Back to top

Furmint: filozofikus őserő

A Furmint pontos eredete a történelem homályába vész. Az elmúlt évek ugyan hoztak tudományosan megalapozott eredményeket, ám a rengeteg legenda és tévhit – grófok, királyok és királynők szereplésével – mind-mind alátámasztani látszanak számos tényt. Egy biztos, a furmint jelentős termesztési értékkel bíró ősi fajta, ami már évszázadokkal ezelőtt Európa számos bortermelő nemzetéig „elvándorolt”.

Egy könnyed beszélgetéshez is csak a Furmint
Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, ezúttal online formában, az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében. Célja a Furmint és rajta keresztül a magyar borok népszerűsítése a magyar borexport egyik legkiemelkedőbb célpiacán, az Egyesült Királyságban. A rendezvény témája a Furmint gasztronómiában betöltött szerepe.

Londonban több mint százan, a topgasztronómiában dolgozó sommelier-k és a szaksajtó képviselői vettek részt a Caroline Gilby, Master of Wine és Isa Bal, Master Sommelier szakértők által moderált online mesterkurzuson.

Az eseményen a résztvevők megismerkedhettek 21 magyar borászat különböző stílusban készült Furmint boraival és a hozzájuk párosítható ételekkel. A termelők exporttevékenységének támogatására létrejött előadások közvetítése az online térben valósult meg, melyhez az ételek a londoni Trivet étteremben készültek, a résztvevők pedig a nekik előzetesen megküldött mintapalackokkal a saját otthonaikból csatlakoztak, speciális, Furmint borok kóstolására alkalmas poharak segítségével. Mint Caroline Gilby előadásában kiemelte, a Furmint elterjedésének központja Magyarország – bár Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Szerbia és Ausztria is felsorakozott–, emblematikus borvidékünk, Tokaj-Hegyalja fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alapja.

Egyre több fantáziát látnak benne más területeken, mint a Balaton Borrégióban – így a Somlón –, Egerben és a Mátrában – jellemzően a vulkanikus borvidékeken–, mint ahogyan Pécs környékén és az Alföldön is.

A bogyó ezer arca
Hazánkban jelenlegi termőterülete 3712 hektár, s ennek nagyobbik része a Tokaji borvidéken található. A Furmint Magyarországon az egyik legfontosabb fehérborszőlő-fajtává vált. A múltba tekintve a szakember elmondta, az aszú első említése 1527-re tehető, míg a Furmint 1611-ben jelent meg a krónikákban. A Tokaji 1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002-ben pedig az UNESCO felvette a világörökségi listára. A fajta bemutatása során Caroline Gilby elmondta, hogy a Furmint fürtje közép nagy, laza, hengeres, bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a száraz Furmint is magas alkoholtartalmú, bora Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15 százalékot is. Illata határozott, és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült Furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Fiatal korukban a késői szüretelésű Furmintok illatvilágát sokszor a botrítisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió-virág és az elmaradhatatlan körte, birs illatával. Az aszúboroknál a botrítiszes jelleg kevésbé érvényesül. Itt a körte és kajszibarack mellett méz, akácvirág, amerikai hordóban érlelt boroknál pedig gesztenye, őszibarack, ananász jelentik a fő ízirányokat.
Terjed a Furmint a Csopaki borvidéken is

Egyes termőhelyeken kifejezetten kapros jellegű illat- és ízjegyekkel születnek a borok.

Ez nem hiba, hanem talajadottságból származik. A mikrooxidáció a borok érésével jelentős szín-, illat- és ízbeli árnyalatváltozást okoz. Mélyebb, barnás tónusok jelentkeznek illatban is (pl. dió, mogyoró, gesztenye, törökméz, még később csokoládé, dohány, kávé, cédrus és szantálfa). Csúcsát az első évtized végén éri el, attól kezdve akár évtizedeken át is élvezetes marad. Nagyságát valójában ízbeli tisztasága adja, eleganciája csak a Rajna menti száraz rizlingekhez hasonlítható. Erre a sokszínűségre, a világ gasztronómiájához való alkalmazkodó képességére világított rá Isa Bal, aki négy ételhez négy Furmintot mutatott be.

Furmint érik a tokaji pincékben
Mint elmondta, szinte minden nemzet konyhájához jól illeszthető, érdemes felfedezni a benne rejlő értékeket. Jonny Lake, a Trivet étterem séfje bemutatta, milyen jól illenek a tengeri ételekhez, amit a Patricius Furmint 2019-hez, a Zsirai 2016-os Birtok Furminthoz, valamint a Sanzon Tokaj 2018-as Rány Furmintjához komponált, míg a Demetervin 2015-ös Úrágya 57 Furmintjához alapnak a csirkét választotta. Isa Bal kiemelte, fűszeres bort adó fajtáról van szó, amit kivételes elegancia jellemez. A rendezvényt követően – a pandémia miatti korlátozások enyhítése után – értékesítési verseny indul majd annak érdekében, hogy az importőröket, éttermeket, bárokat, kiskereskedőket ösztönözzék a Furmint borok eladására azáltal, hogy borvacsorákon, kóstolókon, különleges ajánlatok részeként kínálják azokat a vendégek, a vásárlók számára.

A legsikeresebb versenyző díja egy háromnapos tanulmányút lesz a Furmint központjába, Tokajba.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) a jelenlegi, világjárvánnyal sújtott helyzetben online mesterkurzusokkal, borkóstoló programokkal segíti a külpiacokon jelen lévő és újként belépő termelők és borok bemutatkozását, online üzletfejlesztési találkozókkal támogatja az üzleti kapcsolatok további erősítését, a borexporttevékenység fejlesztését. A pandémia okozta utazási korlátozásoknak és a hatóságok ajánlásainak megfelelően a találkozók online vagy „hibrid” formában valósulnak meg. A meghívottak körét borágazati képviselők, köztük Master of Wine szakértők, nemzetközi borakadémikusok, borimportőrök, sommelier-k és szakújságírók alkotják, akiknek magyar és helyi borszakmai kiválóságok tartanak mesterkurzusokat.

A rendezvényeken lehetőséget teremtenek a borászokkal való direkt kommunikálásra is.

Az online találkozók mellett az AMC a magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított a Wines of Hungary – Personally közösségi média oldalon, melynek célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát, és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközinek szánt sorozat elsősorban exportfejlesztési céllal készült a hazai és nemzetközi borszakmának és a bort szerető, értő közönségnek, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással csak most ismerkedőknek is sok izgalmas pillanatot ígér. Az AMC emellett a magyar bor fő exportpiacain több nemzetközi borkommunikációs kampánnyal is jelentkezik a tevékenységet bemutató cikkekkel, interjúkkal, hirdetésekkel és videókkal. (x)

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szebb napokat is megéltek már az almériai paradicsomtermesztők - 122 millió eurót kapnak a fejlesztésekre

Spanyolország azt kéri Brüsszeltől, hogy legyen nagyon éber a Marokkóból származó paradicsommal kapcsolatban. A spanyol Mezőgazdasági, Halászati ​​és Élelmezésügyi Minisztérium főtitkára sürgette az Európai Uniót, hogy szavatolja a szomszédos országokból származó paradicsom behozatalára vonatkozó feltételek betartását.

Nevet keres a 150 eurós csúcsbor

A szekszárdi Vesztergombi Pince legújabb csúcsbora már palackban pihen, de még nem tudni, hogy milyen név kerül majd a címkére. Az biztos, hogy kiváló évjáratban, mesés alapanyagból készült, és körülbelül 150 eurós polci ára lesz.

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.