Back to top

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

— A vám bevezetése minden terjeszkedési tervünket leállította. Bízunk abban, hogy ha megszüntetik, akkor újra képesek leszünk elérni a korábbi célkitűzéseket. Erre egy ideig várnunk kell, mert az elmúlt időszakban rengeteg pénzt költöttünk amerikai jelenlétünkre - mondja Fernando García de la Cruz, az Aceites García de la Cruz vezérigazgatója az Euronews-nak.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

Az óriási beruházások, amelyek elősegítették a spanyol olívaolaj piacvezetővé válását, kárba vesztek. A mennyiség korábban 6- 8000 tonna között alakult, majd 700-ra csökkent. Rafael Pico Lapuente, az Asoliva vezérigazgatója sem derűlátó:

— A közvetlen export és az USA-ba szállító európai cégek megrendeléseinek kiesése miatt négymilliárd euró a veszteség.

Mindez annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 19 százalékkal több olívaolajat importált 2020-ban, mint 2019-ben. A veszteség kompenzálására sok spanyol exportőr palackozással és a Tunéziából, vagy Portugáliából származó olaj kereskedelmével kerülte meg a vámot. Iñaki Benito, a Spanyol Agrár- és Élelmiszeripari Szövetkezetek épviseletében szintén sok kockázatot lát.

— Ha nem változik a helyzet, a feldolgozóipar máshová költözik, ami a termelőket hozza nehéz helyzetbe, a megélhetésük kerül veszélybe. A folyamat több ezer munkahelyet veszélyeztet Spanyolországban - mondja egy illetékes.

Juan Carlos de Santos, az Euronews tudósítója szerint az olajbogyó-ágazat kétségbeejtő helyzete megköveteli, hogy folytatódjanak az Európai Unió és Joe Biden új adminisztrációja közötti diplomáciai tárgyalások. A termelők azt kérik, hogy mielőbb vessenek véget a vámkötelezettségnek, hiszen nincs közük az Airbus kapcsán kirobbant konfliktushoz.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.