0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mit tehetünk a korán ébredő kártevők ellen repcében?

A tavasz beköszöntével aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői. A növekvő felmelegedéssel már meg is jelentek a rovarkártevők, melyek súlyos károkat okozhatnak az éppen fejlődésnek induló repceállományban.

Ezek közül időben az elsők a repce szárát károsító szárormányosok. A védekezést megnehezítő tényezők közé tartoznak: az enyhe tél (mely segíti a rovarok áttelelését), a tavaszi hektikus, felmelegedésekkel és hirtelen lehűlésekkel tarkított időjárás, valamint a szárat károsító kártevők együttes megjelenése (nagy repceormányos, repceszár-ormányos), és azok eltérő ökológiai igénye.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái által odvasított repce szára (1. kép) kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat, majd a termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele. Kártételének súlyosságát növeli, hogy a betelepülés és a betakarítás között eltelt idő hosszú.

Ez kihatással van a repce állóképességére, hiszen a károsított növények szárának rostjai a nyári melegek hatására hamarabb szétesnek, így a növényállomány megdőlhet, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) valamivel később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a repce levelének nyelébe rakja, a kikelt lárvák odvasítják a levél főerét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet. A szárba igyekezve végleges kártételeként a 2. képen látható tünetet okozza.

Fontos hangsúlyozni az előrejelzés fontosságát mindkét kártevő esetében. A kártevők elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos fogási egyedszámban állapítható meg. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az adott körzet időjárási adataival és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket.

Hatékony védekezést mindkét kártevő esetében csak a tömeges tojásrakás előtt, az imágók ellen tudunk kivitelezni. A rovarölő szeres védekezés ideje március közepe-vége felé esedékes.

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyökért a hatóanyag (gamma-cihalotrin), és annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 Cº-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást. További előnye, hogy a Rapid® CS repcében az AKG integrált programban is alkalmazható. (x)

További információ: www.fmcagro.hu
Facebook: FMCAgroHungary

 

Forrás: www.fmcagro.hu