Back to top

Nagyot szakítottak a románok

A járvány miatt borzalmas 2020-as év ellenére nagy exportot bonyolítottak le a romániai erdeigyümölcs-termelők. A kereslet a nyugat-európai piacokon volt a legnagyobb.

Jó évük volt tavaly a romániai erdeigyümölcs-exportőröknek, a nyugat-európai piacokon ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet ezek iránt. 2020 első 11 hónapjában - írta napi.hu a Maszolra hivatkozva. A kivitel megközelítette a hétezer tonnát, értéke 25 millió euró volt, derül ki az bukaresti Országos Statisztikai Intézet adataiból. 2019 azonos időszakában Románia csak 11 millió euró értékben exportált erdei gyümölcsöt.

Romániában jelenleg háromszáznál több erdei gyümölcs termesztésére és forgalmazására szakosodott cég tevékenykedik.

A jó években a termés mennyisége megközelíti a 30 ezer tonnát. Az elmúlt években megnőtt a termesztők száma, az új farmok zömét uniós támogatással hozták létre.

Az áfonya, málna, szeder, fekete ribizli és szamóca legnagyobb külföldi piaca Németország, ahol tavaly 1718 tonnát értékesítettek. Ezer tonnát meghaladó gyümölcs került Nagy-Britanniába, Hollandiába és Olaszországba. A legjelentősebb exporttétel a vörös- és a kék áfonya volt, 4859 tonnával, közel 18 millió euró értékben.

Az erdei gyümölcs java a szezonban kel el, főleg a piacokon.

Az erdei gyümölcsök esetében a piaci árak és a kiskereskedelmi áruházláncok árai közti különbség sokkal nagyobb, mint más gyümölcsök esetében. Szezonban piacon 10-15 (750-1100 forint) lejért meg lehet venni egy kiló szedret, míg jelenleg van olyan szupermarket, ahol 12,5 deka szederért 13,5 lejt kérnek, vagyis egy kilogramm 100 lejnél többe kerül.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak - közölte a magyar bank romániai leányvállalata.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.