer a szajkók makkszeretete is, akik ősszel és télen a makkterméseket nagyobb távolságra, a gyűjtési ponttól 1-6 km-es körzetben szállítja és rejti el.

Erdőfelújításról akkor beszélünk, ha egy adott területen az erdőállomány megöregszik, beteg, vagy idegenhonos, invazív fajok alkotják.

Az erdészeknek több módszer is rendelkezésükre áll felújítására, ami történhet mesterséges módon, csemete- vagy magültetéssel, illetve természetes úton, mint például amikor az idősebb fákról lehulló makkokból sarjadó erdő keletkezik.

Ilyen természetes módszer a szajkók makkszeretete is, akik ősszel és télen a makkterméseket nagyobb távolságra, a gyűjtési ponttól 1-6 km-es körzetben szállítja és rejti el.

A gyűjtési periódusban akár 4500 db tölgymakkot is képes elrejteni 0,5-15 méteres távolságokban. A makkokat természetes mélyedésbe helyezi, csőrével rögzíti, majd lombbal és mohával takarja. Az elraktározott makkoknak egy részét viszont nem fogyasztja el, ezáltal a makkokból természetes „erdőfelújítás” alakulhat ki.

Szelekciós hatása is van a szajkónak a tölgyfaállományban.

A vizsgálatok eredményei szerint a szajkó kifejezetten azokat a makkokat keresi, amelyek tölgymakkormányossal fertőzöttek. A makkban található lárvákat kicsipegeti, az életképes, egészséges makkokat pedig elrejti télre.

A Pilisi Parkerdő munkatársai Veresegyház határában, egy rossz állapotú fenyvesben cser makkal töltött tálcákat szereltek fel a szajkók számára.

A szajkók hamar felfedezték a lehetőséget, rákaptak a makkra, amit gondosan előválogattak, s csak az egészséges szemeket vitték magukkal.

youtube://v/4HFvZBaSOEM

Ez is remekül láttatja, hogy az erdészek és a vadon élő állatok mint egyfajta szimbiózisban élnek. Az egyik kisegíti a másikat, és akár olyan hasznos eredményeket érhetnek el közösen, mint az erdőfelújítás, ami a klímaváltozás mellett a biodiverzitás szempontjából is kiemelten fontos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu