0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Szalonkavarázs

Puskát csak az emeljen szalonkára, aki szívében hordozza e kedves madarat, és felkészítette magát arra, hogy öröme mellett súlyos gyász is nehezedik majd lelkére, mikor felveszi első tündérmadarát.

A tavasz üdvöskéje e apró madár, aki a kikelet ébredésével szokásos útvonalát járva először márciusban érkezik hazánkba, majd csak a költés után, október-novemberben tér vissza ismét a következő generációval.

A tavaszi húzáskor a mediterrán, észak-afrikai, közel-keleti telelőhelyekről a balti, észak-ukrajnai és orosz mocsárvidéki költőhelyére repül. A vonulás kezdete időjárásfüggő, a hóolvadás megindulása és a fagyott talaj felengedése után indul.

A szalonkahúzás egyben az új vadászati év kezdetét is jelenti.

Számos európai országban vadásszák, ám a magyar vadászok számára az erdei szalonka vadászata régmúltra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.

Ahogy a vadásznyelv mondja: az „erdő királynője” vagy „tündérmadár” talán a leginkább megbecsült apróvadfajunk, amit hűen tükröz ama tiszteletadás, ami az erdő királyával, a gímszarvassal egyenértékű.

Tradíciókhoz kötött vadászata páratlan: a szürkület rejtekéből előtörő korrogó-pisszegő hangot hallató madár bukdácsoló, cikk-cakkban (cvikkben) repülő árnya összetéveszthetetlen minden más madárétól.

A szalonkahúzás ideje az alkonyattól számítva nem tart tovább 20-30 percig, az éj leszálltáig, és ezen időszakra a vadásznyelv külön fogalmat alkotott, melyet szalonkavarázsnak nevezünk.

A szalonkázást Európa-szerte több mint 100 éves misztikum övezi. Hazánkban az 1900-as években alapultak az első szalonkavadász klubok; tagjai az ország déli határán várták a húzás kezdetét, és a vonulással együtt haladva egészen az északi határig, a legkiemelkedőbb szalonkázó térségekre utazva várták a madarakat.

A két világháború megtörte ezt a kultuszt, majd a ’80-as évektől ismét létrejöttek a szalonka klubok, amelyek egészen az erdei szalonka vadászatának betiltásáig működtek.

A döntés mély ellenérzést váltott ki vadásztársadalomban, ugyanis a szalonkázást nem lehet gazdasági megközelítésből vizsgálni. Vadászata több száz éven átívelő hagyományon és érzelmi alapokon nyugszik, mely tradíciókat tovább kell örökölnie a következő vadászgenerációnak, ez kötelezettsége a vadászembernek.

Puskát csak az emeljen szalonkára, aki szívében hordozza e kedves madarat, és felkészítette magát arra, hogy öröme mellett súlyos gyász is nehezedik majd lelkére, mikor felveszi első tündérmadarát.

Napjainkban a magyar vadásztársadalom szalonka monitoring programon keresztül, mintavételezéssel vadászhat erdei szalonkára. Életmódjának egy-egy szegmense a kutatók előtt a mai napig tisztázatlan, de az elmúlt 10 évben sok mindenre fény derült a mintavételezésnek köszönhetően.

Mintavételezési lehetőség kizárólag azokon a vadászterületeken lehetséges, ahol a vadászatra jogosult részt vesz az Országos Vadászati Védegylet koordinálása alatt működő monitoring programon.

Jelenleg az erdei szalonka vadászati idény nélkül vadászható, és bár, ha megkötésekkel is ugyan, de továbbra is megadatik a lehetőség a hagyományos, húzáskori vadászatára. A márciusi szalonkavadászat fennmaradása a vadászati kultúra egyik sikertörténete, és bár az igazvadász tudja, hogy a minden vadászat ünnepnap, de szalonkavarázs a párját ritkító vadászünnepek közé tartozik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu