0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Nagyon kevés az olyan család, amelyik ne volna szinte önellátó zöldségből, gyümölcsből, baromfiból.

Van a falunak egy turistákat több száz kilométerről idecsalogató vonzereje is.

A Főnix Lovaspark igazi mai, XXI. századi birtok, 70 hektáros területén military versenyeket szoktak rendezni.

Ottjártunkkor éppen fiatalokat tanítottak lovagolni. Ahogyan Ungvári Zsigmondtól, a tulajdonostól megtudtam, a takarmányt környékbeli gazdáktól szerzik be, és nagyrészt egy magyar fajtát, Furioso North Star lovakat tartanak.

Lovaspark, apartmanházak, biokertészet

Korszerű apartmanházak és diákszállások várják náluk a vendégeket, étkezési lehetőséggel. Persze ajánlatos előre foglalni, ahogy manapság természetes. Aki igazán pihenni szándékozik egy idilli, csendes környezetben, annak érdemes felkeresnie ezt az oázist ápolt parkjával, vonzó biokertészetével, szívélyes falusi vendéglátásával. Tulajdonosa, Ungvári Zsigmond körzeti orvos, így nem csoda, hogy mindenki ismeri a környéken, de már több száz kilométerről is járnak ide vendégek, és nemcsak a military versenyek indulói és szakmai segítői.

Számos aktív pihenési lehetőség várja az ide érkezőket: kerékpáros túraútvonalak indulnak a parktól, a belső füves utak kellemes kocogásra és sétára egyformán alkalmasak.

Szabadtéri erőfejlesztő gyakorlatokat is lehet végezni, vagy éppen ki tudjuk próbálni magunkat az íjászatban.

A biogazdaságban almát, cseresznyét, tucatnyi konyhakerti növényt termesztenek, és azt tervezik, hogy a gyümölcsökből tartósítószermentes rostos ivólevet készítenek, tudtam meg a tulajdonostól.

Hölgy levendulában

A Levendulamezőt tulajdonló házaspár egy egész más vállalkozástípusban találta meg a számítását. Tihanyban szerettek bele ebbe az illatos, szépséges növénybe néhány évvel ezelőtt, és Angyalné Bartha Mariann és férje, Angyal István, kreativitásuknak köszönhetően, itt is hasonlóan illatos birodalmat hoztak létre. Több ezer francia fajtájú levendulatő virágzik a mezőn évente, és szörpöt, lekvárt, szappant, szekrényillatosító zacskót, illatpárnát ké­szítenek belőlük, bizonyítva Mariann kreativitását.

A hatalmas kertben játszótér is található, a gyermekes családok ezért is szeretnek hozzájuk kirándulni – belépődíj nincs.

Újszerű ötlet, hogy a kellemes illatú kertet fotózási helyszínként is hasznosítják: esküvő után, vagy akár már előtte, az ifjú párok előszeretettel készíttetnek fotókat magukról a lila, a zöld és a fehér összes árnyalatában játszó kertben.

Természetesen nemcsak illatos lila virágtövek nőnek nagy békességben náluk, hanem gyümölcsfák is állnak a kertben, méghozzá öklömnyi nektarint, őszibarackot, hamvas szilvát termelnek. Ezek alapanyagként hasznosulnak, sokféle fűszeres lekvárt készítenek belőlük, amik persze a levendulát sem nélkülözik. Ezt a sokféle finomságot, akárcsak a szintén kelendő illatos szappanokat, környékbeli fesztiválokon és vásárokon is lehet kapni. Azonkívül a szedd magad! levendulaakciók is élénk sikert szoktak aratni.

A Túró Rudi csaholyi tejből készül!

Jelentem, a Túró Rudi valódi tejből készül!

Ez ma már nem olyan magától értetődő, mint 40 évvel ezelőtt volt.

Viszont Juhász Attila és családja korszerű üzemében naponta 1800 liter tej vár arra, hogy elszállítsák a mátészalkai Friesland üzembe, ahol az autentikus, ma már hungarikumnak számító Túró Rudi készül, mindnyájunk örök kedvence.

A család korszerű, patyolattiszta telepén 150 állatot tartanak. Szerencsére a család fiatalabb tagjai is folytatják szüleik foglalkozását, ami a legkorszerűbb technológia ellenére is folyamatos, ünnepi szabadnapot nem ismerő munkára kényszerít, hiszen az állatoknak mindig kell enni-inni adni.

Érdemes a községben sétálni, nézelődni. A szépen rendben tartott görög és római katolikus templomokat mindenképp meg kell tekinteni, akárcsak az Asszonylázadás emlékművét – tudták, hogy 1960-ban négyszáz itteni asszony fellázadt az erőltetett téeszesítés ellen?

Táplálék és megtartó erő

Magyar Csabáné, a polgármester, és a jegyző, Cseh Katalin tevékenységének az itt élők boldogulása az alapja. A hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek ingyen biztosít háromfogásos ebédet az önkormányzat.

A járvány miatt az idősek napközije jelenleg zárva van, ennek ellenére most is gondoskodnak a vendégeiről: házhoz viszik az ebédet, és ha szükséges, bevásárolnak nekik.

A falu megtartó ereje tehát erős, ennek ellenére messzi tájakra vándorolnak a lakói – akárcsak Magyarország bármely szegletéből. Szokás viszont, hogy hétvégén vagy ünnepekkor a távollévők hazalátogatnak, és ilyenkor elmennek a misére. Itt főleg a görög és a római katolikus egyháznak erős az összetartó, közösségépítő ereje.

A hagyományos nyírcsaholyi konyha egyik érdekes fogása a sárga túró, amiben neve ellenére egyáltalán nincs túró. Ez egy eredetileg húsvétkor fogyasztott böjtös étel, de kellemes desszertnek vagy köretnek is alkalmas. A lapcsánka, ami sokféle ízesítésben dívik, újabban tökkel, cukkinivel, kaporral dúsítva kerül asztalra, olykor pedig hússzelet is megbújik benne.

A szilvás pite, a jóféle házi pálinkák, az őzpörkölt fémjelzik az itteni vendéglátás bőségét.

Lapcsánka, ahogy szeretnéd

A legtöbb ember a Lapcsánkafesztiválon szokott összegyűlni, ami a közismert okokból tavaly elmaradt. Már nagyon várják a helybéliek és a környéken lakók, hogy újból megmérettessék magukat ennek a hagyományos helyi ételnek és más finomságok sütés-főzésének versenyében.

A település vezetőivel beszélgetve elmondták, a járványt lehetőségnek tekintik a tervezésre, a kibontakozás előkészítésére, a turisztikai látnivalók, lehetőségek átgondolására. Annyi bizonyos, hogyha az országnak ebben a szegletében járunk, mindenképpen érdemes megtekinteni a nyírcsaholyi látnivalókat és megkóstolni a helyi fogásokat.

Elek Lenke

Forrás: Magyar Mezőgazdaság