Back to top

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A méz magvakkal, fűszerekkel való keverése megsokszorozhatja gyógyhatását illetve növelheti az élvezeti értékét.

A méz önmagában is remek alapélelmiszerünk, hiszen ízletes, természetes és ráadásul antimikrobiális hatással rendelkezik, továbbá a cukornál jóval egészségesebb módon szívódik fel szervezetünkben. (Lásd cikkünket: Miért egészségesebb a méz a cukornál?

De magvakkal, fűszerekkel való keverése akár megsokszorozhatja gyógyhatását vagy növelheti élvezeti értékét.

Ahhoz azonban, hogy a méz valóban kifejthesse gyógyhatását, fontos, hogy teljes értékű legyen, vagyis ne legyen folyamatosan melegen tartva vagy időnként felhevítve, mivel így elveszíti a benne található enzimeket, mikro- és makroanyagokat, melyeknek gyógyhatását és elónyös tuljadonságait köszönheti.

Az alábbiakban néhány egyszerű tálalási illetve keverési módot ajánlok azzal a jelszóval, hogy „minden nagyszerű dolog egyszerű”!

Természetesen a mértékletes fogyasztás ezek esetében is ajánlott.

Ha méhészek vagyunk ezekkel a mézes keverékekkel, akár bővíthetjük kínálatunkat vásárlóink számára. Tapasztalataim szerint igen népszerű a diós, a kurkumás fekete-borsos méz, melyeknek a jótékony hatását az emberek könnyen tapasztalhatják magukon. Ehhez persze nem árt felhívni a figyelmüket rájuk. Ezeket röviden a leírásban is megemlítem:

Méz dióval

A legjobb mézféleség ehhez a keverékhez a magasabb fruktóz tartalmú méz, mint amilyen az akác, gesztenye, stb. (vagyis a hosszabb ideig folyékony méz). De valójában bármilyen mézzel ízletes és jótékony hatású keverékhez jutunk.

Amennyiben repcemézzel készítjük el, akkor még gyomorpanaszainkat is enyhíthetjük vele.

A dió igencsak egészségesnek számít, amiért fehérjéket, telitett, egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírokat tartalmaz. Vannak benne omega 3 és 9 zsírsavak továbbá ellagikus savat tartalmaz, mely egyféle természetes antioxidáns.

A természetgyógyászatban a diót a vérnyomás csökkentésére, vérszegénységre és gyomorfekélyekre ajánlják. A régi Rómában a diót afrodiziákumként, vágyfokozóként használták.

Két adaghoz (100-120 gramm):

  • két púpos evőkanál dió;
  • két kanál akác/gesztenye-/hárs./repceméz;

Használhatunk darált vagy pörkölt diót is.

Méz szezámmaggal

Elviekben 3-4 kanál szezámmag fedezi az egésznapi kálcium szükségletünket (1000 mg). De a szezámmag cinket is tartalmaz, mely az immunrendszert segíti és szervezetünk számos más funkciójának ellátásában vesz részt.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szezámmag;
  • 1 evőkanál méz;

Kissé pörköljük meg a szezám magot, majd adjuk hozzá a mézet.

Kurkumás méz – megfázás megelőzésére:

Akik ezt kipróbálták, nagyon meg voltak elégedve velel, ha a megfázás első tüneteinél használni kezdték.

Hozzávalók:

  • 100 gramm teljes értékű méz;
  • 2 evőkanál kurkumapor;
  • ¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel.

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban.

A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is hatékonyan bevethető.

Ajánljuk még cikkünket:

A koronavírus fertőzés első tüneteinél csökenthető a korokozók mennyisége: ajánlatunk propolisz és méz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Méhészet: Őstermelők adózása 2.

Az ősszel elfogadott 2020. évi CXXIII. törvény az őstermelők adózását is új alapokra helyezte. A rendszer Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett felülvizsgálatát követően az új szabályozást teljesen új szempontok szerint alakították ki és vezették be 2021-től. Az előző írásomban ígértem, hogy a legtöbb őstermelő számára optimális adózási formát ismertetem a következő részben. Lássuk!

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.