Back to top

Nagyot szakítottak a románok

A járvány miatt borzalmas 2020-as év ellenére nagy exportot bonyolítottak le a romániai erdeigyümölcs-termelők. A kereslet a nyugat-európai piacokon volt a legnagyobb.

Jó évük volt tavaly a romániai erdeigyümölcs-exportőröknek, a nyugat-európai piacokon ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet ezek iránt. 2020 első 11 hónapjában - írta napi.hu a Maszolra hivatkozva. A kivitel megközelítette a hétezer tonnát, értéke 25 millió euró volt, derül ki az bukaresti Országos Statisztikai Intézet adataiból. 2019 azonos időszakában Románia csak 11 millió euró értékben exportált erdei gyümölcsöt.

Romániában jelenleg háromszáznál több erdei gyümölcs termesztésére és forgalmazására szakosodott cég tevékenykedik.

A jó években a termés mennyisége megközelíti a 30 ezer tonnát. Az elmúlt években megnőtt a termesztők száma, az új farmok zömét uniós támogatással hozták létre.

Az áfonya, málna, szeder, fekete ribizli és szamóca legnagyobb külföldi piaca Németország, ahol tavaly 1718 tonnát értékesítettek. Ezer tonnát meghaladó gyümölcs került Nagy-Britanniába, Hollandiába és Olaszországba. A legjelentősebb exporttétel a vörös- és a kék áfonya volt, 4859 tonnával, közel 18 millió euró értékben.

Az erdei gyümölcs java a szezonban kel el, főleg a piacokon.

Az erdei gyümölcsök esetében a piaci árak és a kiskereskedelmi áruházláncok árai közti különbség sokkal nagyobb, mint más gyümölcsök esetében. Szezonban piacon 10-15 (750-1100 forint) lejért meg lehet venni egy kiló szedret, míg jelenleg van olyan szupermarket, ahol 12,5 deka szederért 13,5 lejt kérnek, vagyis egy kilogramm 100 lejnél többe kerül.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.