Back to top

Értéktőzsde: Tovább nőtt a gabona ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) február 12–18. között a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése csaknem 11 dollárral 243 dollár/tonnára, a kukoricáé 4 dollárral 217 dollár/tonnára emelkedett. A szójabab fronthavi jegyzése 3 dollárral, 505 dollár/tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, miközben a szójadaráé 3 dollárral, 469 dollár/tonnára mérséklődött.

A szójaolaj kurzusa 29 dollárral magasabb, 1034 dollár/tonna volt ugyanekkor.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan az egy héttel korábbihoz képest 15 euróval 238 euró/tonnáig, a kukoricáé 6 euróval 224 euró/tonnáig emelkedett. A repcemag 2021. májusi tőzsdei elszámolóára 13 euróval magasabb, 460 euró/tonna, az augusztusi 418 euró/tonna (+6 euró), a novemberi 412 euró/tonna (+3 euró) volt február 18-án.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) a vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése 3660 euró/tonna, a sovány tejporé 2394 euró/tonna volt 2021. február 18-án.

A vaj fronthavi jegyzése 2020. december 31. óta 12, a sovány tejporé november 9. óta 11 százalékkal nőtt.

Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2021. 2–7. hét között 9 százalékkal, 37,5 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel 2020. 52. és 2021. 4. hete között 20 százalékkal emelkedett, majd nem változott jelentősen, a 7. héten 36 euró/100 kilogramm volt.

Búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.
Fotó: AKI PÁIR

Az ármozgások hátteréről az AKI Agrárközgazdasági Intézet honlapján rendszeresen közzétett Gabona és ipari növények, valamint Tej és tejtermékek című Agrárpiaci jelentésekből tájékozódhat.

Pásztor Zsuzsanna, Mándi-Nagy Dániel

AKI Agrárközgazdasági Intézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.