Back to top

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

A Hortus Hungaricuson megtartott csokorkötő versenyekre még sokan emlékeznek,ahol a virágkötők bemutatták tudásuk legjavát. A Flora Hungaria Nagybani virágpiac egy kicsit ezt a rangos eseményt kívánja megeleveníteni azzal, hogy meghirdette a Flora Kupa virágkötészeti versenyt.

Bízva abban, hogy a virágkötők újra lendületben tudják majd tartani a szakmát, évente kétszer, tavasszal és ősszel tervezik megrendezni a versenyt.

Minden alkalommal négy kategóriában lehet majd nevezni, hogy az azonos tudásszintű versenyzők egymás között tudjanak megmérettetni. Külön feladat vár a nappali tagozaton tanuló diákokra, a felnőttképzésben tanulókra, és a már végzett, vagyis az aktív virágkötőkre, valamint a sikeres mestervizsgával rendelkezőkre.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

A Virágkötők Csokorkötő Versenyére képzett virágkötők, vagy virágüzletben dolgozók nevezhetnek, akik még nem szerezték meg a virágkötő mester kitüntető címet.

Versenykiírás: Új év, új alapok. Egy dekoratív stílusban elkészített, a stílus szabályainak megfelelően kialakított, saját szárán kötött csokor készítése a feladat, figyelmet fordítva az arányokra, törvényszerűségekre. A csokorhoz egy szabadon választott technikával készített csokoralap használata kötelező. Előírás, hogy az elkészített munkában legalább 80%-ban természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek legyenek. A csokor átmérője 40 és 60 cm közt lehet.

A Virágkötő mesterek Csokorkötő Versenye mestervizsgával rendelkező virágkötőknek szól. Versenykiírás: Új kezdet. Egy szabadon választott stílusban kell saját száron kötött, laza szerkezetű csokrot készíteni. Csokoralapot nem, de szerkezet lazító elemeket használhatnak. A csokornak saját száron meg kell állnia, elhelyezése kizárólag tálban lehetséges, melynek anyaga bármi lehet. Fontos szempont a csokor stabilitása, és arányossága. Az elkészített munkában minimum 90%-ban legyenek a természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek. A csokor minimum átmérője 50 cm, de nem nagyobb, mint 70 cm.

A Felnőtt diákok Csokorkötő Versenye a kategóriában a felnőttképző intézetekben tanuló, vagy az elmúlt két évben tanulmányait befejező személy jelentkezhet, amennyiben nem dolgozik főállásban virágkötőként.

Versenykiírás: Az én boldogságom. Szabadon választott formavilágú, saját szárán kötött csokor készítése a feladat, mely utal a versenyfeladat mottójára. A csokorhoz csokoralap használata kötelező, melyet a versenyzőnek kell elkészítenie, szabadon választott technikával (ragasztva, fűzve, fonva, tekerve, hajlítva), de kizárólag vesszők felhasználásával. Az elkészített munkában minimum 80%-a legyen a természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek aránya. A csokor átmérője minimum 30 cm, de nem nagyobb, mint 45 cm.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

A Diákok Csokorkötő Versenye kategóriában szakiskolákban, nappali tagozaton tanuló diákok nevezhetnek, iskolájuk képviseletében, felkészítő tanár felügyeletével.

Versenykiírás: Fiatalos Újítás. A feladat egy dekoratív stílusban elkészített, a stílus szabályainak megfelelően kialakított, szabadon választott formavilágú, saját szárán kötött csokor készítése, mely utal a versenyfeladat mottójára. A csokor készülhet bármilyen technikával elkészített csokoralapba is, de ennek megléte nem feltétel. Az elkészített munkában minimum 80%-ban természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek domináljanak. A csokor átmérője minimum 25 cm, de nem nagyobb, mint 40 cm.

Egyik kategóriában sem megengedett a túlzott kellékhasználat. A csokornak utalnia kell a feladat mottójára. A csokrot minden versenyző készen viszi a helyszínre, valamint ő gondoskodik annak elhelyezéséül szolgáló állványról, installációról, vázáról, ügyelve az összhatásra.

A jelentkezési határidő minden kategóriában: 2021.március.10. Nevezési díj nincs.

Részletes versenykiírás, jelentkezési lap és bővebb tájékoztatás a www.viragoshirek.hu honlapon található.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

Forrás: 
Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.