Back to top

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A méz magvakkal, fűszerekkel való keverése megsokszorozhatja gyógyhatását illetve növelheti az élvezeti értékét.

A méz önmagában is remek alapélelmiszerünk, hiszen ízletes, természetes és ráadásul antimikrobiális hatással rendelkezik, továbbá a cukornál jóval egészségesebb módon szívódik fel szervezetünkben. (Lásd cikkünket: Miért egészségesebb a méz a cukornál?

De magvakkal, fűszerekkel való keverése akár megsokszorozhatja gyógyhatását vagy növelheti élvezeti értékét.

Ahhoz azonban, hogy a méz valóban kifejthesse gyógyhatását, fontos, hogy teljes értékű legyen, vagyis ne legyen folyamatosan melegen tartva vagy időnként felhevítve, mivel így elveszíti a benne található enzimeket, mikro- és makroanyagokat, melyeknek gyógyhatását és elónyös tuljadonságait köszönheti.

Az alábbiakban néhány egyszerű tálalási illetve keverési módot ajánlok azzal a jelszóval, hogy „minden nagyszerű dolog egyszerű”!

Természetesen a mértékletes fogyasztás ezek esetében is ajánlott.

Ha méhészek vagyunk ezekkel a mézes keverékekkel, akár bővíthetjük kínálatunkat vásárlóink számára. Tapasztalataim szerint igen népszerű a diós, a kurkumás fekete-borsos méz, melyeknek a jótékony hatását az emberek könnyen tapasztalhatják magukon. Ehhez persze nem árt felhívni a figyelmüket rájuk. Ezeket röviden a leírásban is megemlítem:

Méz dióval

A legjobb mézféleség ehhez a keverékhez a magasabb fruktóz tartalmú méz, mint amilyen az akác, gesztenye, stb. (vagyis a hosszabb ideig folyékony méz). De valójában bármilyen mézzel ízletes és jótékony hatású keverékhez jutunk.

Amennyiben repcemézzel készítjük el, akkor még gyomorpanaszainkat is enyhíthetjük vele.

A dió igencsak egészségesnek számít, amiért fehérjéket, telitett, egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírokat tartalmaz. Vannak benne omega 3 és 9 zsírsavak továbbá ellagikus savat tartalmaz, mely egyféle természetes antioxidáns.

A természetgyógyászatban a diót a vérnyomás csökkentésére, vérszegénységre és gyomorfekélyekre ajánlják. A régi Rómában a diót afrodiziákumként, vágyfokozóként használták.

Két adaghoz (100-120 gramm):

  • két púpos evőkanál dió;
  • két kanál akác/gesztenye-/hárs./repceméz;

Használhatunk darált vagy pörkölt diót is.

Méz szezámmaggal

Elviekben 3-4 kanál szezámmag fedezi az egésznapi kálcium szükségletünket (1000 mg). De a szezámmag cinket is tartalmaz, mely az immunrendszert segíti és szervezetünk számos más funkciójának ellátásában vesz részt.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szezámmag;
  • 1 evőkanál méz;

Kissé pörköljük meg a szezám magot, majd adjuk hozzá a mézet.

Kurkumás méz – megfázás megelőzésére:

Akik ezt kipróbálták, nagyon meg voltak elégedve velel, ha a megfázás első tüneteinél használni kezdték.

Hozzávalók:

  • 100 gramm teljes értékű méz;
  • 2 evőkanál kurkumapor;
  • ¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel.

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban.

A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is hatékonyan bevethető.

Ajánljuk még cikkünket:

A koronavírus fertőzés első tüneteinél csökenthető a korokozók mennyisége: ajánlatunk propolisz és méz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.