Back to top

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Bár a fagykárt nem lehet meghatározni addig, amíg a növények a téli nyugalmi állapot után fejlődésnek nem indulnak, az Európai Unióban a fontosabb termőterületeken bekövetkezett esetleges veszteségeket a nagyobb terméshozam ellensúlyozhatja, főleg miután a vetés megindult az EU legnagyobb termelő országában, Franciaországban.

A többi európai országhoz hasonlóan Franciaország egyes területein is kétszámjegyű mínuszok voltak, melyek azért potenciálisan károsíthatják a búzát.

Az elemzők szerint a késő nyári aszály idején elvetett repce és a tavaszi árpa nagyobb veszélynek van kitéve, mint a búza.

Őszi búza

A francia mezőgazdasági minisztérium a múlt héten 4,86 ​​millió hektárra emelte az ország őszi búza területére vonatkozó becslését a 2021-es betakarításra, ami 15% -kal magasabb az előző évinél.

Németországban és Lengyelországban a hótakaró várhatóan megvédi a növényeket a mínusz 20 °C hőmérséklet negatív hatásaitól.

"Az ilyen alacsony hőmérséklet nem szokatlan, de az elmúlt évek téli időszakai annyira enyhék voltak, hogy feledtette velünk, milyen hosszú fagyok is lehetnek."

A németországi őszi búza vetésterülete a 2021-es betakarításhoz képest 2,7% -kal, mintegy 2,83 millió hektárra nőtt - derült ki egy hivatalos decemberi becslésből.

Lengyelországban a hivatalos becslések szerint az őszi búzával vetett területek nagysága alig változott, körülbelül 2 millió hektár.

A fagyokat követő enyhébb idő Európa nagy részében elhárította a fagykár közvetlen fenyegetését, bár a Strategie Grains Braak szerint némi kár előfordulhat a balti államokban.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Ötven év ötven nappal hosszabb nyár - magyar kutatás a klímaváltozásról

Az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzése alapján az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon, a nyár viszont ötven nappal hosszabb lett, mint a hetvenes években volt. A változás egybevág az északi félteke egészén tapasztalható évszak-eltolódásokkal. A folyamat következtében várhatóan az ökológiai rendszer szerkezete sérül.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.