Back to top

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

A paradicsomot, aromás gyógynövényeket és ehető virágokat termesztő és forgalmazó csoport 2020 decemberétől vállalta a karbonsemleges működést. Két termesztési időszakban, független szakemberek megfigyelései alapján meghatározták a termeléshez kapcsolódó  üvegházhatású-gázkibocsátás mérséklésének lehetőségeit. 

A kép csak illusztráció

Úgy döntöttek, hogy ahol lehet visszaszorítják a kibocsátást, valamint szélerőművet építenek Marokkóban, és támogatják a paradió termesztését Peruban, az Amazonas esőerdeiben.  

Az Azura családi vállalkozást 1988-ban hozták létre zöldség-gyümölcs termesztésre, kereskedelemre. A 30 év alatt a világ egyik legnagyobb paradicsomtermelője lett, 46 telephelyen, mintegy 1000 hektár paradicsomfelülettel és 10 750 alkalmazottal.

A Grow Group csoporttal közösen palántanevelő telepet is üzemeltetnek, és ma már csak oltott palántákat ültetnek, mert azok erősebbek, ellenállóbbak a betegségeknek, nincs szükség kémiai növényvédelemre. A fajtákat a vásárlóik igényei szerint változtatják évről évre. csak növényházakban termesztenek, hogy miné jobban kielégítsék a növények igényeit. A biológiai növényvédelemben a Biobest a partnerük.

A paradicsom mellett 2002-ben bővítették a választékot ehető virágokat és fűszernövényeket is  termesztenek. Emellett már akvakultúrával , négy éve kéthektáros kagyló keltetőt létesítettek az Atlanti-óceán partján.

2019 ősz óta a vállalat növényvédőszer-maradék nélküli (zero residu de pesticide) logóval hosszúkás cseresznyeparadicsomot is forgalmaz. 2020-ban pedig csatlakozott a vállalat az ENSZ fenntartható fejlődést célzó egyezményéhez.

A 2019-20-as időszakban az Azura 120 ezer tonna paradicsomot értékesített, a forgalom értéke pedig elérte a 304 ,millió eurót, 15 százalékkal meghaladva az előző évit. A teljes forgalom 98 százaléka irányul Európába, legnagyobb vevői Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság.

Ezen túl, az utóbbi két évben mintegy 40 millió eurót költöttek beruházásokra, mintegy 100 hektárral bővítették a termőterületet, fejlesztették a válogatást, csomagolást, hogy minél jobban leszoríthassák az árukészítés során a műanyag-használatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Már kapható a friss hazai spárga

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

A jövő termőterülete a tenger

A gazdálkodás hagyományos receptje, melyben a jó minőségű termőföld, az ivóvíz és a napfény játszotta a főszerepet, hamarosan átalakulhat. A legfontosabb összetevők mennyisége véges, így itt az ideje, hogy alternatív megoldásokat is figyelembe vegyünk a jövő növénytermelését illetően. Akár folyókon és tengereken ringatózó üvegházakban is folyhat majd a termelés...

Dél-Afrikában rekord almatermésre számítanak

Az idén végre majdnem ideális volt az időjárás Dél-Afrikában az almástermésűek számára, és a néhány körzetben bekövetkezett jégesők ellenére arra számítanak, hogy nő az alma- és körteexport. A dél-afrikai gyümölcsexportot összefogó Hortgro szerint az alma kivitele 4, a körtéé 6%-kal nő az idén.

A fakitermelésben is segítő társa az embernek a ló

Európa több országában segítették, és segítik ma is lovak a fakitermelést olyan területeken, ahol munkagépekkel nem tudnak dolgozni. A meredek lejtőkön különösen hasznosak a lovak, mert a munkájukhoz nem kell közelítő nyomokat és utakat kialakítani. Ráadásul a lovakkal vonszolás nem teszi tönkre az állományban maradó fák törzsét, és mély nyomvályúk sem alakulnak ki, így kisebb az erózió veszélye.

Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.