0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Erdőfelújítás Szajkóval

Az erdészek áldott tevékenysége mellett egyes vadfajok is segédkeznek az erdőfelújításban. A szajkó, népies nevén a mátyásmadár, bár dúvadnak számít fészekfosztó kártétele miatt, azonban ellenpontozza ezt azzal, hogy jelentős szerepet játszik az erdő ökológiai folyamatainak fenntartásában, így az erdőfelújításban is.

Normal
0

21

false
false
false

HU

Erdőfelújításról akkor beszélünk, ha egy adott területen az erdőállomány megöregszik, beteg, vagy idegenhonos, invazív fajok alkotják. Az erdészeknek több módszer is rendelkezésükre áll felújítására, ami történhet mesterséges módon, csemete- vagy magültetéssel, illetve természetes úton, mint például amikor az idősebb fákról lehulló makkokból sarjadó erdő keletkezik.   

Ilyen természetes módszer a szajkók makkszeretete is, akik ősszel és télen a makkterméseket nagyobb távolságra, a gyűjtési ponttól 1-6 km-es körzetben szállítja és rejti el.

A gyűjtési periódusban akár 4500 db tölgymakkot is képes elrejteni 0,5-15 méteres távolságokban. A makkokat természetes mélyedésbe helyezi, csőrével rögzíti, majd lombbal és mohával takarja. Az elraktározott makkoknak egy részét viszont nem fogyasztja el, ezáltal a makkokból természetes „erdőfelújítás” alakulhat ki.

Szelekciós hatása is van a szajkónak a tölgyfaállományban.

A vizsgálatok eredményei szerint a szajkó kifejezetten azokat a makkokat keresi, amelyek tölgymakkormányossal fertőzöttek. A makkban található lárvákat kicsipegeti, az életképes, egészséges makkokat pedig elrejti télre.

Az erdészek és a vadon élő állatok egyfajta szimbiózisban élnek. Az egyik kisegíti a másikat, és akár olyan hasznos eredményeket érhetnek el közösen, mint az erdőfelújítás, ami a klímaváltozás mellett a biodiverzitás szempontjából is kiemelten fontos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu