Back to top

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.

Fotó: pixabay.com
A Women in Food and Agriculture (WFA) felmérést végzett, amely 80 országból mintegy 3200 választ rögzített. A felmérés célja az volt, hogy a minket ért 2020-as események miként hatottak az mezőgazdaságra.

Röviden: a válaszadók 64 százaléka úgy véli, hogy szervezete, munkahelye egyre befogadóbb, szemben a 2019-es felmérés eredményével, amikor a válaszadók 79 százaléka gondolkodott hasonlóan.

Olympia Theocharous, a WFA tartalomért felelős vezetője elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy ezek a számok azt az érzést mutatják, hogy az ágazat sokkal többet tehetne az egyenlőtlenséggel kapcsolatos problémák kezelésében, de pozitív, hogy nagyobb a tudatosság a kérdésekben. A WFA-nál reméljük, hogy támogatni tudjuk a vállalatokat és a tágabb szektort abban, hogy pozitív lépéseket tegyenek ezen a területen."

Egy olyan év után, ami semmi máshoz nem hasonlítható, az otthoni munkavégzés normává vált, az Alltech-kel partnerségben indított felmérés azt is kutatta, hogy a járvány milyen hatással volt a vállalatok rugalmas munkavégzéshez való hozzáállására és mikét befolyásolta a nők karrierjének alakulását.

Az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozó nők negyede (26%) a gyermekek elsődleges gondozója az otthoni munka során, szemben a férfiak mindössze 8% -ával.

Arra a kérdésre, hogy a munkáltató rugalmas munkaidőt kínált-e a Covid-19 előtt, 46 százalék válaszolt igennel, 28 százalék nemmel és 26 százalék néha választ adott.

A vállalkozások 54 százaléka rugalmas munkaidőt kínált a Covid-19 előtt, a nagy vállalatok körében viszont csak ötből kettő tett így.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók a Covid-19 alatt jelenleg otthon dolgoznak-e, a válaszadók több mint fele igent mondott (52 százalék).

Mentális egészség

Arra a kérdésre, hogy a pandémia hatással volt-e a mentális egészségre, a férfiak 28 százaléka értett egyet, míg a nők esetében ez az arány 48 százalékra emelkedett.

Egyenlő díjazásról a férfiak 82 százaléka és a nők 54 százaléka vallott, miszerint a férfiak és a nők egyforma kompenzációt kapnak a cégüknél betöltött hasonló szerepekért.

Az előmenetelre vonatkozó kérdésre a férfiak lényegesen nagyobb valószínűséggel (66 százalék) hiszik, hogy a vállalaton belül vannak lehetőségek az előmenetelre, szemben a nők 52 százalékával.

Vezetői szerepek

Míg a férfiak több mint kétharmada (71%) egyetért abban, hogy a nők jól képviseltetik magukat a saját vállalkozásuk vezetésében, a nőknek csak a fele ért egyet (52%).

Theocharous asszony hozzátette:

„Ez a kampány nem arról szól, hogy különleges bánásmódban részesítsék a nőket vagy tisztességtelen előnyökhöz juttassák őket, hanem arról, hogy biztosítsuk a munkáltatókat arról, hogy a nőkben is megvannak azok a készségek, amelyek az egyenlő versenyfeltételekhez szükségesek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban.

A nők több mint kétharmada (70%) egyetért abban, hogy a női példaképek hiánya akadályt jelent a nők számára az ágazatban, míg a férfiak fele gondolja így (49%).

A nők több mint kétharmada (68%) egyetért abban, hogy a munkahelyi nemi elfogultság akadályt jelent a nők számára az ágazatban, szemben az öt férfiból kevesebb mint kettővel (38%).

A 3200 válaszadó 18 százaléka volt gazdálkodó.

A nők az élelmiszer- és mezőgazdaságban (WFA) egy globális mozgalom, amely elősegíti a nemek közötti egyenlőséget az agrárvállalkozás ellátási láncban.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.