0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

A felek hangsúlyozták, a megállapodás célja, hogy a létrejövő együttműködésnek köszönhetően, az állatorvostan-hallgatók megismerhessék a gazdasági haszonállatok és lovak tartását, az állattartás gyakorlati technológiai elemeit, menedzsmentjét és munkafolyamatait, továbbá, hogy a legmodernebb, 21. századi technológiát képviselő, robottechnikát alkalmazó nagyüzemi tejelő tehéntartás, a tradicionális és sportcélú lótartás, valamint egy másik mezőhegyesi mintagazdaságban a nagyüzemi juhtartás gyakorlatáról szerezzenek tapasztalatokat

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte:

„Hallgatóikat vissza szeretnénk vezetni a haszonállatok, a magyar agrárium, az állattenyésztés szolgálatába. Ehhez azonban a hallgatóknak meg kell ismerniük a haszonállatokat is, ezért vezettük be a hetesi szolgálatot a tangazdaságban az első és második egyetemi évben.”

Harmadévben a ménesbirtok fogadja a hallgatókat, hetes váltásban tíz embert Mezőhegyesen, ahol a modern robottechnikára épülő tehéntartást, illetve a hagyományos lótartást alapjaiban ismerhetik meg. A harmadéves hallgatók ezt követően kezdik meg a klinikai tanulmányaikat – tette hozzá a rektor.

Lázár János, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a kormány célja egy agrárfordulat elérése, amelyhez szükség van az állattenyésztés megerősítésére.

A kormánybiztos szerint az állattenyésztés fejlesztéséhez három dolog kell: politikai szándék, technológiai váltás és oktatás, utóbbiban pedig kulcsszerepe van az állatorvosi képzésnek. Fontosnak tartja, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen a társállat-gyógyászattal szemben minél többen a haszonállatok felé forduljanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu