Back to top

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.

A 2016-ban alapított „PRoTECT” Nemzetközi Doktori Iskola kutatói,  a göttingeni egyetem és a vancouveri Brit Kolumbiai Egyetem együttműködése során a lúdfű (Arabidopsis thaliana) immunrendszerének hatóanyag mechanizmusát vizsgálták. 

Ezt a növényt széles körben használják növénybiológiai, fejlődésbiológiai és genetikai modellorganizmusként. Bár közvetlenül nem használják a mezőgazdaságban, a vele végzett kutatások fontos információt szolgáltatnak a virágos növények fiziológiájáról és molekuláris genetikájáról általában. A genom kis mérete megkönnyíti a genetikai térképezést és szekvenálást.

Fotó: www.pixabay.com

A kutatók célul tűzték ki, hogy egy különösen ellenálló növény egy bizonyos génjének karakterizálását  Kísérleteik során arra lettek figyelmesek, hogy

 azok a növények, amelyek nem rendelkeznek ezzel az egyelőre még nem teljeskörűen leírt génnel,  bizonyos savakat halmoznak fel. Ezek a növények nagyobb ellenállást mutatnak a kórokozókkal szemben, ám lassú fejlődésűek, növekedési erélyük csekély.  

A kutatócsoportnak a kisérleteik során sikerült megfejteni a géntermék és a felhalmozódó savak inaktiválása közötti molekuláris kapcsolatot a normális növénynövekedés során- számolt be az eredményről Prof. Dr. Ivo Feußner a göttingeni molekuláris biológia központ kutatója.

Ennek a kölcsönhatásnak a megértése ígéretes eredménynek számít a növények természetes ellenálló képességének  javítását célzó kutatások területén. Ez a megfigyelés a növénynemesítők hasznára válhat, hiszen így könnyebben tudják elkülöníteni az ellenállóbb növényeket - állítja Lennart Mohnike, a tanulmány egyik szerzője.

Az eredmény fontos lépésnek az élelmiszer-biztonság növelése szempontjából is, hiszen végső soron így a felhasznált növényvédőszerek mennyisége is csökkenthető.  

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A propoliszról szóló előző cikkünkben megtudhattuk, hogy miként használjuk a propoliszt emésztőszervi panaszok, reflux illetve gyomorfekély esetén. Most a propolisz tinktúra másik felhasználási lehetőségét mutatjuk be.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.