Back to top

Először láttak sárga pingvint az Atlanti-óceán déli részén

Természetfotósok első alkalommal láttak olyan pingvint, mely nem fekete-fehér volt, hanem sárga és fehér színekben pompázott a közel 120 000 pingvin között egy dél-georgiai szigeten, az Atlanti-óceán déli részén.

Yves Adam, a természetfotós közölte: „Sosem láttam vagy hallottam ezelőtt sárga pingvinről. Közel 120 000 madár volt a tengerparton és ez volt az egyetlen sárga színű közöttük.”

A belga fotós két hónapos expedíciót vezetett 2019 decemberében, amikor megálltak egy dél-georgiai szigeten, hogy egy legalább 120 000 királypingvinből álló kolóniát fotózzanak. Így vették észre a különös színű tollazatot.

„Mindegyik teljesen átlagosan nézett ki, kivéve ezt az egyet. Teljesen más volt, hihetetlenül egyedülálló élmény volt látni” – közölte.

„Az egyik madár nagyon különösen nézett ki, és amikor közelebbről megnéztem láttam, hogy sárga. Mindannyian megőrültünk, amikor rájöttünk, eldobtuk az összes biztonsági felszerelésünket és felkaptuk a kameráinkat.”

Illusztráció

„Annyira szerencsések voltunk, hogy ez a madár pont ott szállt le, ahol voltunk. Ráadásul a látószögünket a hatalmas állatok tengere sem akadályozta, pedig normális esetben szinte lehetetlen mozdulni miattuk ezen a tengerparton.”

Yves Adam közölte, hogy egy „leucisztikus” pingvinről van szó, amelynek sejtjei már nem hoznak létre melanint, emiatt a fekete tollai sárgává és krémszínűvé válnak.

„Maga volt a mennyország, hogy mellettünk landolt. Ha ötven méterrel távolabb száll le nem lettünk volna részesei ennek az életre szóló élménynek.”

A tudósok azt gyanítják, hogy ez a megfigyelés a toll pigmentek új osztályának felfedezését jelenti. 2012-ben egy „fehér” pingvint fedeztek fel egy antarktiszi pingvin kolóniában, melynek színét egy olyan genetikai mutációnak tulajdonították, amely hígítja a pigmenteket a pingvinek tollában.

 

 

Daniel Thomas, kutató közölte: „A pingvinek a sárga pigmentet a párválasztás során használják, hogy másik egyedeket vonzanak.

Ám ez a tollazat különbözik a madártollazat öt ismert osztályától, és az új hatodik osztályát képviseli.”

Yves Adam az életre szóló élményt követően további nyolc hétig folytatta az expedícióit, és több ezernyi fényképet készített az Antarktiszon, különösen az év azon időszakában, amikor soha sem sötétedik be.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Szúnyogmonitor egy újabb járvány kialakulásának megelőzéséért

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy új weboldalt hozott létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék azokat az invazív szúnyogfajokat, amelyek az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat terjesztik.

A széncinegék világa

A széncinegék képesek változtatni kulturális szokásaikon - derült ki egy kutatásból, melyet a Konstanzi Egyetem és a németországi Max Planck Etológiai Intézet kutatói végeztek. A vizsgálatban széncinkék dinamikusan változó populációját figyelték meg.

Kolozsvári kutatók szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

Egyes példányok akár több mint hétméteresre is megnőhetnek, tömegük pedig meghaladhatja az egy tonnát. A tokhalkaviár ára az egekben van.

Meglovasították a világ legnagyobb nyulát, aki nemcsak rémisztően hatalmas, de nagyon öreg is

Szombat éjjel otthonából lopták el a 2010-ben hivatalosan is a világ legnagyobb nyulaként elismert, Darius nevű német óriásnyulat, akinek gazdája most 1000 fontot ajánlott fel annak, aki visszajuttatja hozzá az állatot.

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden.