Back to top

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

— A vám bevezetése minden terjeszkedési tervünket leállította. Bízunk abban, hogy ha megszüntetik, akkor újra képesek leszünk elérni a korábbi célkitűzéseket. Erre egy ideig várnunk kell, mert az elmúlt időszakban rengeteg pénzt költöttünk amerikai jelenlétünkre - mondja Fernando García de la Cruz, az Aceites García de la Cruz vezérigazgatója az Euronews-nak.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

Az óriási beruházások, amelyek elősegítették a spanyol olívaolaj piacvezetővé válását, kárba vesztek. A mennyiség korábban 6- 8000 tonna között alakult, majd 700-ra csökkent. Rafael Pico Lapuente, az Asoliva vezérigazgatója sem derűlátó:

— A közvetlen export és az USA-ba szállító európai cégek megrendeléseinek kiesése miatt négymilliárd euró a veszteség.

Mindez annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 19 százalékkal több olívaolajat importált 2020-ban, mint 2019-ben. A veszteség kompenzálására sok spanyol exportőr palackozással és a Tunéziából, vagy Portugáliából származó olaj kereskedelmével kerülte meg a vámot. Iñaki Benito, a Spanyol Agrár- és Élelmiszeripari Szövetkezetek épviseletében szintén sok kockázatot lát.

— Ha nem változik a helyzet, a feldolgozóipar máshová költözik, ami a termelőket hozza nehéz helyzetbe, a megélhetésük kerül veszélybe. A folyamat több ezer munkahelyet veszélyeztet Spanyolországban - mondja egy illetékes.

Juan Carlos de Santos, az Euronews tudósítója szerint az olajbogyó-ágazat kétségbeejtő helyzete megköveteli, hogy folytatódjanak az Európai Unió és Joe Biden új adminisztrációja közötti diplomáciai tárgyalások. A termelők azt kérik, hogy mielőbb vessenek véget a vámkötelezettségnek, hiszen nincs közük az Airbus kapcsán kirobbant konfliktushoz.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már kapható a friss hazai spárga

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.

Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

Az amerikai szarvasmarhatartásban nagyban csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás

A Colorado Állami Egyetemen végzett kutatások szerint a jobb földgazdálkodási gyakorlatok világszerte segíthetik az állattenyésztést az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében.