0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Többek között ez is terítékre került azon tanácskozáson, melyet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szervezett Érd határában.

Az V. Pest megyei Tápanyag Nap gazdálkodási határszemlére invitálta a termelőket, s ha az időjárás nem is fogadta kegyeibe a társaságot, mindenki türelmesen hallgatta a forgalmazó cégek által tartott konzultációt.

Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld.

Az országban a talaj pusztulása még nem olyan látványos, a kutatások szerint azonban, ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő, jó minőségű a termőtalaj.

A talaj fontos életközösség, mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, elveszik a pufferkapacitás, felborul a finoman hangolt egyensúly és termőképtelenné válik a föld.

A fenti problémákkal párhuzamosan jelentkezik az, hogy a földek tápanyag szolgáltató képessége is csökken. Így a termesztett növényeinkben a kimutatások szerint is az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin, és ásványi anyag tartalom.

Ma már kiváló készítmények állnak rendelkezésre, amelyek talajaink termőképességét helyrebillentik. Ám az előadásokból az is kiviláglott, hogy a gazdák kevésbé nyúlnak ezekhez a termékekhez, mivel nem járnak látványos hatással, igazi változást csak néhány év múlva lehet tapasztalni.

Nem szabad vegetációban sem elengedni a növények kezét.

Az elmúlt év száraz tavaszát követően a lombtrágyák kiemelt szerepet kaptak. Amit a fővetésű kultúrák nem kaptak meg a talajból, azt a levélre kijuttatva fel tudták venni. A tapasztalatok szerint nem csak termésbiztonságot adtak, hanem – növényfajtól, termesztéstechnológiától függően – 5-10 százalékkal magasabb termést takaríthattak be.

A bemutatkozó cégek előadói egyetértettek abban, hogy sok készítmény áll a gazdák rendelkezésére, amelyek jól illeszthetők akár a precíziós gazdálkodásba is. Ahhoz viszont, hogy hatékonyak legyenek, jobban meg kell ismerni a termesztett növényeinket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu