Back to top

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Gere Andrea, a hetedik generációs Gere Attila Pincészet képviselője elmondta, összetett élményt akarnak adni a vendégeiknek. Ebben a bor mellett fontos szerepet kap a vendéglátás, a gasztronómia. Ugyanakkor mégiscsak a legfontosabb a bor, a fajták, a dűlők.

Villányban szerencsére rengeteg a közös kezdeményezés, aminek következtében a borturista borvidéki szinten megkapja az élményt. Aki elmegy a borvidékre, az valószínűleg célirányosan, a borok miatt teszi. Ettől függetlenül nem feltétlenül egy ültetett, feszengős, „tudományos” borkóstolóra vágyik. Van, aki csak lazán „borozgatni” szeretne. A pincészetek feladata, hogy felmérjék és kielégítsék az igényeket.

A Gere pincészetnél a vendégek 80%-a magyar, ami 2020-ban a járvány - és a külföldi turisták elmaradása - miatt még szerencsés is volt, ezzel együtt természetesen ők is felkészültek külföldiek fogadására.

A kínált csomagban minden apró részletnek stimmelnie kell, mintha a lakásban fogadnánk a vendéget, így tudunk élményt nyújtani” - hangsúlyozta Oroszlán Tamás. Az összes munkatársuk felelőssége nagy, mindenkinek azonosulnia kell a pincészet hitvallásával, hiszen bárki vezeti körbe a látogatót a birtokon, azt ugyanolyan odaadással kell tegye. „A tokaji aszú kicsit olyan, mint a mikulás: mindenki ismeri, de senki nem látta még”. Az emberek nem igazán tudják, mire számítsanak, amikor a borvidékre érkeznek Tokajban elképesztő kincsen, történelmi örökségen „ülnek”, amivel sokszor a helyiek maguk sincsenek tisztában.

A Hétszőlőnél kinyitották a birtokot, mert látják, hogy a mai borturistáknak erre van szükségük: padokat helyeztek el a szőlők között, bárki besétálhat, leülhet; videókat készítettek a munkájukról; a bemutatókra kőzetmintákat visznek.

Megpróbálják az élményt minél színesebben átadni, mert akkor az ember otthon is könnyebben kibont egy palack aszút.

Mindenkivel meg kell találni a hangot, egyesek már „profik”, míg mások az egyszerűbb élményre vágynak. Látogatóik 85 százaléka külföldi – ennek harmada lengyel – így arra is fel kell készülni, mikor vannak az adott országban a szabadságolások. Külön jó pont a vendégnél és fokozza a vásárlókedvet, ha az anyanyelvén tudják megszólítani.

Fontos az együttműködés a helyi termelőkkel, csak fokozza az élményt, ha a borhoz kínált pogácsát a szomszéd néni készítette. Oda-vissza működik egymás ajánlása is.

Ifjabb Lőrincz György elmondta, céljuk a borvidék páratlan adottságainak, hagyományainak, kultúrájának bemutatása a borok által. Azt a szeretet szeretnék átadni, amellyel maguk is viseltetnek a borvidék iránt.

Egerben nagyon sok élmény várja az embert a boron kívül is: történelmi városrész, gyógyvíz, színvonalas éttermek, Bazilika és zarándokhelyek. A vendégek igényeihez és lehetőségeihez igazítva kell többféle kategóriában kínálnak élményt, azonban mindig a legmagasabb színvonalon. Borbárjukban négy felkészült kolléga várja a borturistákat, nekik ugyanúgy át kell tudnia adni a borászat filozófiáját, csak úgy hiteles az egész.

A borkóstolóikon helyi kézműves sajtokat és bagetteket szolgálnak fel, de olyan is van, hogy helyi festők képeit állítják ki a borászatnál. A lényeg, hogy erősítsék az összefogást és mindent megmutassanak a régió kincseiből.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

A házak a szőlőbe költöznek

Egyre többen sürgetik a radikálisan fellépést a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen. A kárpótlás után két-háromezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron kínálják őket eladásra.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Málta fizet a turistáknak

Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

Magyar borok premierje a világ legismertebb borászati szaklapjában

A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit. A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával.

Minden, amit Tokajról, a tokaji boról tudni kell

Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.