0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bővülő odútelepek

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete tavaly öt erdészkerületben, a Sóstói-erdőben, valamint Tiszatelek, Kállósemjén, Nagykálló és Nagyszállás térségében létesített odútelepeket. Olyan fiatal erdőkben helyezték el az odúkat, ahol a fákon még nem találnak természetes búvóhelyet a madarak. A szárnyasok részéről „komoly volt az „érdeklődés”, hiszen 90%-os lakottságot jegyeztek fel a szakemberek.

A hatvan ún. „B” típusú odút elsősorban széncinegék foglalták el. Megfigyelések szerint egy cinkepár naponta 360 alkalommal etet. Könnyen kiszámolható, hogy a fiókanevelés 18 napja alatt hány ezer ízeltlábút fogyasztanak el, hozzájárulva az „élőhelyi rend” kialakításához, a fák rovarkártevőinek csökkentéséhez.

Február második felében kell az előző szezon fészekanyagait, az éjszakázó helyek nyomait eltakarítani, valamint az állatok (erdei egerek, pelék, darazsak) által behordott anyagokat kitisztítani.

Így lehet előkészíteni az odúkat az újabb fészkelési idényre. A takarításon kívül lehetőség van a telepek bővítésére, újabb 15 „B”-, illetve 25 „D” típusú odúval bővíteni, amelyek a nagyobb testű madarak (seregély, búbosbanka, szalakóta) fészkelésére szolgálnak. Újdonság, hogy minden érintett területen egy-egy macskabagoly fészekládát is kihelyeztek.

A tisztítás és bővítés azért időszerű, mert a baglyok nászidőszaka hamarabb kezdődik, mint az énekes madaraké, amelyek március második felétől kezdik a fészeképítést.

A Nyíregyházi Erdészet munkatársai tervezik denevérodúk kihelyezését is, hogy az erdei denevérfajok állományának növelésével az éjszaka repülő erdőkárosítók elleni biológiai védekezést is elősegítsék.

Forrás: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.